A380

Familietrip naar Parijs en Bretagne

Dankzij het winnen van een online wedstrijd van Airbus (#iflya380) konden wij met de familie (goedkoop) op reis naar Parijs, Bretagne en via België terug naar Dubai!

Om onze prijs in ontvangst te nemen werden we op de luchthaven van Parijs opgewacht en getrakteerd op een etentje.

iFlyA380

De volgende 2 dagen hebben we geprobeerd om zoveel als mogelijk van Parijs te zien (Notre-Dame, de Seine, het Louvre, Montmartre en Sacré-Coeur, de Eifeltoren, Arc-de-triomphe, Opéra, Châtelet-les-halles,...)

Daarna volgende een "rollercoaster" van afspraken met vrienden en oud-collega's in Parijs, Nantes en rond Lorient....

Met Agnès en Jean-Philippe (beiden ATN) in de Sheraton op de luchthaven

Bij Guy en Lilianne in La Baule (tegen Nantes)

Tussenstop voor en met de familie Dutertre in Lorient

Manu, Kristine, Anaïs en Délia aan het strand van Quiberon

Bij Sylvia, Arnaud en Antoine in Hennebont

Bij Stéphane, Patricia en Jérémy in Lanester

Tot slot spendeerden we nog 2 dagen in België met als hoogtepunten o.a. een reünie van het leger (TDLM), en onze vijfjaarlijkse fuif van de 'mannen van 1972'!

Het was een vermoeiende reis, maar blij van iedereen nog eens terug te zien! Volgende keer in Dubai?

Qantas 32 Cockpit Resource Management (CRM)

Hieronder een 45 minuten durende aflevering (van “Air Crash Investigation” - National Geographic) over de Qantas QF32 vlucht waarbij een Airbus A380 een motor verliest en de daaropvolgende gebeurtenissen.

Afgezien van de omstandigheden, is deze video vooral interessant over de manier waarop de bemanning efficiënt samenwerkt en het vliegtuig terug veilig aan de grond zet.
Een mooi voorbeeld van wat wij in de luchtvaart “Cockpit Resource Management” of “CRM” noemen. Samenwerken, delegeren, kijken naar de feiten, prioriteiten stellen, zoveel mogelijk hulp die ter beschikking is ('resources') gebruiken, opties bestuderen, risico's afwegen en uiteindelijk een gezamelijk plan uitwerken en uitvoeren.

Vooral de opmerking van één van de piloten op het einde van de reportage stemt, gezien de discussie van de afgelopen maanden over het verder automatiseren van de cockpit en het verminderen van het aantal piloten aan boord, tot nadenken : We mogen blij zijn dat er nog steeds "echte mensen" achter de stuurknuppel zitten!

Qantas 32 is een goed voorbeeld van hoe piloten in de cockpit een complexe taak veel beter tot een goed einde kunnen brengen dan een computer(programma) of een ‘piloot’ op de grond, die het vliegtuig bestuurt zoals een drone!

Vrij vertaald van leehamnews.com/2015/07/25/qantas-32-cockpit-resource-management-at-work/

Dubai Airshow 2013

De tweejaarlijkse Dubai Airshow werd voor het eerst gehouden op de nieuwe luchthaven Dubai World Central (DWC) of Al Maktoum International Airport. Mooie lokatie met heel wat plaats en mogelijkheden, maar wat 'ver' van Dubai zelf.

Kristel hielp mee tijdens de beurs, terwijl ik mij kon 'uitleven' bij al dat moois.

Inkom Dubai Airshow 2013

Registration agents Dubai Airshow 2013

De eerste dag van de beurs was het al raak met aankondigingen... De geruchten en mijn voorspellingen zijn (deels) uitgekomen: Emirates bestelt maar liefst 150 nieuwe Boeing B777x en 50 extra Airbus A380s!

De grootste bestelling van vliegtuigen ooit, met een waarde van 99 miljard dollar = 99.000.000.000 USD (of 72 miljard EUR)! Hallucinant...

Ook het "masterplan" van de nieuwe luchthaven en omgeving werden voorgesteld op de beurs. Voorlopig is er nog maar 1 van de voorziene 5 landingsbanen af en in gebruik.

Er is m.a.w. de komende 20 jaar nog werk genoeg in de Golf!

Op de static show was er ook heel wat te bewonderen...

Qatar B787 'dreamliner'

Heel wat foto's vind je terug op o.a. de Flickr account van EADS.

Voor de airshow zelf had men dit jaar tribunes voorzien zodat iedereen kon meegenieten, met als lokale attractie o.a. het nationale UAE stunt-teamAl Fursan” (The Knights).

Al Fursan - UAE aerobatic team

 De laatste dag van de Dubai Airshow werd helaas afgelast door regen en onweer.

Maar dat kon de pret niet bederven van de meer dan 1000 aanwezige bedrijven die voor 200 miljard dollar aan bestellingen binnenhaalden tijdens de Dubai Airshow!