Jacques Brel

Jacques Brel vereeuwigd op Hiva-Oa

Woensdagochtend met een (extra ingelegde) Air Tahiti vlucht naar het Markieseiland Hiva-Oa gevlogen (Atuona), 3u vliegen ten noord-oosten van Tahiti, samen met Sandrine & Stéphan en Rudolph.

Na een typische lokale ontvangst en middagmaal in het Pearl Hotel, werd de officiële delegatie afgehaald op de luchthaven.

Ontvangst met bloemen

Naast de Haut-Commissaire de la République en Polynésie française Adolphe Colrat, de Franse minister voor overzeese gebieden Yves Jégo, de Tahitiaanse president Gaston Tong-Sang en oud TF1 presentator Patrick Poivre d'Arvor (PPDA), was de vrouw van Jacques Brel, Térèse 'Miche' Brel, duidelijk "de vedette". Het is de eerste keer sinds het overlijden van Brel dat zij een bezoek zal brengen aan zijn graf op Hiva-Oa.

Gaston Tong-Sang, Miche Brel & Adolphe Colrat

's Avonds was er een groot volksfeest met drank, eten en lokale dans, waarop heel het eiland was uitgenodigd.

Makieziaanse dans

Donderdagochtend was er dan de officiële herdenking van het overlijden van Jacques Brel 30 jaar geleden en de daaraan gekoppelde activiteiten zoals het dopen van de luchthaven in zijn naam en de start van de lokale vliegclub die nu ook zijn naam draagt.

 Miche Brel en Gérard David

Aéroport Hiva-Oa Jacques Brel

Doop van vliegtuig met vogeldans

Gevolgd door een (kort) officieel bezoek aan het graf van Brel en aan de "Espace Jacques Brel" met de tentoonstelling van zijn gerestaureerd vliegtuig "Jojo".

Graf van Jacques Brel op Atuona

Escapce Jacques Brel met Jojo

Jan, Miche en Sandrine

Vrijdagochtend (Belgische tijd) belde Els De Vuyst (Radio Vlaanderen Internationaal) mij even op in Hiva-Oa voor een kort radiointerview (hoor hieronder) over de ceremonie van vandaag.

 

Met onze gastheer en -vrouw (Teva Reid & Julia) zijn we dan vrijdag een excursie gaan doen op het eiland, met o.a. een bezoek aan Puamau, waar de grootste tiki's van Frans-Polynesië teruggevonden zijn (o.a. Taka'i'i, de krijger).

Hiva-Oa landschap

Jan en Takaii

Picknick op Puamau

Zaterdagmiddag was onze terugvlucht naar Papeete en zondagnamiddag hebben we Miche Brel nog wat gezelschap gehouden met een rondrit op Tahiti en haar 's avonds uitgewuifd als ze met Air Tahiti Nui vertrok richting Parijs.

Het hoogtepunt van de voorbije dagen en de officiële ceremonie lag duidelijk op de "vliegenier" Brel en helemaal niet op de "chansonier" Brel. Trouwens op geen enkel (officieel) moment werd er naar een lied van Brel geluisterd.
Is dit de reden waarom er geen enkele officiële Belgische delegatie de moeite gedaan heeft om langs te komen?!

Op de blog van Yves Jégo, vind je trouwens onderstaande video terug van het officiële staatsbezoek.

Wat is er verder nog zoal verschenen/geschreven in de lokale, nationale en internationale pers over deze herdenking?

 

 

Ceremonie Jacques Brel op Hiva-Oa

Het gaat nog druk worden komende donderdag 9 oktober op de Markiezen voor de herdenking van het overlijden van Jacques Brel 30 jaar geleden.

De pers zal massaal aanwezig zijn, en waarschijnlijk ook enkele Belgische journalisten.
Eergisteren had ik bijvoorbeeld Peter Vantyghem, Chef Cultuur & Media van De Standaard, aan boord tussen Parijs en Los Angeles. Hij was ook op weg naar Tahiti voor Jacques Brel en voor een reportage rond eco-toerisme.
De VRT (Radio Vlaanderen Internationaal) wil een telefonisch interview doen met mij als ik ter plaatse ben.

