IoT

WiFi stoorzender (DIY)

Je kent het wel... (speciaal tijdens de feestdagen)... iedereen zit gezellig te tafelen, te geniet van het gezelschap en eten, behalve een paar die onverstoord aan hun smartphone gekluisterd blijven hangen... Niet leuk.

'k Was al langer op zoek naar een toestel dat wifi (en ev. andere) signalen kan blokkeren, maar officieel is alles wat radio-signalen verstoort verboden in de meeste landen.
Echter voor deze privé test-'toepassing', heb ik mijn DIY skills (Do It Yourself) even bovengehaald...

Op basis van enkele online artikels en wat Arduino kennis, maakte ik vrij snel onderstaande 'stoorzender' op basis van een ESP8266, een programmeerbare IC met ingebouwde WiFi-functionaliteit.

ESP8266ESP8266 met powerbank

Eens alles geïnstalleerd, dien je na de boot-up in te loggen op de WiFi van de microprocessor en dan naar een interne pagina surfen.
Daar kan je dan een scan doen van alle beschikbare WiFi-signalen die worden opgepikt. Je selecteert vervolgens een SSID en lanceert dan een 'aanval' (Deauthentication Broadcast Attack).
Na enkele seconden valt de connectie weg, en kan je niet meer aanloggen op het WiFi-signaal. De SSID blijft wel zichtbaar, maar een connectie maken met de router of access-point lukt niet meer.

Screenshots

Technisch gezien gaat het dus niet echt om een 'stoorzender' die signalen vertuurt op een bepaalde frequentie (zoals de dure, militaire jamming-toestellen), maar om een bug in het 802.11 WiFi-protocol waardoor je gebruikers van het netwerk kan halen, zonder enig vorm van encryptie of authenticatie

Plus :

  • Goedkoop (de ESP8266 kost nog geen 10EUR)
  • Eenvoudig op te zetten en te bedienen (via telefoon)
  • Klein en compact (gemakkelijk te verbergen, enkel een kleine 'powerbank' nodig)

Minus :

  • Werkt enkel voor 2.4GHz WiFi signalen (wegens WiFi-chip op de ESP8266) en dus niet op de 5GHz frequentie
  • Verstoort enkel het WiFi signaal voor internet (en dus bv. geen 3G/4G internet-connectie)
  • Het is blijft natuurlijk op het randje '(il)legaal'

Leuk, maar (nog) niet echt wat ik zocht dus...

Volgende projecten in de pipeline :

  • Sonoff Pow WiFi Switch voor het aan/uit zetten van toestel (licht) vanop afstand
  • Arduino GPS + 3G module voor een 'car tracking' systeem

Voor de 28ste keer medewerker op Suikerrock

Al 11 jaar leveren we met Prosite allerhande (IT) 'hand- en spandiensten' voor Suikerrock, en dat was op deze 31ste editie niet anders. En o.a. daarvoor kom ik natuurlijk graag eens 'overgevlogen' vanuit Dubai, ook al was het weer (veel te) kort...

Een uitgebreid overzicht van ons werk op Suikerrock vind je op de website van Prosite. Vooral de Arduino projectjes hebben dit jaar duidelijk hun weg gevonden naar enkele praktische toepassingen op het festival zoals o.a. het lezen en schrijven van RFID-badges, toegangscontrole aan de catering (zie hieronder), het openen/sluiten van deuren via aansturen van relais, IP monitoring, edm.

RFID badge scanningRFID Arduino module

Dankzij deze ploeg van DigitalCrew medewerkers hebben we weer vlekkeloos werk geleverd.

DigitalCrew team
(vlnr Vince, Jef, Daan, Roger, Luc, Marc, Geert, Sandy, Bart, Timon, Jan en Tim)

Mijn persoonlijke 28ste Suikerrock editie was het dit jaar (eerste 2 jaar niet meegewerkt, en sindsdien maar één jaar gemist wegens opleiding in de USA (1992)). Voor Sara was het de eerste keer dat ze meehielp (bij de 'CateringCrew') en Roos die mocht o.a. op de foto met Laura Tesoro ;-) 

En dat het lekker was ook ;-)

Aftellen naar de volgende editie...

Arduino RFID-lezer/schrijver en 3D print

Volgend (hobby)project is eentje voor Suikerrock nl. een lezer (en schrijver) van RFID-kaarten. Compleet met LCD-scherm, (mini)keyboard en alles afgewerk in een (rode) 3D geprinte doos! ;-)

Afgewerkt product

Via Prosite ben ik al jaren zeer nauw betrokken met het IT gebeuren op Suikerrock in Tienen.
Vorig jaar introduceerden we al RFID-badges voor de catering van de medewerkers. Iedereen kreeg een gepersonaliseerde badge met in het geheugen ervan ieders unieke "id". Dankzij het scannen van deze RFID-kaarten wisten we perfect wie er wanneer (of niet) kwam eten, en (veel belangrijker) hoeveel maaltijden er konden uitgespaard worden ('big data').

Het (her)schrijven van deze chip-kaarten zal nu gemakkelijker en vlotter kunnen op Suikerrock dankzij deze nieuwe reader/writer...

Wat ging eraan vooraf?

STAP 1 : COMPONENTEN

De basis voor dit project is een Arduino Uno micro-controller aangevuld met :

Arduino en gebruikte componenten en modulesSTAP 2 : PROGRAMMEREN

De Arduino sketch (code) is vrij klein (10Kb) en na een initiele setup, wacht het programma (in een lus) tot er een RFID-kaart wordt aangeboden. Deze wordt dan gelezen (indien compatibel) en de 'id' wordt weergegeven op het LCD-scherm.
Vervolgens vraagt het programma of de kaart moet (over)schreven worden. Indien "Yes" (#-key), kan men een 8-cijferige code ingeven en bewaren (opnieuw #-key) op de chipkaart. Indien "No" (*-key) wordt er terug gelezen.
Na het (her)schrijven van een 'id' wordt de kaart opnieuw gelezen ter bevestiging van de nieuwe code.

STAP 3 : 3D PRINTING

Met behulp van de (gratis en online) 3D CAD software van Autodesk (Tinkercad) maakte ik vervolgens een 'doos' met alle nodige uitsparingen. Deze werd vervolgens (in Montréal, want ik was toevallig daar) geprint via 3Dhubs.com in 2 delen (PLA, 100μm).

3D print

STL-bestand te bekijken en te downloaden via Thingiverse.

STAP 4 : ASSEMBLAGE

Na het samenstellen en vastlijmen van alle componenten, nog snel een allerlaatste test voor dat de doos definitief wordt dichtgelijmd.

Total kostprijs 40EUR (aan materiaal) plus 40EUR voor de print. Werkuren en klein materiaal niet meegerekend. 

  • Arduino Uno : 15EUR
  • LCD scherm : 10EUR (via Amazon)
  • RFID module : 5EUR (via China (AliExpress))
  • Keypad : 10EUR (via Amazon)
  • 3D print : 40EUR

Op naar het volgende Arduino-project! Ook voor Suikerrock trouwens... ;-)