TV

Stievie en Bhaalu getest voor expats

Al meerdere jaren experimenteer ik met mogelijkheden om Belgische/Vlaamse TV te kunnen kijken in het buitenland : iWatch (2008), Slingbox (2010), WeepeeTV (2012),.. 

Allemaal mooie initiatieven (destijds), maar enkel de Slingbox werd regelmatig gebruikt. Niet ideaal, maar er was geen degelijk alternatief. Sinds enkele maanden zijn er echter Stievie en Bhaalu voor gebruik in het buitenland.

Via Stievie, een initiatief van de drie grote Vlaamse omroepen (VRT, SBS en VMMa), kan je enkel streaming bekijken op tablets en smartphones (uitbreidbaar naar TV via Apple TV met Airplay Mirroring). Bij Bhaalu is er daarnaast ook nog mogelijkheid om via een stick of een 'box' rechtstreeks op de televisie aan te sluiten.

Bijna "live", alsook uitgesteld kijken, zijn natuurlijk ideaal voor expats in het buitenland. Zekers als je met meerder uren tijdsverschil zit.

Even alle details en verschillen op een rijtje :

  Stievie logo Bhaalu logo
Aantal zenders 11 Vlaamse zenders Min. 15 zenders
(nl. idem als uw huidig TV abonnement)
Live kijken Enkele seconden vertraging

Na de live uitzending, met enkele
minuten vertraging

Uitgesteld kijken Vandaag + 6 dagen - Tot min. 7 dagen via mobiel of stick
- Tot min. 30 dagen (max. 90!) met een box
TV Gids Ja  
Toestel

- Tablet/Smartphone
(via Apple TV/Airplay ook op TV)

- Tablet/Smartphone (mobiel)
(via Apple TV/Airplay ook op TV)
- TV (via stick of box)

Aantal toestellen Max. 4 verschillende maar niet gelijktijdig Max. 1 TV (via Box of Stick) en 1 mobiel apparaat gelijktijdig per abonnement
Software/App - App voor iOS 5+
- App voor Android 4.1+
- Via browser p PC, iPad2+, Android 4.0+
- Windows-app voor op PC
TV abonnement NVT Belgisch TV abonnement nodig
Download snelheid

(Geen details beschikbaar)
De beeldkwaliteit past zich echter automatisch aan

- Min. 1Mbps voor mobiel
- Min. 3Mbps via stick of box

Social Media Interactie via de App (Twitter & Facebook) Beperkt (aanraden content via gele knop)
Prijs (incl. BTW) 9,99EUR/maand 5,00EUR/maand
Opstartkost NVT

- 49EUR voor Tablet/Smartphone
- 125EUR voor de stick
- 365EUR voor de box

Betalingsmethodes - Belgische kredietkaart (online)
- Via bon bij Media Markt (offline)

- Krediet- en betaalkaart (online)
- Paypal

Gratis uittesten 2 weken

8u effectief kijken gespreid over meerdere dagen
14 dagen

De voorbije weken heb ik beide 'producten' uitgebreid kunnen testen, zowel in België, als in Dubai, alsook vanuit een hotelkamer in India en Kenya. Telkens via smartphone/tablet en laptop/PC, als op TV via AppleTV met Airplay Mirroring.

Naar interface, gebruikersgemak van de app en TV gids, heb ik een boontje voor Stievie. De beeldkwaliteit van de streaming leek mij ook iets beter en scherper te zijn dan Bhaalu. Vooral op groter scherm (TV) was dit duidelijk.

Helaas is het aanbod van zenders veel te klein bij Stievie en vind ik de prijs van 10EUR/maand veel te hoog. De bijkomende restricties op uitzendrechten van buitenlandse programma's en series maakt het moeilijk, zoniet onmogelijk, om net die afleveringen uitgesteld te gaan herbekijken.

En dat is net waar Bhaalu wel handig om de hoek komt. Bhaalu is eigenlijk niet meer dan een digitale videorecorder in de cloud, een zogenaamde Collaboratieve Video Recorder (CVR). Omdat je een Belgisch TV abonnement moet hebben, heb je namelijk het recht om alles op te nemen en (privé) elders te gaan (her)bekijken.

Dat elk programma en elke aflevering eerst moet opgenomen worden en daarna pas met wat met vertraging (via het internet) kan afgespeeld worden, is, vind ik, niet echt een groot probleem. En de prijs is de helft van Stievie, voor meer zenders...

Het enige struikelblok (voor expats althans) is dus het Belgische TV abonnement. Maar zelfs dat is te 'omzeilen' door het abonnement (digitaal of analoog) te gebruiken van (schoon)ouders, familie, vrienden!

De Bhaalu-box (365EUR, of 1EUR/dag) is wat duur. Zo'n fervente TV kijkers zijn we nu ook weer niet.

Conclusie : Na de proefperiode gaan we een abonnement van 6 maanden (voor 25EUR) nemen op Bhaalu (mobiel)!

