Eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vanuit Tahiti

Vandaag wordt er gestemd in Tahiti voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Eén dag eerder dan in Frankrijk, en dat heeft alles te maken met het tijdsverschil. Zondag stemmen in Tahiti (het is dan al zondagavond in Europa!), zou betekenen dat men de (deel)resultaten van Frankrijk al kent, en dat kan natuurlijk niet.

Er staat hier redelijk wat op het spel. Een kleine 168000 kiezers staan hier ingeschreven (stemmen is niet verplicht, maar je moet wel 'ingeschreven' zijn om te mogen stemmen) om te gaan stemmen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste presidentskandidaten en hun vizie op de toekomst van Frans-Polynesië. En nog snel even bijvertellen dat Tahiti sinds 2004 (Loi Organique du Pays) een eigen statuut heeft als PTOM (Pays et territoires d'outre-mer) met uitgebreide eigen bevoegdheden en een eigen parlement, regering én een president.

Nicolas Sarkozy (UMP, Union pour un Mouvement Populaire) wordt gesteund door o.a. de huidige president Gaston Tong Sang en zijn rechtse partij Tahoeraa Huiraatira (met als voorzitter, Frans senator en ex-president van Tahiti Gaston Flosse), die voor verregaande autonomie zijn.
Sarkozy is tegenstander van een vroegtijdige ontbinding van het Tahitiaanse parlement en nieuwe verkiezingen. Wat het statuut betreft is hij tegen verdere aanpassingen, op de overheveling van ev. enkele extra bevoegdheden na. Hij is tegen een referendum over de onafhankelijkheid en blijft voorstander van de transfer en het transparant gebruik van Franse publieke gelden ter compensatie voor de atoomproeven. Wat de introductie van de Euro betreft, blijft hij wat op de vlakte, maar vreest dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze in te voeren.

Ségolène Royal (Parti Socialiste) wordt gesteund door o.a. de vorige president Oscar Temaru en zijn linkse partij (Tavini), die voor onafhankelijkheid zijn.
Royal wil zo snel als mogelijk de ontbinding van het parlement om opnieuw het woord te laten aan de bevolking. Zij ziet een verdere evolutie van het statuut mogelijk, stelt een tienjaren-plan voor, dat uiteindelijk tot volledig zelfbestuur zou kunnen leiden (na referendum). Royal blijft voorstander van van de transfer van fondsen ter compensatie voor de atoomproeven, alsook van de Euro in Tahiti.

François Bayrou (UDF, Union pour la Démocratie Française) wordt gesteund door enkele lokale centrum-kopstukken Nicole Bouteau en Philip Schyle (partijen Fetia Api en No Oe e te Nunaa) Bayrou is voorstander van een vroegtijdige ontbinding van het parlement, indien de huidige krachtverhoudingen onvoldoende stabiliteit bieden. Een herziening van het statuut ziet hij ook zitten, maar geen referendum, door in samenspraak met de Franse staat een verdere evolutie uit te werken. Hij is voorstander van de Euro in de ganse (Franstalige) regio van de Stille-Zuidzee trouwens.

De andere kandidaten (Jean-Marie Le Pen, Olivier Besancenot, José Bové, Arlette Laguiller,...) spelen een veel bescheidenere rol in deze campagne, en maken nauwelijks kans om ook maar de 2de ronde (6 mei) te halen.

Afwachten wat het wordt dit weekend... Het zal erom spannen wie het in de 2de ronde tegen elkaar opneemt!

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.