Zaventem

Kalitta Air B747-200 crasht in Zaventem

Het Amerikaanse cargo-toestel (N704CK), een Boeing B747-209F van Kalitta Air met 76 ton aan boord, had toelating gekregen om op te stijgen vanop landingsbaan 20 maar eindigde voorbij het einde van de runway en brak in 3.

http://www.liveleak.com/e/d3f_1211722669

En dat op een paar honderd meter van enkele huizen.

Op deze beelden zie je duidelijk hoe de bemanning, minder dan een minuut na de crash, zich uit de voeten maakt via de 'glijbaan' (slides).

http://www.deredactie.be/html/flash/vrtnieuws3/videoPlayer.swf

Naar de oorzaak van deze crash wordt het voorlopig gissen. Voor de 'leken' onder ons, hieronder een kleine overzicht van hoe de geschikte runway wordt gekozen en wat de opties zijn van de piloten in geval van problemen.

In functie van het voorziene gewicht van het toestel, de weersomstandigheden (wind, temperatuur en luchtdruk) en de landingsba(a)n(en) in gebruik, wordt er door de bemanning enkele scenario's bekeken:

  • Indien het toestel te zwaar is om op te stijgen, zijn enkele mogelijke oplossingen: een andere runway kiezen (bv. langere baan, andere baan met betere windcondities), het opstijggewicht verminderen (bv. (deel) cargo niet meenemen, minder brandstof, andere vliegroute nemen) of gewoon niet vertrekken.
  • Als opstijgen mogelijk is, wordt de meest 'economische' stuwkracht berekend voor de motoren met daaraan verbonden enkele opstijgsnelhden (die o.a. afhankelijk zijn van de lengte van de baan, de obstakels in de buurt na het opstijgen, de temperatuur, edm.)
  • De eerste berekende snelheid (V1) is voor de piloten een heel belangrijk beslissingmoment. Vóór het toestel deze snelheid bereikt heeft, KAN men nog stoppen op de landingbaan. Voorbij deze snelheid MOET er opgestegen worden (welke de problemen ook zouden zijn) want stoppen kan niet meer...

M.a.w. in dit geval 'lijkt' het alsof de bemanning toch willen stoppen heeft (om welke reden dan ook) NA deze belangrijke V1-snelheid, en daardoor voorbij het einde van de baan geraakt is.
Ofwel was het toestel alsnog veel zwaarder dan berekend. Of er was een probleem met de remmen waardoor het niet tijdig kon stoppen, of...

Ben benieuwd wat het onderzoek zal uitwijzen.