Verkiezingskoorts (deel 1)

Gisteren was het de eerste ronde van de (lang verwachte) vervroegde parlementsverkiezingen (één kamerstelsel) in Frans-Polynesië (l'assemblée).
Er dienen 57 zetels verdeeld te worden, het merendeel (37) voor rekening van de Bovenwindse Eilanden (îles du Vent), m.a.w. Tahiti en Moorea. Deze afgevaardigden kiezen vervolgens een president, die dan een lokale regering samenstelt en leidt.

Even ter herinnering: Frans-Polynesië is sinds 2004 een POM (Pays d'Outre-Mer of Collectivité d'Outre Mer met verregaande autonomie) met heel wat eigen bevoegdheden (o.a. werkgelegenheid, economie, fiscaliteit, edm).
Sinds de laatste verkiezingen (23/05/2004) was het politiek heel onstabiel in Tahiti, met 5 regeringswissels in 3 jaar tijd.... Tijd dus voor vervroegde verkiezingen, die trouwens werden opgelegd door de Franse regering zelf (president Nicolas Sarkozy en staatssecretaris voor de overzeese gebieden Christian Estrosi) vanuit Parijs!

Voor deze verkiezingen dingen 8 politieke partijen mee naar de gunst van de kiezer. Om door te stoten naar de 2de ronde dient men minimum 12% van de stemmen te halen tijdens de eerste ronde.

Hieronder de resultaten (of download ZIP) van de 3 partijen die doorgaan naar de 2de ronde:

Enkele analyses van lokale bloggers:

Benieuwd wat het gaat worden tijdens de 2de ronde (binnen 2 weken)!

Comments

Ingediend door www.vandijkjes… op 29/01/2008

HIer wordt ik heel langzaam een beetje verkiezings moe. Wij mogen al niet stemme dus dan intresseerd het je al minder. Je kan hier geen TV of radio horen of je ziet een van de kandidaten wel over het scherm vliegen. En dan te bedenken dat het nog 10 maanden duurt...gr petra

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.