Oma

Dode zee en Amman in Jordanië (dag 3)

Laatste dag van onze korte trip naar Jordanië.... Na Petra was het tijd om terug te rijden richting Amman, de hoofdstad, maar eerst even langs de Dode Zee, de natuurlijke grens tussen Jordanië en Israël.

De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld nl. 427 meter onder de zeespiegel! Met een concentratie zout van 34% is het ook het meest gezoute meer te wereld.

De naam "Dode Zee" komt doordat er geen (direct zichtbare) leven mogelijk is door al dat zout (en de mineralen). Ook kopje onder gaan is onmogelijk door de zout concentratie. Je blijft gewoon drijven op het water. Geweldig!

Een gezond modderbad in het Oh Beach Resort konden we natuurlijk niet laten schieten.

Onze huid was gevoelig zachter ;-)

Na lunch was het tijd om de reis verder te zetten richting de Citadel van Amman en het Romeinse amfitheater.

Op de Citadel vinden we o.a. de Umayyad Moskee terug, een Byzantijnse kerk en de Tempel van Hercules, die werd gebouwd door de Romeinse keizer Marcus Aurelius.

Na een nachtje in Amman, was het tijd om 'onze' Emirates Boeing B777 terug richting Dubai te nemen.

Ganse dag Petra bezoeken (dag 2)

Petra bezoeken doe je het best vóór de massa, en dus werden we al vroeg in de ochtend opgewacht door Ogla, onze lokale gids.

Petra is één van de 7 (nieuwe) wereldwonderen en stond dus al heel lang op onze "bucket list". Nog 3 te gaan...Cristo Redentor (Rio de Janeiro), Machu Picchu (Peru) en Taj Mahal (Indië).

Petra ('rots') was de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en is gelegen in het huidige Jordanië. De stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt, deels gebouwd.

Dankzij haar strategisch gunstige ligging aan het kruispunt van karavaanroutes, die Egypte met Syrië en Zuid-Arabië met de Middellandse Zee verbonden, was de stad van de 3e tot de 5e eeuw n.Chr. een belangrijke handelsstad.
De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken.

De Zwitser Jean Louis Burckhardt, vermomd als Indiase handelaar, herontdekte Petra pas in 1812 voor de westerse wereld. De stad was inmiddels tot een ruïne verworden.

Vandaag mochten wij de "Roze City" gaan ontdekken en bezoeken...

Het Petra Moon Hotel ligt vlak aan de ingang van het archeologische 'park' dus dat was wel heel handig. De kinderen mochten van onze gids de eerste kilometer van het traject al op een paard zitten... hun dag kon al niet meer stuk! ;-)

Daarna ging het te voet verder en begon een geweldige "ontdekkingstocht" doorheen de kloven in de rosten (The Siq).

Tot we uiteindelijk, door de Siq, The Treasury (Al Khazneh of schatkamer in het Arabisch) bereikten... dé bekendste 'tempel' van Petra!

Net zoals de meeste omliggende gebouwen in deze stad, werd deze structuur uitgehouwen uit een zandstenen rotswand.
Het gebouw, dat dient als graftempel, werd gebouwd rond 85 v.Chr. waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in Korinthische stijl, is 40 meter hoog en 25 meter breed.

In de ronde "urne" bovenaan de top van The Treasury zou, volgens de legende, een schat bewaard gebleven zijn vanwaar de naam "schatkamer".

Ideaal voor enkele mooie foto's!

Al Khazneh, Petra

De schatkamer van Petra - The Treasury

The Treasury of Petra in Jordan

Vervolgens kon Roos mee op een kameel richting amphitheater (ook compleet uit rotsen gehouwen trouwens), de Royal Tombs, de Great Temple, The Colonnaded Street, etc.

Het laatste stuk van Petra is een (fysisch) zware, en soms moeilijke, klim (met meer dan 800 uit de steven gehouwen trappen) tot aan The Monastery. Oma en de kinderen zagen dit niet zetten en bleven beneden wachten.

Klim naar The Monastery

Na bijna een uur wandelen bereikten we eindelijk de top. De inspanning werd beloond...

The Monastery is Petra's grootste monument en dateert van de 1st eeuw BC.

The Monastery in Petra

The Monastery (Petra)

Een mooi schouwspel over de woestijn en de bergen krijg je ter plaatse vanuit de lokale "winkel" The Top of The World ;-)

Een vermoeiende terugtocht van een uur wachtte ons op...
Na de lunch kozen Sara en oma voor de ezel-met-kar optie voor de weg terug richting hotel ;-)

Een "zware" dag, maar absoluut de moeite waard!!

Sinds 1985 is Petra officieel beschermd als UNESCO Werelderfgoed!

Petra is ook het decor voor heel wat (Hollywood) films zoals Indiana Jones and the Last Crusade, Arabian Nights, Passion in the Desert, Mortal Kombat: Annihilation, Sinbad and the Eye of the Tiger en Transformers: Revenge of the Fallen.

