presidentsverkiezingen

Verkiezingskoorts (deel 2)

De 2de ronde van de Territoriale verkiezingen zijn vlot en zonder incidenten verlopen. Van 8 tot 18u kon er gisteren gestemd worden en om 22u waren alle stemmen al geteld!

Het eindresultaat (ZIP) ligt in de lijn van de eerste ronde (2 weken geleden):

Net geen meerderheid voor de burgemeester van Bora Bora, Gaston Tong Sang (helaas), waardoor er een coalitie zal moeten aangegaan worden. Logischerwijs zouden beide autonomistische groeperingen (To Tatou Ai'a en Tahoeraa Huiraatira) moeten samengaan, maar in Tahiti is op politiek vlak alles mogelijk...
Afwachten dus.

Volgende afspraak: 21 februari e.k. de eerste zitting van het nieuwe parlement.

Verkiezingskoorts (deel 1)

Gisteren was het de eerste ronde van de (lang verwachte) vervroegde parlementsverkiezingen (één kamerstelsel) in Frans-Polynesië (l'assemblée).
Er dienen 57 zetels verdeeld te worden, het merendeel (37) voor rekening van de Bovenwindse Eilanden (îles du Vent), m.a.w. Tahiti en Moorea. Deze afgevaardigden kiezen vervolgens een president, die dan een lokale regering samenstelt en leidt.

Even ter herinnering: Frans-Polynesië is sinds 2004 een POM (Pays d'Outre-Mer of Collectivité d'Outre Mer met verregaande autonomie) met heel wat eigen bevoegdheden (o.a. werkgelegenheid, economie, fiscaliteit, edm).
Sinds de laatste verkiezingen (23/05/2004) was het politiek heel onstabiel in Tahiti, met 5 regeringswissels in 3 jaar tijd.... Tijd dus voor vervroegde verkiezingen, die trouwens werden opgelegd door de Franse regering zelf (president Nicolas Sarkozy en staatssecretaris voor de overzeese gebieden Christian Estrosi) vanuit Parijs!

Voor deze verkiezingen dingen 8 politieke partijen mee naar de gunst van de kiezer. Om door te stoten naar de 2de ronde dient men minimum 12% van de stemmen te halen tijdens de eerste ronde.

Hieronder de resultaten (of download ZIP) van de 3 partijen die doorgaan naar de 2de ronde:

Enkele analyses van lokale bloggers:

Benieuwd wat het gaat worden tijdens de 2de ronde (binnen 2 weken)!

Eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vanuit Tahiti

Vandaag wordt er gestemd in Tahiti voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Eén dag eerder dan in Frankrijk, en dat heeft alles te maken met het tijdsverschil. Zondag stemmen in Tahiti (het is dan al zondagavond in Europa!), zou betekenen dat men de (deel)resultaten van Frankrijk al kent, en dat kan natuurlijk niet.

Er staat hier redelijk wat op het spel. Een kleine 168000 kiezers staan hier ingeschreven (stemmen is niet verplicht, maar je moet wel 'ingeschreven' zijn om te mogen stemmen) om te gaan stemmen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste presidentskandidaten en hun vizie op de toekomst van Frans-Polynesië. En nog snel even bijvertellen dat Tahiti sinds 2004 (Loi Organique du Pays) een eigen statuut heeft als PTOM (Pays et territoires d'outre-mer) met uitgebreide eigen bevoegdheden en een eigen parlement, regering én een president.

Nicolas Sarkozy (UMP, Union pour un Mouvement Populaire) wordt gesteund door o.a. de huidige president Gaston Tong Sang en zijn rechtse partij Tahoeraa Huiraatira (met als voorzitter, Frans senator en ex-president van Tahiti Gaston Flosse), die voor verregaande autonomie zijn.
Sarkozy is tegenstander van een vroegtijdige ontbinding van het Tahitiaanse parlement en nieuwe verkiezingen. Wat het statuut betreft is hij tegen verdere aanpassingen, op de overheveling van ev. enkele extra bevoegdheden na. Hij is tegen een referendum over de onafhankelijkheid en blijft voorstander van de transfer en het transparant gebruik van Franse publieke gelden ter compensatie voor de atoomproeven. Wat de introductie van de Euro betreft, blijft hij wat op de vlakte, maar vreest dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze in te voeren.

Ségolène Royal (Parti Socialiste) wordt gesteund door o.a. de vorige president Oscar Temaru en zijn linkse partij (Tavini), die voor onafhankelijkheid zijn.
Royal wil zo snel als mogelijk de ontbinding van het parlement om opnieuw het woord te laten aan de bevolking. Zij ziet een verdere evolutie van het statuut mogelijk, stelt een tienjaren-plan voor, dat uiteindelijk tot volledig zelfbestuur zou kunnen leiden (na referendum). Royal blijft voorstander van van de transfer van fondsen ter compensatie voor de atoomproeven, alsook van de Euro in Tahiti.

François Bayrou (UDF, Union pour la Démocratie Française) wordt gesteund door enkele lokale centrum-kopstukken Nicole Bouteau en Philip Schyle (partijen Fetia Api en No Oe e te Nunaa) Bayrou is voorstander van een vroegtijdige ontbinding van het parlement, indien de huidige krachtverhoudingen onvoldoende stabiliteit bieden. Een herziening van het statuut ziet hij ook zitten, maar geen referendum, door in samenspraak met de Franse staat een verdere evolutie uit te werken. Hij is voorstander van de Euro in de ganse (Franstalige) regio van de Stille-Zuidzee trouwens.

De andere kandidaten (Jean-Marie Le Pen, Olivier Besancenot, José Bové, Arlette Laguiller,...) spelen een veel bescheidenere rol in deze campagne, en maken nauwelijks kans om ook maar de 2de ronde (6 mei) te halen.

Afwachten wat het wordt dit weekend... Het zal erom spannen wie het in de 2de ronde tegen elkaar opneemt!

Sperperiode voor de Franse presidentsverkiezingen

Vanaf vandaag geen nieuws meer op TV tot na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen (zondag)! De kanalen van CNN en LCI werden droogweg van de satelietverbinding gehaald (TNS) met als boodschap:

Pour respecter la réglementation en vigeur, la chaine est suspendue en raison des élections présidentielles. Sa diffusion reprendra normalement ce dimanche 22 avril 2007.
Merci de votre compréhension et de votre fidélité.

Blijkbaar is dit overal zo op Frans grondgebied en wil men de mensen niet meer beïnvloeden. De vraag is natuurlijk of dit anno 2007 nog wel veel zin heeft? Via internet (websites, blogs, email,...) kan men zonder enig probleem nog de nodige propaganda versturen of aan de nodige info geraken...