EBBR

Laatste A319CJ trip naar o.a. Brussel

Na enkele dagen in midden- en Noord-Afrika rondgevlogen te hebben met een VIP-klant, besliste deze (onverwacht) om enkele dagen naar Brussel te gaan. Perfect! ;-)

Voor het eerst sinds het Sabena-faillissement (16 jaar geleden!), landde ik terug eens in EBBR/BRU, op de landingsbaan 25R.

Na 3 dagen en 2 nachten in België, was het tijd om terug te vertrekken met de ganse crew (en passagiers) richting nieuwe bestemmingen.

A319CJ crew

Een laatste afscheidsfoto met de ouders ;-)

UPDATE : Uiteindelijk bleek dit echter mijn allerlaatste trip te zijn op de A319CJ (want ik mag/moet naar de A380 verhuizen), wat deze 'tussenstop' natuurlijk EXTRA "speciaal" maakte!

Emirates vliegt vanaf vandaag rechtstreeks tussen Brussel en Dubai

Hello Belgium!

Emirates 'Hello Belgium'

Deze nieuwe dagelijkse vlucht vertrekt 's morgens (7u50) in Dubai, landt om 13u15 in Brussel en vertrekt terug om 14u45, met aankomst om 23u25 in Dubai.

Vier keer per week (dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag) wordt er een B777-200LR ingezet, de andere dagen een B777-300ER. UPDATE (08/09/2014) : Vanaf februari 2015 zal er elke dag een grotere B777-300 worden ingezet.

Hello Belgium by Emirates

Bij aankomst op de luchthaven van Brussel zorgde de brandweer voor een feestelijk ontvangst.

Ontvangst Emirates met waterkanon

Karin Logist maakte deze foto vanop de luchthaven :

En bij elke nieuwkomer op de Brusselse luchthaven hoort natuurlijk een (Belgisch) "feestje"!

Sabena DVD A340

De eerste Sabena DVD van World Air Routes is terug beschikbaar en wordt te koop aangeboden voor 30USD.

Op de DVD krijg je ook even mijzelf te zien als jonge copiloot op de vlucht SN 208 van Tokyo (RJAA) naar Brussel (EBBR) op 6 december 1999 met boordcommandant Marc Vantournhout op een Airbus A340-200, registratie OO-SCW.

Sabena Crew Airbus A340 naar NRT

BTW: Dit was hetzelfde vliegtuig waarmee Johan D'hont en Olivier "Moeffie" Van Moeffaert (ook bij Air Tahiti Nui!) een dik jaar eerder (op 27 augustus 1998) komende van New York (KJFK) het rechter landingsstel verloren tijdens de landing op runway 25L in Brussel (EBBR) (zie hier, hier, hier en hier)
Het toestel vliegt trouwens nog altijd, nu voor Royal Jordanian (JY-AIC).

Een voorsmaakje van de Sabena A340 DVD vind je hier op YouTube:

Kalitta Air B747-200 crasht in Zaventem

Het Amerikaanse cargo-toestel (N704CK), een Boeing B747-209F van Kalitta Air met 76 ton aan boord, had toelating gekregen om op te stijgen vanop landingsbaan 20 maar eindigde voorbij het einde van de runway en brak in 3.

http://www.liveleak.com/e/d3f_1211722669

En dat op een paar honderd meter van enkele huizen.

Op deze beelden zie je duidelijk hoe de bemanning, minder dan een minuut na de crash, zich uit de voeten maakt via de 'glijbaan' (slides).

http://www.deredactie.be/html/flash/vrtnieuws3/videoPlayer.swf

Naar de oorzaak van deze crash wordt het voorlopig gissen. Voor de 'leken' onder ons, hieronder een kleine overzicht van hoe de geschikte runway wordt gekozen en wat de opties zijn van de piloten in geval van problemen.

In functie van het voorziene gewicht van het toestel, de weersomstandigheden (wind, temperatuur en luchtdruk) en de landingsba(a)n(en) in gebruik, wordt er door de bemanning enkele scenario's bekeken:

  • Indien het toestel te zwaar is om op te stijgen, zijn enkele mogelijke oplossingen: een andere runway kiezen (bv. langere baan, andere baan met betere windcondities), het opstijggewicht verminderen (bv. (deel) cargo niet meenemen, minder brandstof, andere vliegroute nemen) of gewoon niet vertrekken.
  • Als opstijgen mogelijk is, wordt de meest 'economische' stuwkracht berekend voor de motoren met daaraan verbonden enkele opstijgsnelhden (die o.a. afhankelijk zijn van de lengte van de baan, de obstakels in de buurt na het opstijgen, de temperatuur, edm.)
  • De eerste berekende snelheid (V1) is voor de piloten een heel belangrijk beslissingmoment. Vóór het toestel deze snelheid bereikt heeft, KAN men nog stoppen op de landingbaan. Voorbij deze snelheid MOET er opgestegen worden (welke de problemen ook zouden zijn) want stoppen kan niet meer...

M.a.w. in dit geval 'lijkt' het alsof de bemanning toch willen stoppen heeft (om welke reden dan ook) NA deze belangrijke V1-snelheid, en daardoor voorbij het einde van de baan geraakt is.
Ofwel was het toestel alsnog veel zwaarder dan berekend. Of er was een probleem met de remmen waardoor het niet tijdig kon stoppen, of...

Ben benieuwd wat het onderzoek zal uitwijzen.