Nog even vermelden dat ook nog YeloTV bestaat. Niet beschikbaar in het buitenland echter (want je moet verbonden zijn met een Telenet internet aansluiting), maar wel een mooi initiatief om in Vlaanderen bv. via een Telenet hotspot (live) TV te kijken.

Voor de Franstaligen en Franstalige buitenlandse zenders is misschien ZedTV een alternatief.

UPDATE (november 2014) : Intussen is Bhaalu tijdelijk niet meer beschikbaar wegens een rechtzaak.

EXTRA TIP : Stievie kijken op je PC en op XBMC/Kodi

UPDATE (augustus 2015) : Medialaan lanceert dit najaar "Stievie FREE"

Vlaamse TV kijken vanuit het buitenland

Om Vlaamse televisie te kijken in het buitenland (zonder schotelantenne) hebben we al vanalles geprobeerd.
WeepeeTV werd enkele maanden geleden gelanceerd en lijkt nu een nieuw alternatief te zijn om beeld en geluid te streamen via internet.

WeepeeTV logo

Naast VTM, één, Canvas, 2BE? Kanaal Z,  JIM, Vitaya, vtmK-Zoom en Ketnet krijg je er nog enkele Engelstalige zenders bij.

Ideaal voor expats (zoals wij) of Vlamingen op vakantie lijkt me (telkens via een VPN connectie welliswaar). We gaan het allemaal eens uitproberen vanuit Dubai... 

P.S. Via Wim kan je zelfs een 'unofficial' WeepeeTV versie voor Android downloaden en zo de TV kanalen bekijken..

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats

Streaming van Vlaamse TV via de Slingbox Pro

'k Ben al langer op zoek naar een manier om Vlaamse TV "live" in Tahiti te krijgen. Geen offline- of video-on-demand toestanden... echt "live" TV volgen.

BVN (De publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland) is helaas geen optie want dat signaal wordt niet uitgezonden via sateliet in de Stille Zuidzee.

Het enge alternatief is dan streaming via internet, maar tot voor kort was zelfs dat geen optie. Maar nu de optische glasvezelkabel tussen Tahiti en Hawaï (Honotua) eindelijk operationeel is en er een "no limit" ADSL-abonnement beschikbaar is, heb ik nog eens een poging gewaagd...

Via een Slingbox Pro (gekocht via Defisat) heb ik onze analoge kabel-TV aan mijn internetaansluiting (beide van Telenet) gekoppeld in ons huis in Tienen. Via de meegeleverde SlingPlayer-software kunnen we nu altijd en overal (vanop een PC weliswaar) de Belgische kanalen selecteren en doorsturen via het internet.

SlingPlayer screenshot

Onze eerste "test" was De Laatste Show van maandagavond (voor ons maandagvoormmiddag), waarin ook schrijver Bart Debbaut te gast was.

De kwaliteit van de audio was goed, het beeld was, wegens de compressie, wat minder scherp maar wel "bekijkbaar".
Het is eenvoudig om van post te veranderen (ook vanop afstand dus), en het beeld kan full-screen getoond worden, waardoor je op een externe monitor toch nog een beetje dat "TV-gevoel" krijgt.

Al bij al een geslaagde aankoop, met potentieel! Waarschijnlijk zal een hoger download debiet een betere beeld-kwaliteit kunnen leveren. Volgende test zal dan voor volgende week zijn, want dan zitten we in Tokyo, Japan.

Tot slot nog even meegeven dat je via de SlingCatcher het gestreamde TV-beeld zou kunnen omzetten naar een echt TV-signaal, zodat je niet meer op je PC hoeft te kijken (via de SlingPlayer-software) maar rechtstreeks op je TV!
Wie heeft er al ervaring hiermee?!

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats

FC De Kampioenen in Tahiti

Sinds we terug zijn uit België zijn de kinderen (en dan vooral Sara) zot van de Vlaamse serie FC De Kampioenen. Ze moeten het mooi Nederlands toch van ergens blijven halen... ;-)
Pascalleke, begin niet hé!

Gelukkige had ik destijds al de unieke DVD-box van De Kampioenen gekocht met de eerste vijftien seizoenen (1990-2005), gebundelt op dertig DVD’s (=195 afleveringen, goed voor bijna 110 uur humor).
't Is niet waar he?



Bijna elke avond speelt er nu een aflevering (of 2) van FC De Kampioenen op onze TV en ze zitten al in de helft van het 4de seizoen...
Zal 't gaan, ja?

"Lost" verslaving?

Al 4 avonden op rij zitten we samen te kijken (op DVD) naar het eerste seizoen van de Amerikaanse TV-serie Lost...

Over de lotgevallen van een groep gestrande reizigers op een (Polynesisch?) eiland na een vliegtuig crash. Kan het nog symbolischer?! ;-)

Lost DVD

Elke avond kijken we één DVD (met 4 episodes). Er zijn 7 DVDs in de boxset van het eerste seizoen. En er zijn al 4 seizoen beschikbaar, en nog 2 in de maak...

Geraken we 'verslaafd' aan Lost??