Stievie en Bhaalu getest voor expats

Al meerdere jaren experimenteer ik met mogelijkheden om Belgische/Vlaamse TV te kunnen kijken in het buitenland : iWatch (2008), Slingbox (2010), WeepeeTV (2012),.. 

Allemaal mooie initiatieven (destijds), maar enkel de Slingbox werd regelmatig gebruikt. Niet ideaal, maar er was geen degelijk alternatief. Sinds enkele maanden zijn er echter Stievie en Bhaalu voor gebruik in het buitenland.

Via Stievie, een initiatief van de drie grote Vlaamse omroepen (VRT, SBS en VMMa), kan je enkel streaming bekijken op tablets en smartphones (uitbreidbaar naar TV via Apple TV met Airplay Mirroring). Bij Bhaalu is er daarnaast ook nog mogelijkheid om via een stick of een 'box' rechtstreeks op de televisie aan te sluiten.

Bijna "live", alsook uitgesteld kijken, zijn natuurlijk ideaal voor expats in het buitenland. Zekers als je met meerder uren tijdsverschil zit.

Even alle details en verschillen op een rijtje :

  Stievie logo Bhaalu logo
Aantal zenders 11 Vlaamse zenders Min. 15 zenders
(nl. idem als uw huidig TV abonnement)
Live kijken Enkele seconden vertraging

Na de live uitzending, met enkele
minuten vertraging

Uitgesteld kijken Vandaag + 6 dagen - Tot min. 7 dagen via mobiel of stick
- Tot min. 30 dagen (max. 90!) met een box
TV Gids Ja  
Toestel

- Tablet/Smartphone
(via Apple TV/Airplay ook op TV)

- Tablet/Smartphone (mobiel)
(via Apple TV/Airplay ook op TV)
- TV (via stick of box)

Aantal toestellen Max. 4 verschillende maar niet gelijktijdig Max. 1 TV (via Box of Stick) en 1 mobiel apparaat gelijktijdig per abonnement
Software/App - App voor iOS 5+
- App voor Android 4.1+
- Via browser p PC, iPad2+, Android 4.0+
- Windows-app voor op PC
TV abonnement NVT Belgisch TV abonnement nodig
Download snelheid

(Geen details beschikbaar)
De beeldkwaliteit past zich echter automatisch aan

- Min. 1Mbps voor mobiel
- Min. 3Mbps via stick of box

Social Media Interactie via de App (Twitter & Facebook) Beperkt (aanraden content via gele knop)
Prijs (incl. BTW) 9,99EUR/maand 5,00EUR/maand
Opstartkost NVT

- 49EUR voor Tablet/Smartphone
- 125EUR voor de stick
- 365EUR voor de box

Betalingsmethodes - Belgische kredietkaart (online)
- Via bon bij Media Markt (offline)

- Krediet- en betaalkaart (online)
- Paypal

Gratis uittesten 2 weken

8u effectief kijken gespreid over meerdere dagen
14 dagen

De voorbije weken heb ik beide 'producten' uitgebreid kunnen testen, zowel in België, als in Dubai, alsook vanuit een hotelkamer in India en Kenya. Telkens via smartphone/tablet en laptop/PC, als op TV via AppleTV met Airplay Mirroring.

Naar interface, gebruikersgemak van de app en TV gids, heb ik een boontje voor Stievie. De beeldkwaliteit van de streaming leek mij ook iets beter en scherper te zijn dan Bhaalu. Vooral op groter scherm (TV) was dit duidelijk.

Helaas is het aanbod van zenders veel te klein bij Stievie en vind ik de prijs van 10EUR/maand veel te hoog. De bijkomende restricties op uitzendrechten van buitenlandse programma's en series maakt het moeilijk, zoniet onmogelijk, om net die afleveringen uitgesteld te gaan herbekijken.

En dat is net waar Bhaalu wel handig om de hoek komt. Bhaalu is eigenlijk niet meer dan een digitale videorecorder in de cloud, een zogenaamde Collaboratieve Video Recorder (CVR). Omdat je een Belgisch TV abonnement moet hebben, heb je namelijk het recht om alles op te nemen en (privé) elders te gaan (her)bekijken.

Dat elk programma en elke aflevering eerst moet opgenomen worden en daarna pas met wat met vertraging (via het internet) kan afgespeeld worden, is, vind ik, niet echt een groot probleem. En de prijs is de helft van Stievie, voor meer zenders...

Het enige struikelblok (voor expats althans) is dus het Belgische TV abonnement. Maar zelfs dat is te 'omzeilen' door het abonnement (digitaal of analoog) te gebruiken van (schoon)ouders, familie, vrienden!

De Bhaalu-box (365EUR, of 1EUR/dag) is wat duur. Zo'n fervente TV kijkers zijn we nu ook weer niet.

