nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar in Tahiti

Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag van de maanmaand van de Chinese jaartelling. Hierdoor is de datum steeds anders, maar wel altijd tussen 21 januari en 20 februari.

Vandaag vierde men in de school van Roos het Chinese nieuwe jaar. Elk jaar opnieuw (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) komt dit feest uitgebreid aan bod in Tahiti.

Iedereen moest gekleed zijn in een Chinees 'pakje'.

De klassieke Chinese draak stal de show en alle kinderen konden hun enveloppe met centje afgeven. Even het beest aaien en voorspoed en geluk zijn de rest van he jaar verzekerd! ;-)

Kung Hei Fat Choy!

Het Chinese jaar van de Rat

Gezien de grote gemeenschap van Chinezen in Tahiti, wordt het Chinese Nieuwjaar hier dan ook elk jaar opnieuw (2005-2006-2007) uitgebreid gevierd.
Er zijn heel wat (religieuze) feestelijkheden met dans en op school dragen de kinderen die dag allemaal een Chinese outfit!

Roos in Chinees pakjeSara in Chinese outfit

Dit jaar staat het Chinese jaar in het teken van de 'Rat'.
De rat is het eerste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.
Het Jaar van de Rat is volgens de Chinese astrologie een geluksjaar, vooral omdat dit jaar met het uitzonderlijk fortuinlijke nummer 8 van 2008 samenvalt.

Volgens Chinese folklore zijn mensen die onder dit sterrenbeeld zijn geboren (ook 1972!): charmant, economisch, efficiënt, diplomatiek, ondernemend, ambitieus, flexibel, welbespraakt maar ook huichelachtig, laf, opportunistisch, verkwistend en op eigen materieel gewin uit.
Ratten zijn in bepaalde landen een symbool van geluk en voorspoed doordat ze zich aan veel omstandigheden kunnen aanpassen. Ratten zijn slim, vooral waar het hun eigen overleving betreft.
Uitgekookte types met leiderscapaciteiten, die weten hoe ze ergens munt uit kunnen slaan.

Kerstmis en Nieuwjaar vieren

Omdat mijn programma het niet toelaat (Kerstmis in Los Angeles en Nieuwjaarsdag om 8u 's morgens vertrekken naar Tokyo), zat er dit jaar niets anders op dan Kerstmis en Nieuwjaar deze week te vieren met de familie in België.

Gezellig samenzijn, lekker eten, cadeautjes uitpakken,...

En dat zowel in Vissenaken (bij Oma en Opa, Wim en Annick en Oom Bob) vorige dinsdag...

... als in Bekkevoort (bij Moeke en Vake, Griet en Ward) vandaag.

Chinees Nieuwjaar

Net zoals vorige jaren (2005 en 2006), werd ook dit jaar (jaar van het varken) weer het Chinese Nieuwjaar uitgebreid gevierd in Tahiti.

Ook bij Sara op 't school in Saint-Hilaire gaven de kinderen van CP (Classe Préparatoire, 1ste leerjaar), verkleed natuurlijk, een Chinees dansje en een Chinees liedje ten beste, tijdens het spektakel voor de ouders.

Hieronder Sara met haar juf (Madame Véronique) en 2 klasgenootjes (Andrea en Jeremy).

KUNG HI FAT CHOY!
(wat zoveel betekent als "Gelukkig Nieuw-varkensjaar!", in 't Chinees)