LA

Stoom afblazen

Na een vermoeiende rotatie (Papeete->Los Angeles->Parijs->Tienen->Parijs->Los Angeles) met heel wat problemen (verzekeringspapieren vliegtuig die vervallen waren, technisch probleem ivm navigatie (FMGEC1), vertraging van 3u, re-routing, ontevreden passagiers,...), was het in L.A. tijd voor een aperitief (en uiteindelijk pizza) op mijn kamer.

Kwestie van even wat stoom af te blazen...

Sapori

Op terugweg van mijn half-jaarlijkse A340 simulator-training (in Vancouver, CA bij Air Canada) heb ik even van de gelegenheid gebruik gemaakt om uit te stappen in Los Angeles.

Snel nog wat "shoppen" (o.a. voor de verjaardag van Roos binnenkort) en daarna met Wim en Annick, Tommeke, Peter en Carolien iets gaan eten bij den Italiaan Sapori in Marina del Rey.

Hun vakantie zit er ook weer bijna op...

Complete chaos in LAX door computer problemen

Wat een "door-de-weekse" nachtvlucht (LAX-PPT) had moeten worden (TN111), draaide uit op complete chaos op de luchthaven van Los Angeles (LAX) en uuuuren vertraging!
I.p.v. om 23u30 op te stijgen, waren we pas om 4u 's morgens in de lucht...

De problemen begonnen rond 14u toen het computersysteem van de immigratie uitviel. Passagiers konden niet of moeilijk gescreend worden door het systeem, waardoor een trager backup-systeem werd opgestart. Intussen bleven er maar aangekomen passagiers toestromen, zodat op zeker ogenblik het ganse luchthavengebouw verzadigd was...
Een paar duizend passagiers brachten uren door in het luchthavengebouw, aan de gate of aan boord van tientallen vliegtuigen, want er kon/mocht niet (onmiddellijk) uitgestapt worden.

Ter info: Onze Air Tahiti Nui-vlucht van Parijs (TN021) had al 2 uur vertraging bij vertrek uit CDG en de passagiers hebben, na een vlucht van 12u, nog eens 5u aan boord moeten wachten alvorens uit te kunnen stappen! De meesten waren echter in transit en vlogen nog eens verder door naar Tahiti (nog eens 8u)... SLIK.

Operationele gevolgen voor een luchtvaart-maatschappij in geval van vertragingen:

  • Grondpersoneel moet langer blijven werken en/of bijkomend personeel moet worden opgeroepen.
  • Passagiers missen connectie-vluchten en moeten een andere oplossing vinden of aangeboden krijgen. Sommigen worden op hotel gezet op kosten van de luchtvaartmaatschappij.
  • Vertraging met uitstappen, wil ook zeggen vertraging met schoonmaak van het vliegtuig, aanvullen van catering, tanken van brandstof, edm.
  • M.a.w. de volgende vlucht (meestal amper 1,5 tot 2u later) loopt waarschijnlijk minstens evenveel vertraging op bij het vertrek.
  • En dus, moet de uitgaande bemanning op tijd verwittigd worden, dat het niet veel zin heeft om nu al naar de luchthaven te komen, want het toestel is nog lang niet klaar.
  • In geval van algemene problemen, raakt de luchthaven zelf compleet verzadigd (met zelfs vliegtuigen die geparkeerd staan op taxiways) en dienen toestellen uit te wijken naar andere luchthavens.
  • De infrastructuur van een luchthaven begint barsten te vertonen (niet voldoende personeel en opvang, gebrek aan informatie en goede, betrouwbare communicatie, onvoldoende plaats en parking, alle hotels uit de buurt zitten vol, te weinig bussen voor de aan en afvoer van passagiers, niemand weet van iets of is verantwoordelijk, edm.)
  • De opgelopen vertraging is trouwens heel moeilijk in te halen (zeker in het hoogseizoen) want de toestellen zijn geprogrammeerd om 19u op 24u te vliegen, en zo weinig mogelijk tijd op de grond door te brengen...

