Live Streaming van Vlaamse Radio & TV

Hoe beluister en bekijken we (live) Vlaamse radio en TV vanuit het buitenland (‘placeshifting’)? Al was het maar om het lokale nieuws wat te kunnen volgen, of voor het bekijken van kinderprogramma's of vlaamse (komische) series. Kwestie van de moedertaal wat te onderhouden ;-)

Er zijn wel enkele 'vereisten' en 'beperkingen':

 • Eenvoudig op te zetten en te configureren
 • Via internet, want via sateliet wordt er hier niets Belgisch aangeboden.
 • Live streaming, want anders is er niet veel aan... ;-)
 • De ADSL-snelheid is zeer beperkt in Tahiti (max. 256Kbps download) wegens nog geen optische glasvezel (pas in 2009-2010)

INTERNET RADIO

Radio-streams bestaan al langer en zijn meestal eenvoudig via de website van het radiostation op te starten.

Maar om alles wat te centraliseren ben ik al enige tijd een veelvuldige gebruiker en grote fan van het freeware programma Screamer Radio!
Meer dan 3000 radiostation (wereldwijd), onderverdeeld per land en/of muziekstijl, kan je eenvoudig selecteren en in je Favorieten steken.

Werkt perfect (ook via de trage ADSL van Tahiti) en je kan zelfs stukken opnemen (in MP3)!

Voor België zijn er 76 radio-streams beschikbaar, gaande van Radio Donna of StuBru, over Radio Forza, Radio Contact Vlaams-Brabant tot de Humorzender!

TELEVISIE

Een heel ander en minder eenvoudig verhaal... Het aanbod live-streams is in ieder geval veel beperkter. Is er een technisch probleem hiervoor (bandbreedte?) of heeft het meer 'rechten' te maken?

Programma's zoals JLC's Internet TV of website's zoals wwiTV of beeline.tv combineren al deze 'kanalen' in één programma of site, maar het aanbod is redelijk beperkt, veel heruitzendingen (en dus niet live) en soms zelfs compleet verouderde streams.
Enkele andere, recente projecten nog:

 • iWatch: Het video-on-demand van de VMMa. Interessant idee maar niet live, tegen betaling en hoge systeemvereisten (min. 1Mbps download).
 • Uitzendinggemist.nl: (her)bekijken van gemiste uitzendingen (on-demand) van Nederlandse zenders.
 • Joost: Nieuw en leuk om offline iets te bekijken maar van live-streaming is geen sprake en het aanbod is ook relatief beperkt, laat staan dat er iets in 't Vlaams of Nederlands beschikbaar is.
 • Zattoo.com: O.a. VT4 wordt live via het programma Zattoo op internet gestreamd, maar er blijkt een IP-beperking ingebouwd, waardoor je het enkel in België (en Zwitserland) kan bekijken. Helaas niets voor ons dus.

M.a.w. het enige alternatief (voor ons) is dus om vanuit België (via een kabel/sateliet-aansluiting) zelf te gaan zitten streamen (privé) naar onze laptops. Samen met achterneef Frank Ottenbourgh (broer van Ilse uit Lugano) proberen we hiervoor een oplossing te zoeken.

Grootste struikelblok zal de beperkte bandbreedte en snelheid zijn van onze internet toegang in Tahiti. M.a.w. compressie zal nodig zijn en dus waarschijnlijk wat verlies van kwaliteit. Op zich, geen probleem als het acceptabel blijft.

Enkele denkpistes:

 • SlingBox: Bestaat al sinds enige tijd in de VS, maar voorlopig nog niet echt beschikbaar in België. Via deze 'doos' koppel je je TV aan het internet (router), zodat je op je eigen streaming kan volgen van eender waar. Minimale upload snelheid is 256Kbps, maar van de download snelheid geen technische specificaties. Daarenboven zitten we in België met het PAL-systeem, en in de VS met NTSC. Is compressie nodig/mogelijk?
 • DreamBox: Via deze ontvanger van DVB-S-satellietzenders kan je al streamen op je lokale LAN-netwerkje, dus was de idee om hier vanop afstand toegang te laten geven (opzetten van poort op router en dan, via fix IP of Dynamic DNS, hiernaar toe te surfen).
  Technisch blijkt dit te werken, maar onze ADSL-verbinding is te zwak.
 • Dreambox ReStream Project: Koppel de Dreambox-stream aan een lokale netwerk PC die het signaal compresseert en vervolgens opnieuw streamt over het internet. Dat is de bedoeling van dit zelf geschreven script... nu nog uittesten.
 • Sony LF-PK1 LocationFree: Beetje zelfde principe als de SlingBox. Werkt voor zowel NTSC als PAL signalen, automatic bit-rate control en met 300Kbps als minimale upload snelheid. Geen details over downloadsnelheid. Misschien zit hier wel iets in...


Of heeft er iemand andere ideeën, voorstellen, ervaringen, opmerkingen?!

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats

Comments

Beste Jan,Vriendelijk dank voor uw reactie.U vraag of het mogelijk is om BVN te ontvangen op Tahiti. Helaas is dit niet mogelijk. Er is geen satelliet die BVN uitzendt die daar te ontvangen is.Voor het online bekijken van Nederlandstalige programma's verwijzen wij u naar de website van de Publieke Omroepen: www.omroep.nl of www.uitzendinggemist.nl. U vindt hier een actueel archief met vele programma's van de Publieke Omroepen die u online kunt bekijken. Kijk voor meer informatie op www.bvn.tv. Vertrouwend u met deze informatie van dienst te zijn.Met vriendelijke groet,Mies van Steensel van der AaBVN/WereldomroepPublieksvoorlichtingPostbus 2221200 JG HilversumT: + 31 35 672 43 33F: + 31 35 672 43 43E: [email protected]: [email protected]: www.bvn.tvI: www.wereldomroep.nl

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.