Kon-Tiki, van Peru naar Frans-Polynesië

De Noors antropoloog Thor Heyerdahl (1914-2002) was er begin jaren '40 van overtuigd dat Zuid-Amerikaanse volkeren, dankzij de stroming en juiste windrichting (oost-west), per vlot tot aan de Polynesische eilanden zouden zijn geraakt.

Wat hem vooral intrigeerde was een overeenkomst tussen de legendarische Polynesiër Tiki (volgens de Polynesische mythologie zou de eerste mens Tiki geheten hebben) en een held uit de pre-Incatijd, Kon-Tiki.

Uiteindelijk maakte Heyerdahl in april 1947 zelf de oversteek, met 5 mede-opvarenden. Een zeereis van Peru naar Polynesië op een vlot van balsahout. Ze deden 101 dagen (!) over deze reis, waarin ze, afhankelijk als ze waren van de stroming en de wind, een kleine 8000 km aflegden. Ze landden uiteindelijk op het atol Raroia, in de Tuamotueilandengroep ten zuiden van de Marquesaseilanden in Frans-Polynesië.

Heyerdahl bewees zijn gelijk... Jaren later echter bewees DNA-onderzoek onomstotelijk dat de voorouders van de Polynesiërs uit Azië komen.

De film Kon-Tiki uit 2012 gaat over deze uitzonderlijke reis en de voorbereidingen.

Kon-Tiki film

Een aanrader deze film. De originele beelden die gemaakt werden tijdens deze reis waren in 1950 te zien in de gelijknamige documentaire Kon-Tiki (zie hier onder).

In Oslo kan je het Kon-Tiki museum bezoeken waar o.a. ook de andere (boot)expedities van Thor Heyerdahl aan bod komen.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.