streaming

Stievie en Bhaalu getest voor expats

Al meerdere jaren experimenteer ik met mogelijkheden om Belgische/Vlaamse TV te kunnen kijken in het buitenland : iWatch (2008), Slingbox (2010), WeepeeTV (2012),.. 

Allemaal mooie initiatieven (destijds), maar enkel de Slingbox werd regelmatig gebruikt. Niet ideaal, maar er was geen degelijk alternatief. Sinds enkele maanden zijn er echter Stievie en Bhaalu voor gebruik in het buitenland.

Via Stievie, een initiatief van de drie grote Vlaamse omroepen (VRT, SBS en VMMa), kan je enkel streaming bekijken op tablets en smartphones (uitbreidbaar naar TV via Apple TV met Airplay Mirroring). Bij Bhaalu is er daarnaast ook nog mogelijkheid om via een stick of een 'box' rechtstreeks op de televisie aan te sluiten.

Bijna "live", alsook uitgesteld kijken, zijn natuurlijk ideaal voor expats in het buitenland. Zekers als je met meerder uren tijdsverschil zit.

Even alle details en verschillen op een rijtje :

  Stievie logo Bhaalu logo
Aantal zenders 11 Vlaamse zenders Min. 15 zenders
(nl. idem als uw huidig TV abonnement)
Live kijken Enkele seconden vertraging

Na de live uitzending, met enkele
minuten vertraging

Uitgesteld kijken Vandaag + 6 dagen - Tot min. 7 dagen via mobiel of stick
- Tot min. 30 dagen (max. 90!) met een box
TV Gids Ja  
Toestel

- Tablet/Smartphone
(via Apple TV/Airplay ook op TV)

- Tablet/Smartphone (mobiel)
(via Apple TV/Airplay ook op TV)
- TV (via stick of box)

Aantal toestellen Max. 4 verschillende maar niet gelijktijdig Max. 1 TV (via Box of Stick) en 1 mobiel apparaat gelijktijdig per abonnement
Software/App - App voor iOS 5+
- App voor Android 4.1+
- Via browser p PC, iPad2+, Android 4.0+
- Windows-app voor op PC
TV abonnement NVT Belgisch TV abonnement nodig
Download snelheid

(Geen details beschikbaar)
De beeldkwaliteit past zich echter automatisch aan

- Min. 1Mbps voor mobiel
- Min. 3Mbps via stick of box

Social Media Interactie via de App (Twitter & Facebook) Beperkt (aanraden content via gele knop)
Prijs (incl. BTW) 9,99EUR/maand 5,00EUR/maand
Opstartkost NVT

- 49EUR voor Tablet/Smartphone
- 125EUR voor de stick
- 365EUR voor de box

Betalingsmethodes - Belgische kredietkaart (online)
- Via bon bij Media Markt (offline)

- Krediet- en betaalkaart (online)
- Paypal

Gratis uittesten 2 weken

8u effectief kijken gespreid over meerdere dagen
14 dagen

De voorbije weken heb ik beide 'producten' uitgebreid kunnen testen, zowel in België, als in Dubai, alsook vanuit een hotelkamer in India en Kenya. Telkens via smartphone/tablet en laptop/PC, als op TV via AppleTV met Airplay Mirroring.

Naar interface, gebruikersgemak van de app en TV gids, heb ik een boontje voor Stievie. De beeldkwaliteit van de streaming leek mij ook iets beter en scherper te zijn dan Bhaalu. Vooral op groter scherm (TV) was dit duidelijk.

Helaas is het aanbod van zenders veel te klein bij Stievie en vind ik de prijs van 10EUR/maand veel te hoog. De bijkomende restricties op uitzendrechten van buitenlandse programma's en series maakt het moeilijk, zoniet onmogelijk, om net die afleveringen uitgesteld te gaan herbekijken.

En dat is net waar Bhaalu wel handig om de hoek komt. Bhaalu is eigenlijk niet meer dan een digitale videorecorder in de cloud, een zogenaamde Collaboratieve Video Recorder (CVR). Omdat je een Belgisch TV abonnement moet hebben, heb je namelijk het recht om alles op te nemen en (privé) elders te gaan (her)bekijken.

Dat elk programma en elke aflevering eerst moet opgenomen worden en daarna pas met wat met vertraging (via het internet) kan afgespeeld worden, is, vind ik, niet echt een groot probleem. En de prijs is de helft van Stievie, voor meer zenders...