Ook de Franse staatsecretaris voor de Overzeese Gebieden, Yves Jégo, komt ook speciaal af naar Tahiti voor deze 30ste verjaardag!

Eerder was al bekend dat Miche Brel (Thérèse Michielsen), zijn officiële echtgenote, ook aanwezig zal zijn. Het is de eerste keer sinds het overlijden van Brel dat zij een bezoek zal brengen aan zijn graf op Hiva-Oa.

Twee bijkomende vluchten van Air Tahiti vluchten zijn ingelegd naar Atuona, de hoofdstad.

Op het (officiële) programma 9/10/2008 op Hiva-Oa:

  • 07u30 Officiële herbenoeming van de luchthaven in "Hiva-Oa - Jacques Brel"
  • 08u30 Voorstelling van de nieuwe vliegclub "Aéroclub des Marquises – Jacques Brel"
  • 09u00 Bezoek aan de grafstenen van Jacques Brel en Paul Gaugun
  • 10u30 Bezoek Espace Jacques Brel (Jojo)

Jacques Brel herdacht in België, Frankrijk én in Tahiti!

Jacques Brel AviateurOp 9 oktober 2008 e.k. wordt de 30ste verjaardag van het overlijden van Jacques Brel (1929-1978) herdacht met de opening van het vliegclub "Aéroclub des Marquises" in Frans-Polynesië, een project dat Jacques Brel zelf nooit had kunnen afwerken.

Le 9 octobre 2008 sera célébré le 30ème anniversaire de la disparition de Jacques Brel. Si son génie de poète et de chanteur est internationalement reconnu, il fut aussi et passionnément, cinéaste, navigateur et pilote. Cette passion pour les avions, qui reste encore aujourd’hui méconnue, l’amena jusqu’aux Iles Marquises en Polynésie française, où il passa la fin de sa vie. Là-bas, sur ces îles isolées et paradisiaques du Pacifique, plus que le chanteur, Jacques Brel est « l’homme à l’avion ».

Jacques Romain Georges Brel (Schaarbeek (Brussel), 8 april 1929 - Bobigny (Parijs), 9 oktober 1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale vedette. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur.

De Brusselaar Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming. Hij zong voornamelijk in het Frans maar nam ook enkele Nederlandse versies van zijn chansons op, meestal door Ernst van Altena vertaald.

In 1973 trok zich terug op de Markiezeneilanden, waar zelf hij o.a. rondvloog met een Beach Bonanza-vliegtuig ("Jojo"). De lokale bevolking heeft nog heel levendige herinneringen aan Brel, zie ook het intro filmpje op www.brel-aviateur.com
Meer over de piloot Brel: brel.pfiquet.be

We gaan zelf proberen om 9 oktober ook ter plaatse te geraken, al zal veel afhangen van mijn planning...

Maar ook in België wordt Brel sinds enkele dagen herdacht dmv een tentoonstelling, georganiseerd door de Internationale Brel-stichting.

Jacques Brel Tentoonstelling

En in Parijs zal, naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de Franse luchtvaartindustrie (Groupement des Industries Françaises Aéronautiques et Spatiales), een homage gebracht worden aan Jacques Brel (op de Champs-Elysées)!

Du 4 au 12 octobre, pendant le Centenaire de l’Industrie aérospatiale française, le public pourra admirer le deuxième avion de Jacques Brel, le Wassmer Super 4 21, exposé exceptionnellement, pour ce double anniversaire, dans une enclave polynésienne, à proximité du rond-point Marcel Dassault. Posé sur un lit de sable, cet avion fait de bois et de toile, symbolisera l’incroyable énergie du chanteur, toujours en quête de dépassement et de liberté.

P.S. Jacques Brel werd eind 2005 in het Franstalig België nog uitgeroepen tot "le plus grand Belge" (zie posting).