Arduino project met NeoPixels en 3D printing

Sinds enkele maanden ben ik mij aan het verdiepen in een nieuwe hobby nl. het combineren van electronica en programmeren, van hard- en sofware.... Eerst Raspberry Pi, maar sinds enkele weken vooral Arduino.
Beiden zijn zogenaamde "micro controllers", soort van mini-computers zeg maar, niet veel groter dan bankkaart, die je kan programmeren en waarmee je hardware (lampjes, relays,...) kan aansturen.

  • Raspberry Pi is zo goed als een volwaardige computer met een besturingssysteem (Linux) en opslaggeheugen
  • Een Arduino heeft geen besturingssysteem of opslaggeheugen en is dus minder complex

In de industrie gebruikt men voor dit soort toepassingen de benaming PLC (Programmable Logic Controller, of Programmeerbare Logische Eenheid).

Op aangeven van een blog-post van Frederick Vandenbosch wilde zelf wel zo eens een "kerst-ster" maken. En dit is het resultaat (voor en achterkant)!

Arduino project NeoPixels

Een basis Arduino Uno had ik al liggen, de 5 RGB LED-strips (NeoPixel Sticks) werden besteld bij Adafruit, de 3D-versie van ster vond ik op Thingiverse en voor de 3D-print gebruikte ik Joe's Hub (hier in Dubai) via de wereldwijde online printing service 3D HUBS. Eens alles verzameld kon het samenstellen en solderen beginnen. Wat lijm aan de verbindingen (hete lijmpistool) voor de versteviging en het programmeren van de LED-effecten ging als een fluitje van een cent.

Het leuke aan deze NeoPixels LEDs is dat je alles in serie achter elkaar kan verbinden (solderen) en maar 3 draden nodig hebt om elke LEDje individueel te bedienen (5V, GND en DATA)!
De Adafruit NeoPixel library is heel uitgebreid en aan de hand van de enkele voorbeelden ben je snel vertrokken.

Al bij al een leuk knutselprojectje met een praktische toepassing. Volgende stap is de Arduino Uno vervangen door het veel kleinere broertje de Arduino Nano, en dan zijn we klaar voor volgende Kerst!

Meer Arduino projecten (o.a. voor Suikerrock) zitten er aan te komen... stay tuned.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.