Enfin, ik hoef er geen tekening bij te maken... Chaos alom ;-(

Ik was (pas) blij als we uiteindelijk toch in de lucht waren mét passagiers (én Kristel, Sara en Roos die zo lang moeten wachten hebben)!

Byebye LAX... op naar Tahiti.

It's a small world in New York!

New York is blijkbaar enorm in trek in de Belgische blogwereld... Na Claudia die er ook voor haar werk soms is, passeerden o.a. Asfaltkonijn, Christophe en Annelica de laatste weken/maanden de revue.

Dit weekend was het echter onze beurt! Kristel (op vakantie in België!) landde (zonder de kinderen) vrijdagnamiddag in JFK met Delta Airlines vanuit Brussel en ik een uurtje later vanuit Tahiti.


(Belgische mossels in La Petite Abeille - Benjamin Hauret, Kristel, Jan, Pierre Collenot en zoon Vaiarii)


(Café Wha?)

De eerste avond (op stap met de bemanning) stond al langer vast, en de rest van het weekend zouden we samen wat rondwandelen en shoppen in Manhattan.
Maar dat was zonder het "toeval" gerekend...

Johan D'hont, een ex-Sabena- én ex-Air Tahiti Nui-collega, bleek ook toevallig in buurt (Long Island) te zijn en dus spraken we zaterdagavond af om iets te gaan eten. Uiteindelijk belandden we in één van de betere, gastronomische restaurant van NY in Greenwhich Village en zijn we voor het Traditional Tasting Menu gegaan. Jammie...


(Restaurant Babbo - Johan, Hazel, Kristel en Jan)


(Café Wha? nogmaals...)

En wie komen we 's avonds heel toevallig tegen in Café Wha?!
Nog een andere ex-Sabena én ex-Air Tahiti Nui-collega, Xavier Van Osselaer die nu voor Cathay Pacific vliegt vanuit Amsterdam!

En alsof dat niet voldoende was, bleek ook Ilse Vlaminck, de blogster uit L.A. net dat weekend in New York te zijn, samen met haar man en schoonbroer.
Via email en Skype-chat werd er snel zondagavond afgesproken in Spice Market, een Indisch/Thai's restaurant.


(Kristel, Jan, Tobi, Marcus en Ilse in Spice Market)


(Koffie in Café Figaro)

Van veel shoppen en rondwandelen is er dus niet veel in huis gekomen de voorbije dagen... Maar mij hoor je zeker niet klagen! ;-)

Chinees Nieuwjaar in LA

Gisteren aangekomen in L.A. voor 't weekend en dat met de ganse familie.
Hoofdopdracht: het meest noodzakelijke voor in het nieuwe appartement aankopen.

Daarnaast stonden er nog enkele bezoekjes aan vrienden gepland, waaronder de familie Pham. Vermits het vandaag Chinees oudejaar is, en zij van Vietnam afkomstig zijn, zijn we langs de markt in Little Saigon in Westminster geweest.


Sara en Roos hadden zelfs speciaal voor de gelegenheid hun Chinese pakjes aangetrokken! ;-) Om het wat Aziatisch te houden, zijn we nadien gaan eten bij Todai, de "all you can eat"-Sushi & Seafood buffet, Japans dus.

Grote lijnen 2007

Net zoals vorig jaar liggen de eerste, grote lijnen voor 2007 al vast:
- Verhuizen eind deze maand naar een (groter) duplex-appartement.
- Skiën in 't voorjaar? Dagje naar Big Bear (Los Angeles, CA) of Lake Tahoe (Reno, NV) of enkele dagen in Japan met de crew?
- Afspreken met mede-bloggers Ilse & Marcus en Ann & Bert in L.A.. Maar wanneer?
- Ouders die normaal gezien nog langskomen in 't voorjaar, en schoonouders in 't najaar?
- Suikerrock
- Weekendje New York met Walter & Emmy en Maarten & Isabel? Liefst ook nog dit voorjaar.
- Wat ook nog op het verlanglijstje staat is een bezoekje van enkele dagen aan de Paaseilanden (Chili).