Chinees

Het Chinese jaar van de Rat

Gezien de grote gemeenschap van Chinezen in Tahiti, wordt het Chinese Nieuwjaar hier dan ook elk jaar opnieuw (2005-2006-2007) uitgebreid gevierd.
Er zijn heel wat (religieuze) feestelijkheden met dans en op school dragen de kinderen die dag allemaal een Chinese outfit!

Roos in Chinees pakjeSara in Chinese outfit

Dit jaar staat het Chinese jaar in het teken van de 'Rat'.
De rat is het eerste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.
Het Jaar van de Rat is volgens de Chinese astrologie een geluksjaar, vooral omdat dit jaar met het uitzonderlijk fortuinlijke nummer 8 van 2008 samenvalt.

Volgens Chinese folklore zijn mensen die onder dit sterrenbeeld zijn geboren (ook 1972!): charmant, economisch, efficiënt, diplomatiek, ondernemend, ambitieus, flexibel, welbespraakt maar ook huichelachtig, laf, opportunistisch, verkwistend en op eigen materieel gewin uit.
Ratten zijn in bepaalde landen een symbool van geluk en voorspoed doordat ze zich aan veel omstandigheden kunnen aanpassen. Ratten zijn slim, vooral waar het hun eigen overleving betreft.
Uitgekookte types met leiderscapaciteiten, die weten hoe ze ergens munt uit kunnen slaan.

Chinees Nieuwjaar

Net zoals vorige jaren (2005 en 2006), werd ook dit jaar (jaar van het varken) weer het Chinese Nieuwjaar uitgebreid gevierd in Tahiti.

Ook bij Sara op 't school in Saint-Hilaire gaven de kinderen van CP (Classe Préparatoire, 1ste leerjaar), verkleed natuurlijk, een Chinees dansje en een Chinees liedje ten beste, tijdens het spektakel voor de ouders.

Hieronder Sara met haar juf (Madame Véronique) en 2 klasgenootjes (Andrea en Jeremy).

KUNG HI FAT CHOY!
(wat zoveel betekent als "Gelukkig Nieuw-varkensjaar!", in 't Chinees)