Conclusie : Na de proefperiode gaan we een abonnement van 6 maanden (voor 25EUR) nemen op Bhaalu (mobiel)!

Nog even vermelden dat ook nog YeloTV bestaat. Niet beschikbaar in het buitenland echter (want je moet verbonden zijn met een Telenet internet aansluiting), maar wel een mooi initiatief om in Vlaanderen bv. via een Telenet hotspot (live) TV te kijken.

Voor de Franstaligen en Franstalige buitenlandse zenders is misschien ZedTV een alternatief.

UPDATE (november 2014) : Intussen is Bhaalu tijdelijk niet meer beschikbaar wegens een rechtzaak.

EXTRA TIP : Stievie kijken op je PC en op XBMC/Kodi

UPDATE (augustus 2015) : Medialaan lanceert dit najaar "Stievie FREE"

Comments

 Hallo,Sterke evaluatie van beide systemen. Persoonlijk heb ik Bhaalu eerst op mobiel gebruikt en werk ik nu al enkele weken met de box. 4 kleine opmerkingen ivm met de evaluatie. - Bhaalu heeft ook de Social Media interactie door op het icoontje "delen"  te klikken (Twitter en Facebook)- uitgesteld kijken wordt zelfs 28 dagen (mobiel) of 90 dagen (box) indien programma als "favoriet" aangeduid wordt- de 8 uur testen zijn niet meteen in de tijd beperkt zolang ze niet opgesoupeerd zijnYelo is (helaas) niet uitgesteld te bekijken      

Ingediend door bhaalu op 13/01/2014

Hallo iedereen,Graag had ik het volgende nog toegevoegd aan het interessant artikel: Uitgesteld kijken: kan tot 90 dagen via de bhaalu Box (ook op Mobiel/Stick indien je een Box bezit)TV Gids: Ja, via bhaalu Mobiel (tablet, smartphone, Pc en Mac) met 'sling' functie naar je TvAantal toestellen: onbeperkt (toestel onafhankelijk). Wel maximum één Tv (via Box of Stick) en één mobiel apparaat gelijktijdig.Download snelheid: correct maar ook adaptive streaming voor bhaalu Mobiel en BoxSocial media: gele knop om content aan te raden via Facebook/Twitter + de social media kanalen waar je al de aangeraden content van jezelf, vrienden, familie kan terugvinden. Beestachtige groeten,Yuri van bhaalu     

Ingediend door frank ottenbourgh op 31/03/2014

Hallo JanYelo tv is wel optie indien je verbinding maakt via vpn, router asus rt-n66u installeren bij ouders/schoonouders en vpn instellen, werkt perfect,zelf getest vanuit buitenland (zwitserland) ( en binnen paar weken ook de vmm zenders via yelo te bekijken) gtr frank

Ingediend door Louis op 2/01/2015

Als antwoord op door frank ottenbourgh

Hallo, wij gaan jaarlijks overwinteren in Spanje, hier heb jou bericht over Yelo tv gelezen, zou je dit mij eens kunnen uitleggen, ik ben namelijk een leek betreffende dit VPN. Kan ik dit via mijn zoon in België. Hoe moet ik een konektie opzetten van Belgë naar Spanje?

Dank U bijvoorbaat.

Louis

Ingediend door Jan Ottenbourg op 4/01/2015

Als antwoord op door Louis

Louis,

Je zal een VPN moeten opzetten met iemand met een Telenet-verbinding in België, anders zal Yelo TV niet werken. Probleem is voornamelijk de upload-snelheid van Telenet.

Om het op te zetten, zie ev. hier http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=50&t=34489

Succes,

   Jan

Ingediend door Kristof Derycke op 7/07/2014

 Met stievie heb je ook het voordeel dat je programma's kunt opnemen en later herbekijken zonder dat je internet verbinding nodig hebt. Bijvoorbeeld op het vliegtuig.kijken op tv via stievie op iPad is geen probleem. Er bestaan kabels van iPad naar wit/rood/geel component of scart naar je tv. 

Ingediend door Anonieme bezoeker op 9/11/2014

Beste , In uw tekst schrijft u dat Stievie en Bhaalu te ontvangen is op laptop , volgens de technische gegevens is dit niet mogelijk. Wat is de oplossing om te ontvangen op laptop ? mvgr., Lou 

Ingediend door Jan Ottenbourg op 9/11/2014

Als antwoord op door Anonieme bezoeker

Bhaalu is (al) zeker via de laptop te bekijken, Stievie is iets te lang geleden dat het nog geprobeerd heb.

Als je via de browser 'inlogt' op Bhaalu krijg je op een Windows-platform de mogelijkheid om een Windows-viewer/programma te downloaden en installeren. Op deze manier kijk je met Bhaalu op je laptop naar Belgische TV.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.