Brel

Jacques Brel vereeuwigd op Hiva-Oa

Woensdagochtend met een (extra ingelegde) Air Tahiti vlucht naar het Markieseiland Hiva-Oa gevlogen (Atuona), 3u vliegen ten noord-oosten van Tahiti, samen met Sandrine & Stéphan en Rudolph.

Na een typische lokale ontvangst en middagmaal in het Pearl Hotel, werd de officiële delegatie afgehaald op de luchthaven.

Ontvangst met bloemen

Naast de Haut-Commissaire de la République en Polynésie française Adolphe Colrat, de Franse minister voor overzeese gebieden Yves Jégo, de Tahitiaanse president Gaston Tong-Sang en oud TF1 presentator Patrick Poivre d'Arvor (PPDA), was de vrouw van Jacques Brel, Térèse 'Miche' Brel, duidelijk "de vedette". Het is de eerste keer sinds het overlijden van Brel dat zij een bezoek zal brengen aan zijn graf op Hiva-Oa.

Gaston Tong-Sang, Miche Brel & Adolphe Colrat

's Avonds was er een groot volksfeest met drank, eten en lokale dans, waarop heel het eiland was uitgenodigd.

Makieziaanse dans

Donderdagochtend was er dan de officiële herdenking van het overlijden van Jacques Brel 30 jaar geleden en de daaraan gekoppelde activiteiten zoals het dopen van de luchthaven in zijn naam en de start van de lokale vliegclub die nu ook zijn naam draagt.

 Miche Brel en Gérard David

Aéroport Hiva-Oa Jacques Brel

Doop van vliegtuig met vogeldans

Gevolgd door een (kort) officieel bezoek aan het graf van Brel en aan de "Espace Jacques Brel" met de tentoonstelling van zijn gerestaureerd vliegtuig "Jojo".

Graf van Jacques Brel op Atuona

Escapce Jacques Brel met Jojo

Jan, Miche en Sandrine

Vrijdagochtend (Belgische tijd) belde Els De Vuyst (Radio Vlaanderen Internationaal) mij even op in Hiva-Oa voor een kort radiointerview (hoor hieronder) over de ceremonie van vandaag.

 

Met onze gastheer en -vrouw (Teva Reid & Julia) zijn we dan vrijdag een excursie gaan doen op het eiland, met o.a. een bezoek aan Puamau, waar de grootste tiki's van Frans-Polynesië teruggevonden zijn (o.a. Taka'i'i, de krijger).

Hiva-Oa landschap

Jan en Takaii

Picknick op Puamau

Zaterdagmiddag was onze terugvlucht naar Papeete en zondagnamiddag hebben we Miche Brel nog wat gezelschap gehouden met een rondrit op Tahiti en haar 's avonds uitgewuifd als ze met Air Tahiti Nui vertrok richting Parijs.

Het hoogtepunt van de voorbije dagen en de officiële ceremonie lag duidelijk op de "vliegenier" Brel en helemaal niet op de "chansonier" Brel. Trouwens op geen enkel (officieel) moment werd er naar een lied van Brel geluisterd.
Is dit de reden waarom er geen enkele officiële Belgische delegatie de moeite gedaan heeft om langs te komen?!

Op de blog van Yves Jégo, vind je trouwens onderstaande video terug van het officiële staatsbezoek.

Wat is er verder nog zoal verschenen/geschreven in de lokale, nationale en internationale pers over deze herdenking?