Het enige struikelblok (voor expats althans) is dus het Belgische TV abonnement. Maar zelfs dat is te 'omzeilen' door het abonnement (digitaal of analoog) te gebruiken van (schoon)ouders, familie, vrienden!

De Bhaalu-box (365EUR, of 1EUR/dag) is wat duur. Zo'n fervente TV kijkers zijn we nu ook weer niet.

Conclusie : Na de proefperiode gaan we een abonnement van 6 maanden (voor 25EUR) nemen op Bhaalu (mobiel)!

Nog even vermelden dat ook nog YeloTV bestaat. Niet beschikbaar in het buitenland echter (want je moet verbonden zijn met een Telenet internet aansluiting), maar wel een mooi initiatief om in Vlaanderen bv. via een Telenet hotspot (live) TV te kijken.

Voor de Franstaligen en Franstalige buitenlandse zenders is misschien ZedTV een alternatief.

UPDATE (november 2014) : Intussen is Bhaalu tijdelijk niet meer beschikbaar wegens een rechtzaak.

EXTRA TIP : Stievie kijken op je PC en op XBMC/Kodi

UPDATE (augustus 2015) : Medialaan lanceert dit najaar "Stievie FREE"

Vlaamse TV kijken vanuit het buitenland

Om Vlaamse televisie te kijken in het buitenland (zonder schotelantenne) hebben we al vanalles geprobeerd.
WeepeeTV werd enkele maanden geleden gelanceerd en lijkt nu een nieuw alternatief te zijn om beeld en geluid te streamen via internet.

WeepeeTV logo

Naast VTM, één, Canvas, 2BE? Kanaal Z,  JIM, Vitaya, vtmK-Zoom en Ketnet krijg je er nog enkele Engelstalige zenders bij.

Ideaal voor expats (zoals wij) of Vlamingen op vakantie lijkt me (telkens via een VPN connectie welliswaar). We gaan het allemaal eens uitproberen vanuit Dubai... 

P.S. Via Wim kan je zelfs een 'unofficial' WeepeeTV versie voor Android downloaden en zo de TV kanalen bekijken..

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats

Streaming van Vlaamse TV via de Slingbox Pro

'k Ben al langer op zoek naar een manier om Vlaamse TV "live" in Tahiti te krijgen. Geen offline- of video-on-demand toestanden... echt "live" TV volgen.

BVN (De publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland) is helaas geen optie want dat signaal wordt niet uitgezonden via sateliet in de Stille Zuidzee.

Het enge alternatief is dan streaming via internet, maar tot voor kort was zelfs dat geen optie. Maar nu de optische glasvezelkabel tussen Tahiti en Hawaï (Honotua) eindelijk operationeel is en er een "no limit" ADSL-abonnement beschikbaar is, heb ik nog eens een poging gewaagd...

Via een Slingbox Pro (gekocht via Defisat) heb ik onze analoge kabel-TV aan mijn internetaansluiting (beide van Telenet) gekoppeld in ons huis in Tienen. Via de meegeleverde SlingPlayer-software kunnen we nu altijd en overal (vanop een PC weliswaar) de Belgische kanalen selecteren en doorsturen via het internet.

SlingPlayer screenshot

Onze eerste "test" was De Laatste Show van maandagavond (voor ons maandagvoormmiddag), waarin ook schrijver Bart Debbaut te gast was.

De kwaliteit van de audio was goed, het beeld was, wegens de compressie, wat minder scherp maar wel "bekijkbaar".
Het is eenvoudig om van post te veranderen (ook vanop afstand dus), en het beeld kan full-screen getoond worden, waardoor je op een externe monitor toch nog een beetje dat "TV-gevoel" krijgt.

Al bij al een geslaagde aankoop, met potentieel! Waarschijnlijk zal een hoger download debiet een betere beeld-kwaliteit kunnen leveren. Volgende test zal dan voor volgende week zijn, want dan zitten we in Tokyo, Japan.

Tot slot nog even meegeven dat je via de SlingCatcher het gestreamde TV-beeld zou kunnen omzetten naar een echt TV-signaal, zodat je niet meer op je PC hoeft te kijken (via de SlingPlayer-software) maar rechtstreeks op je TV!
Wie heeft er al ervaring hiermee?!

