Het leven zoals het is... LAX-JFK-LAX

Vermoeiende dag vandaag... op het programma Los Angeles -> New York -> Los Angeles.

Om 06u deze ochtend pickup aan ons hotel in San Pedro voor een ritje van 35 minuten tot aan de LAX Tom Bradley Int'l Terminal.
Onze papieren vluchtvoorbereiding (via een internet interface met de operaties in Tahiti) duurt een dik half uur, daarna gaan we richting vliegtuig waar we alles klaarmaken voor het instappen van de passagiers en het uiteindelijke vertrek.
Een gemiddelde wind-component van 55 knopen zorgt voor een heenvlucht van 4u40 en een terugvlucht van 5u25.... dat is, als er nergens vertragingen zijn.

Amper 77 passagiers deze morgen tussen LAX en JFK. Vermits Air Tahiti Nui geen ticktes mag verkopen voor vluchten binnen de USA, zijn het allemaal transit-passagiers uit Tahiti.

In laatste instantie wordt onze route nog gewijzigd door de luchtverkeersleiding, waardoor we iets zuidelijker gaan vliegen. De boordcomputer rekent ons hiervoor 25 Nautical Miles extra aan, maar met 10 ton extra brandstof hebben we marge te over.

Opstijgen gebeurt op startbaan RWY 25R, richting oceaan.

En daarna volgen we de HOLTZ 9 RNAV als 'Standaard Instrument Departure' (SID) .

We zijn "vederlicht" (amper 185.000kg) waardoor we al vrij hoog over de kust (Marina Del Rey, Venice Beach en Santa Monica Beach) vliegen.

De vlucht verloopt verder zonder problemen, alhoewel er blijkbaar één passagier is die wat problemen maakt aan boord. Voorlopig blijft het rustig...
Van rust gesproken. Met 3 piloten tijdens deze vlucht, proberen we de rust-periode wat te verdelen (er zijn maar 2 piloten nodig in de cockpit), maar de vluchttijd is veel te kort om er echt gebruik van te kunnen maken.

De nadering in New York vanuit het westen wordt ingezet via een LENDY 5 'Standard Terminal Arrival Route' (STAR).

We vliegen over de luchthaven van La Guardia (KLGA-LGA) en daarna krijgen we radar vectors die ons vlak over Manhattan brengen.

De vliegtuigcrashes in het World Trace Center (11/9/2001) indachtig, vliegen we daarna oostelijk ten zuiden van de John F. Kennedy luchthaven (soort van 'downwind') voor een ILS-approach op de landingsbaan RWY 31R.

Intussen wil onze lastige (dronken) passagier niet gaan zitten, en dus wordt de politie opgeroepen, die hem zal opwachten na de landing tijdens het uitstappen.

Federal Aviation Regulations 91.11, 121.580 and 135.120 state that “no person may assault, threaten, intimidate, or interfere with a crewmember in the performance of the crewmember’s duties aboard an aircraft being operated.”

As part of the FAA’s Reauthorization Bill (April 16, 2000) the FAA can propose up to $25,000 per violation for unruly passenger cases.

In de USA lachen ze hier niet mee...

Tijdens een mooi zonsondergang komen we uiteindelijk toe op onze parking (67) in Terminal 4.
Terwijl de passagiers uitstappen en de copiloten de terugvlucht al voorbereiden, kan ik beginnen aan mijn rapport over deze 'ongehoorzame passagier'...

De terugvlucht... dat is een heel ander verhaal! ;-)
Uiteindelijk waren we dezelfde avond om 23u terug in ons hotel in Los Angeles... M.a.w. 17u onderweg/werken.

Meer foto's van deze vlucht op de Flickr-account van collega Xavier Marchant.

Comments

Ingediend door Smetty op 12/01/2008

Prachtig.Ik weet dat het niet mag, maar ik zou het super vinden om dat ook eens allemaal vanuit de cockpit te kunnen zien. Had ik maar piloot moeten worden. Weet het. ;-)Zijn er zo geen maatschappijen die een camera aan het vliegtuig hangen en dat op internet zetten? Heb het ooit 1 keer gezien bij SAS.

Ingediend door www.vandijkjes… op 13/01/2008

Ooit ben ik na mijn eerste vliegreis A'dam Londen met de boot terug gegaan. Al mijn vliegangsten waren bevestigd. Vanaf het moment dat ik voor het eerst naar de VS vloog ben ik (net als velen) gefasineerd van vliegen. Helemaal geweldig die foto's. Ik kan er met mijn beste verstand niet bij dat het bij vliegvelden als LAX en JFK altijd goed gaat als je ziet hoeveel vliegtuigen er komen en gaan. Nu zul je wel lachen maar leek is het een ongelooflijk iets.gr petra

@Jan: sinds 9/11 mag Staff on Standby bij de meeste airlines niet eens meer op de jumpseat in de cockpit. Zo zijn wij vaak toch nog thuis gekomen bij een volle vlucht. Wij hebben al meerdere keren in de cockpit mogen zitten. Blijft leuk!

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.