ADSL

Frans-Polynesië in de digitale wereld

Vandaag, tijdens het 8ste internationale filmfestival van films uit de Stille Zuidzee (FIFO), stonden er enkele debatten geprogrammeerd over het internet in Frans-Polynesië en de digitale vooruitgang.
Ik er naartoe natuurlijk ;-)

FIFO 2010 discussie internet

FIFO 2010

Interessante discussies tussen de lokale "spelers" (OPT, Mana, CEPF, minster van economie en telecom Teva Rohfritsch, Michel Paoletti) en enkele Franse 'experts' (Christian Paul, Bernard Benhamou en Marcel Desvergne) over de lokale telecom-monopolie, ADSL-prijzen, de glasvezelkabel Honotua, uitbreiding met een 2de kabel, digitale TV, internet-gebruik in Frans-Polynesië, economische modellen in deze digitale wereld, etc.

Onderzeese kabelbreuk

Vermits we (eindelijk) high-speed internet gaan krijgen in Tahiti vanaf 2009/2010 dankzij een optische glasvezel verbinding naar Hawaii, probeer ik dit een beetje te volgen.

Enkele dagen geleden bracht het anker van een schip schade toe aan 2 belangijke onderzeese kabels in het Midden-Oosten (Alexandria) waardoor het internet- en communicatieverkeer met en in Azië met 75% werd gereduceerd! Maar liefst 75 miljoen mensen en bedrijven hadden (en hebben) hierdoor te kampen met verbindingsproblemen en economische schade.

The Guardian publiceerde naar aanleiding hiervan een interessant kaart met alle onderzeese glasvezel bekabeling en de zwakke punten van het netwerk!

Klik voor groter

(Dank aan Inferis voor de tip)

Internet via de kabel in 2009?

De president, Gaston Tong Sang, op bezoek in Frankrijk dezer dagen voor uiteenlopende besprekingen over de politiek toekomst van Frans-Polynesië, benadrukte nog maar eens de belangrijkheid van het wereldwijde optische glasvezel netwerk, waardoor Tahiti (eindelijk) via de kabel zou kunnen verbonden worden met de rest van de wereld op gebied van communicatie.

In Tahiti is alles wat communicatie betreft in handen van het staatsbedrijf OPT ("Office des postes et Télécommunications") en haar filiaal Mana ("Multimedia Advanced Network Application") voor wat het internet betreft.
Tot op heden loopt alle spraak- en data-verkeer nog via sateliet-verbindingen, en die zijn natuurlijk (relatief) traag en duur.
Om u een idee te geven:

  • het goedkoopste ADSL-abonnement (Man@ADSL) kost hier 92,00EUR setupkost + 42,00EUR/maand voor een 128Kbps download- en 64Kbps upload-snelheid en 2GB volume/maand.
  • Bij Belgacom heb je voor dezelfde prijs een ADSL Go met 4Mbps download, 256Kbps upload en 12GB volume/maand. M.a.w. zo'n 4 keer meer!

De besprekingen met Alcatel-Lucent zitten echter in een vergevorderd stadium en het netwerk zou midden 2009 operationeel al zijn (kostprijs ongeveer 77 miljoen EUR). Laat maar komen die high-speed internet!

Hieronder een zicht op het complexe glasvezel netwerk dat nu al op de bodem van de oceanen zit:

Alcatel Optical Fiber systems

Indrukkend, nee!? En dat zijn enkel de lijnen van Alcatel-Lucent!

Zoals je ook kan zien: de enige lijn die ook maar in de buurt van Tahiti passeert is die tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï.