olifantisme

Grootse campagne tegen "olifantisme" (filariose)

Olifantisme (Filariose of Lymphatic filariasis) is een zwelling van een of meerdere lichaamsdelen (meestal been of scrotum) met vergroving van de huidstructuur.

Deze ziekte komt (nog) veel voor in Tropische gebieden (dus ook in Frans-Polynesië) en is het gevolg van een beschadiging van de lymfevaten door een parasitaire infectie met kleine wormen. Door deze ontsteking raken de lymfebanen zo beschadigd dat de lymfe (weefselvocht) niet goed meer wordt afgevoerd, zodat lymfoedeem (ophoping van lymfevocht) ontstaat.
De ziektekiemen worden voornamelijk overgedragen via muggenbeten. Helaas bestaat er geen geneesmiddel en dus kan er enkel preventief worden opgetreden (door via medicatie het aantal wormpjes bij dragers te veminderen, waardoor er minder overdacht mogelijk is via muggen).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zijn wereldwijd 120 miljoen mensen drager en één derde daarvan heeft al misvormde lichaamsdelen! Volgens een studie uit 2008 zou 11% van de bevolking in Tahiti drager.

Jaarlijks zijn er dan ook acties op grote schaal (laatste dateert echter van 2007) om de bevolking (via scholen en bedrijven) aan te zetten tot het nemen van preventieve medicatie die gratis ter beschikking wordt gesteld. Dit jaar echter heeft men beslist om de medicatie niet zomaar mee te geven aan de mensen, maar om ze ter plaatse te laten innemen (DIMPOD : Distribution de Masse avec Prise Observée Directe).

Vandaag kon iedereen op gemeentehuizen, scholen, bij dokters en zelfs in supermarkten gratis de nodige tabletten krijgen, op voorwaarde dat ze ter plaatse werden ingenomen.

Lymphatic filariasis

Vandaag was het tijd voor ons jaarlijks pilleke.

Net zoals in de tropen bestaat er in Frans-Polynesia nog steeds "olifantisme" (Lymfatische filariasis), of Filariose in 't Frans.
Lymfatische filariasis ontstaat als filaria (draadachtige wormpjes), die worden overgedragen door muggen, de lymfeklieren verstoppen, wat opgezwollen ledematen en geslachtsdelen tot gevolg heeft. Helaas is er geen remedie voor...

Meer info:
- http://www.filariasis.org
- http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs102/en/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Elephantiasis
- https://en.wikipedia.org/wiki/Filariasis

De lymfeklieren, die vet en afvalstoffen uit ons stelsel verwijderen en die naast het bloedvatensysteem lopen, geraken hierdoor verstopt (op bepaalde plaatsen) met deze "enorme" gevolgen van dien.

De kans is natuurlijk bijzonder klein dat wij dit zouden oplopen. Nochtans is er een territoriale preventiecampagne en elk jaar worden er hierdoor gratis pillen verspreid (via de apotheek en scholen) ter preventie.