Jordan from the Air :

Bezoek Jordanië (dag 1)

Na een 3 uur durende vlucht met Emirates tussen Dubai en Amman, de hoofdstad van Jordanië, werden we op de luchthaven opgewacht door onze eerste chauffeur en gids.

Emirates B777 vlucht in business class

Eerste stop : Madaba, met een bezoek aan de Byzantijnse (vloer) mozaïek van het Heilig Land uit de 6de eeuw.

Madaba mozaïek

Volgende stop : Mount Nebo, waar Mozes, vóór hij stierf, uitkeek over het Beloofde Land, nadat hij zijn volk veertig jaar lang door de wildernis had geleid (uittocht uit Egypte). Deze plaats is van betekenis zowel voor joden als christenen als moslims.

Madaba

Vanop de Nebo berg heb je zicht op het Beloofde Land (Israël).

Tenslotte bezochten we nog een werkplaats waar nog artisanaal mozaïeken werden gemaakt! 

Mt Nebo

Na de lunch reden we naar het zuiden voor een bezoek aan het Ash Shawbak Montreal kasteel van de kruisvaarders (uit de 12de eeuw).

Na een korte (herhalings)cursus Arabisch-voor-beginners, was het tijd voor onze laatste stop...

"Little Petra" oftewel Al Barid is de 'voorstad' van het grote(re) Petra, maar was zeker ook de moeite waard om een bezoekje te brengen (nog net voor de zonsondergang).

Little Petra

Little Petra

Morgen brengen we een ganse dag door in Petra!
Eerst wat rusten in het Petra Moon Hotel!

Terug naar huis

Na 6 weken 'vakantie in België' was het tijd om naar Tahiti terug te keren! De (groot)ouders voerden ons 's morgens met de trein mee op naar Brussel-Zuid om daarna de TGV naar Parijs CDG te nemen.
Hopelijk geraken we mee met het vliegtuig want met 4 standby-tickets in volle zomer-periode...

Daaaaag Oma, Opa, Moeke, Vake, Wim, Tati, Ward, Febeke, meter Katja, peter Walter,... tot in december (normaal gezien)...

Op vakantie bij de Kiwi's in Nieuw-Zeeland

Rita & Pierre waren een dag eerder al vertrokken met Air New Zealand vanuit Tahiti richting Auckland. Zaterdagochtend was het onze beurt (met Air Tahiti Nui)... voor een weekje "vakantie" in het noordereiland van Nieuw-Zeeland.

DAG 1: AUCKLAND

Na aankomst ('s morgens), huurauto oppikken bij Hertz (via Walter Mensaert) en dan richting hotel waar oma en opa ons opwachtten.
's Middags konden we moeilijk anders dan in The Occidental, het Belgian Beer Café op Vulcan Lane, gaan eten. En daarna was het snel nog wat warme kledij gaan kopen voor de kinderen want 15°C is toch zeer fris voor hen/ons...



DAG 2 & 3: ROTORUA & WAI-O-TAPU

Na een korte stop bij mede-blogster Nathalie Koopman en een 3 uur durende reis in de auto, waren we dan eindelijk in de stad Rotorua ("geiserland"). Je ziet en riekt onmiddellijk de geothermische activiteit van dit gebied in de vorm van hete bronnen die een doordringende zwavellucht (rotte eieren) verspreiden.

Volgende dag hadden we een druk programma.. 's morgens (10u15) langs de Lady Knoxgeiser in Wai-O-Tapu, om 13u naar de Agrodome voor een rondleiding en schapenshow op de boerderij.























's Avonds was er een Moari-spektakel voorzien in 't hotel.



DAG 4: OTOROHANGA & WAITOMO

Voor het vertrek nog snel even langs de Rotorua Gondola en Skyline Luge (een soort van bobslee track) voor wat 'amusement'.









Daarna was het met de auto richting het Kiwi-huis in Otorohanga en vervolgens de Waitomo gloeiworm grotten. Voor het Black Water Rafting was het nét iets te fris (10°C) voor ons... ;-)





Tegen de avond nog snel richting Hamilton op zoek naar een hotel...

DAG 5: HAMILTON

Vandaag was het 'rustdag'... In de voormiddag langs de Hamilton Zoo.
's Middags gegeten in Le Dôme, een ander Belgian Beer Café in Nieuw-Zeeland.
In de namiddag enkele winkeltjes bezocht in en rond Victoria Street & Centre Place.







DAG 6 & 7: AUCKLAND

Vandaag moesten oma & opa al terug vertrekken met Air New Zealand. Wij zijn nog een extra dag gebleven, en bij Patrick & Jenny Pfeifer op Waiheke eiland op bezoek geweest.



Morgen vertrekken ook wij weer richting Tahiti, en dan landen we weer vóór dat we opgestegen zijn (in lokale tijd)...