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats

Live Streaming van Vlaamse Radio & TV

Hoe beluister en bekijken we (live) Vlaamse radio en TV vanuit het buitenland (‘placeshifting’)? Al was het maar om het lokale nieuws wat te kunnen volgen, of voor het bekijken van kinderprogramma's of vlaamse (komische) series. Kwestie van de moedertaal wat te onderhouden ;-)

Er zijn wel enkele 'vereisten' en 'beperkingen':

  • Eenvoudig op te zetten en te configureren
  • Via internet, want via sateliet wordt er hier niets Belgisch aangeboden.
  • Live streaming, want anders is er niet veel aan... ;-)
  • De ADSL-snelheid is zeer beperkt in Tahiti (max. 256Kbps download) wegens nog geen optische glasvezel (pas in 2009-2010)

INTERNET RADIO

Radio-streams bestaan al langer en zijn meestal eenvoudig via de website van het radiostation op te starten.

Maar om alles wat te centraliseren ben ik al enige tijd een veelvuldige gebruiker en grote fan van het freeware programma Screamer Radio!
Meer dan 3000 radiostation (wereldwijd), onderverdeeld per land en/of muziekstijl, kan je eenvoudig selecteren en in je Favorieten steken.

Werkt perfect (ook via de trage ADSL van Tahiti) en je kan zelfs stukken opnemen (in MP3)!

Voor België zijn er 76 radio-streams beschikbaar, gaande van Radio Donna of StuBru, over Radio Forza, Radio Contact Vlaams-Brabant tot de Humorzender!

TELEVISIE

Een heel ander en minder eenvoudig verhaal... Het aanbod live-streams is in ieder geval veel beperkter. Is er een technisch probleem hiervoor (bandbreedte?) of heeft het meer 'rechten' te maken?

Programma's zoals JLC's Internet TV of website's zoals wwiTV of beeline.tv combineren al deze 'kanalen' in één programma of site, maar het aanbod is redelijk beperkt, veel heruitzendingen (en dus niet live) en soms zelfs compleet verouderde streams.
Enkele andere, recente projecten nog:

  • iWatch: Het video-on-demand van de VMMa. Interessant idee maar niet live, tegen betaling en hoge systeemvereisten (min. 1Mbps download).
  • Uitzendinggemist.nl: (her)bekijken van gemiste uitzendingen (on-demand) van Nederlandse zenders.
  • Joost: Nieuw en leuk om offline iets te bekijken maar van live-streaming is geen sprake en het aanbod is ook relatief beperkt, laat staan dat er iets in 't Vlaams of Nederlands beschikbaar is.
  • Zattoo.com: O.a. VT4 wordt live via het programma Zattoo op internet gestreamd, maar er blijkt een IP-beperking ingebouwd, waardoor je het enkel in België (en Zwitserland) kan bekijken. Helaas niets voor ons dus.

M.a.w. het enige alternatief (voor ons) is dus om vanuit België (via een kabel/sateliet-aansluiting) zelf te gaan zitten streamen (privé) naar onze laptops. Samen met achterneef Frank Ottenbourgh (broer van Ilse uit Lugano) proberen we hiervoor een oplossing te zoeken.

Grootste struikelblok zal de beperkte bandbreedte en snelheid zijn van onze internet toegang in Tahiti. M.a.w. compressie zal nodig zijn en dus waarschijnlijk wat verlies van kwaliteit. Op zich, geen probleem als het acceptabel blijft.

Enkele denkpistes:

  • SlingBox: Bestaat al sinds enige tijd in de VS, maar voorlopig nog niet echt beschikbaar in België. Via deze 'doos' koppel je je TV aan het internet (router), zodat je op je eigen streaming kan volgen van eender waar. Minimale upload snelheid is 256Kbps, maar van de download snelheid geen technische specificaties. Daarenboven zitten we in België met het PAL-systeem, en in de VS met NTSC. Is compressie nodig/mogelijk?
  • DreamBox: Via deze ontvanger van DVB-S-satellietzenders kan je al streamen op je lokale LAN-netwerkje, dus was de idee om hier vanop afstand toegang te laten geven (opzetten van poort op router en dan, via fix IP of Dynamic DNS, hiernaar toe te surfen).
    Technisch blijkt dit te werken, maar onze ADSL-verbinding is te zwak.
  • Dreambox ReStream Project: Koppel de Dreambox-stream aan een lokale netwerk PC die het signaal compresseert en vervolgens opnieuw streamt over het internet. Dat is de bedoeling van dit zelf geschreven script... nu nog uittesten.
  • Sony LF-PK1 LocationFree: Beetje zelfde principe als de SlingBox. Werkt voor zowel NTSC als PAL signalen, automatic bit-rate control en met 300Kbps als minimale upload snelheid. Geen details over downloadsnelheid. Misschien zit hier wel iets in...


Of heeft er iemand andere ideeën, voorstellen, ervaringen, opmerkingen?!

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats