Wonen buiten de EU en terugbetaling BTW voor expats

Wie in het buitenland woont (buiten de EU) en in Europa aankopen doet (bv. tijdens een vakantie of kort verblijf), kan, in bepaalde gevallen, de BTW terugvorderen op de goederen die zijn aangekocht én uitgevoerd naar een niet EU-land.

Voor aankopen in België, met een BTW-tarief van 21% (voor de meest courante goederen) en export naar Dubai, kunnen wij dus ongeveer 1/5de terugkrijgen! 

Wat zijn de voorwaarden voor de terugbetaling van de BTW?

 • Enkel reizigers die hun woonplaats buiten de Europese Unie hebben, kunnen de terugbetaling van de BTW aanvragen.
 • Het moet gaan om goederen voor persoonlijk gebruik, door reizigers meegenomen in hun persoonlijke bagage, en die dus geen handels- of beroepskarakter hebben.  
 • De gezamenlijke waarde van de goederen moet meer dan 50EUR 125EUR (01/01/2020 update)) per factuur bedragen (incl. BTW).
 • De terugbetaling van de BTW kan alleen voor goederen die worden uitgevoerd en dat uiterlijk op het einde van de derde maand die volgt op de maand waarin ze werden aangekocht en verkregen.

Douane op de luchthaven van Zaventem

In de praktijk gaan wij dus meestal als volgt te werk als we terugvliegen naar Dubai ('Do It Yourself' (zie overzicht hieronder)) via de luchthaven van Zaventem :

 • Wij kopen goederen aan met BTW, betalen deze en vragen een factuur op onze naam met adres in VAE
 • Op de luchthaven presenteren wij ons aan het douane-kantoor met paspoort, vliegtuigticket, bewijs van woonst buiten de EU (visum VAE volstaat), de factu(u)r(en) én alle aangekochte goederen in de valies (men kan vragen om deze te tonen!).
 • Na controle zet de douane een stempel 'voor export' op deze facturen.
 • Wij sturen vervolgens de facturen met stempel terug naar de leverancier (per post) met de vraag om de BTW terug te storten op ons rekeningnummer.
 • Na enkele dagen/weken wordt het bedrag van de BTW volledig teruggestort (al moet je er soms wel wat achter zitten, vandaar dat we altijd de afgestempelde facturen inscannen of een foto van nemen (om het nadien te kunnen opvolgen)).

Er zijn andere oplossingen. Je kan bv. via bepaalde 'tax free' firma's gaan, maar hiervoor betaal je natuurlijk telkens een zeker "administratieve kost". En recent zijn er ook enkele interessante (digitale) alternatieven bijgekomen (ZappTax en Refundit).

Een beperkt overzicht vind je hieronder.

  Naam factuur Min. bedrag/factuur Kosten Uitbetalingstermijn Langs douane? Link
Do It Yourself (DIY) Eigen naam 125,01EUR (incl. BTW) 0% Dagen/weken (afh. van winkel) Ja  
Global Blue Eigen naam 125,01EUR (incl. BTW) 40-50% van BTW 3 weken op credit card of bank Ja Klik hier
ZappTax (app) ZappTax NV

Geen, maar totaal van alle facturen > 125EUR

15% van de BTW 24-48u Ja (*) Klik hier
Refundit (app) Eigen naam 125,01EUR (incl. BTW) 9% van BTW 15 werkdagen op bank of Paypal Nee/Soms (**) Klik hier

 

(**) Via de Refundit-app scan je je kassaticket(s) in en vraagt online de terugbetaling van het BTW-bedrag. De douane en accijnsdiensten bevestigen de aanvraag en keuren deze goed. Enkel in uitzonderlijke gevallen wordt de toerist uitgenodigd om zich aan te melden bij het loket van douane op de luchthaven.
Volledig digitaal dus. Uniek in de EU en een rechtstreekse deal met de douane! Refundit rekent 9% kosten aan.

(*) ZappTax doet het anders... Zij combineren al uw facturen tot één grote factuur (zolang de eindfactuur maar meer dan 50EUR bedraagt) en deze laatste moet worden afgestempeld. 
Het voordeel hiervan is, dat je ook kleine(re) facturen (minder dan 125EUR) kan inbrengen. De factuur kan op uw naam, maar moet op adres va ZappTax.
Zapptax (als bedrijf) recupereert zo de BTW rechtstreeks bij de leverancier (via hun BTW aangiften) en maakt dan één globale factuur op uw naam van ZappTax. Vervolgens doorloop je dezelfde procedure als hierboven bij de douane, en ZappTax zelf stort u de BTW dan terug. Zij rekenen 15% kosten aan.

Mijn voorkeur (in volgorde) :

 1. DIY : voor de 100% terugbetaling van de BTW en voor gebruik in winkels waar we regelmatig gaan.
 2. Refundit (app) : voor gebruik bij online aankopen, plus voor het gemak dat de winkel niets meer hoeft te doen. Kostprijs: 9%
 3. ZappTax (app) : in het geval van vele kleine facturen, die samen toch een zeker som uitmaken. Kostprijs: 15%

Comments

Ingediend door DECOSTER op 28/08/2020

Geachte Heer, Ik veroorloof mij enkele opmerkingen te formuleren. Enkele details in uw uitleg zijn niet helemaal correct. 1) er zijn nog andere operatoren op de markt buiten deze die U vermeldt. DIY is uiteraard de goedkoopste manier om de BTW te recupereren maar vraagt wel een zorgvuldige opvolging door U. Wat betreft ZappTAX : door het feit dat de facturen op hun naam worden opgesteld recupereren zij de BTW via hun eigen BTW-aangifte en niet bij de leverancier. Wat betreft Refundit heb ik toch mijn twijfels over het feit dat de winkels niet meer hoeven te doen. Hoe recupereren zij de BTW die ze aan U terugstorten ?
Ik kan U nog melden dat er sinds 30.6.2020 nog meer alternatieven werden gelanceerd door de douane om een digitale validatie te bekomen. Hier zijn 14 operatoren bij betrokken. Vriendelijke groeten,

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.