Moeilijke tijden bij Air Tahiti Nui?

Gaat het opnieuw slecht in de luchtvaart? De zwakke dollar, recessie in de VS, torenhoge brandstofprijzen, moordende concurrentie,... Of is er meer aan de hand?

Deze week alleen al legden 4 (Amerikaanse) luchtvaartmaatschappijen de boeken neer (Aloha Airlines, ATA, Skyway Airlines en Skybus), maar ook dichter bij huis (Air Tahiti Nui) voelt men nattigheid en uiten de piloten hun ongenoegen over een mogelijke verkoop van één vliegtuig en de daaraan verbonden ontslagen.

Eind dit jaar bestaat Air Tahiti Nui 10 jaar. De enige missie van deze luchtvaartmaatschappij was en is toeristen naar Tahiti brengen. Zeg maar de drijvende kracht, de motor te zijn van de verdere lokale ontwikkeling (onafhankelijkheid?) van Frans-Polynesië.
De hoofdaandeelhouder is dan ook de lokale regering.

In 2005 werd er een 5de Airbus A340-300 aangekocht (F-OLOV) met de bedoeling Tahiti te gebruiken als draaischijf (hub) en vluchten aan te bieden tussen Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland, met een kleine transit in Tahiti.
Op zich helemaal geen slecht idee, want indien dit werkte zouden we bv. ook vluchten tussen Azië en Zuid-Amerika kunnen gaan aanbieden. Er werd zelfs intern al nagedacht over nog verdere uitbreiding en de aankoop van extra toestellen.

Alleen... het werkt(e) helaas niet, zo blijkt... Redenen? Brandstofprijzen? Zwakke dollar? Of...
Air Tahiti Nui is intussen een zwaar politiek staatsbedrijf geworden (4 regeringswissels in de laatste 6 jaar) en we weten allemaal wat dit met zich meebrengt (Sabena)... enkel korte termijnvisie, incompetentie op verschillende niveau's, geen of verkeerde (en dure) beslissingen, verlieslatend,...

Jettisoning A340

En dus is het plan van de directie nu: New York afschaffen, Sydney via Auckland (NZ) te bedienen en dus waarschijnlijk (ooit) een vermindering van de vloot van 5 naar 4 toestellen. Officieel wordt wel volgehouden dat er op dit ogenblik geen sprake is van een vliegtuig te verkopen, maar in het slechtste geval vallen er op middenlange termijn 15 piloten uit de boot.

Het worden m.a.w. nog interessante maanden... Voor ATN maar zeker ook voor ons persoonlijk.

Comments

Ingediend door Nico op 5/04/2008

Ik wens je veel sterkte in de komende maanden, Jan, voor jou en je familie. Ook al vinden veel mensen het geweldig dat je een opwindend leven kan leiden zoals dat van jullie, kan ik me inbeelden dat het vaak niet gemakkelijk is om met zoveel onzekerheden in je hoofd te moeten rondlopen.

Ingediend door Sally op 5/04/2008

Getver wat een onzekerheid. Succes de komende tijd.BTW:Is Emirates niet een alternatief? Zij groeien enorm, en ik zie regelmatig advertenties voor piloten en cabineperoneel voorbijkomen. er wordt enorm uitgebreid, elke dag komen er vluichten bijen als ik het mag geloven willen zij de doorvoer luchtthaven worden.

Ingediend door saskia op 5/04/2008

Veel sterkte voor de komende maanden.Het zal nu ook wel niet extra meezitten voor Air Tahiti Nui, nu binnenkort de markt wordt open gegooid tussen US en Australie. Het nut van een hub en misschien iets goedkoper vliegen weegt dan niet op tegen de concurrentie op de as LAX-SYNDEY. Ik vermoed dat die akkoorden interessant zijn voor pasagiers en grotere luchtvaartmaatschappijen, maar niet voor de kleinere ...

Jan,Veel sterkte de komende maanden,voor jou en Kristel!Hopelijk verandert er niets voor jullie op professioneel vlak,ik kan me voorstellen dat die onzekerheid zeer onaangenaam is.Wçij zullen hier alvast voor jullie duimen.

Ingediend door @nn op 6/04/2008

Weeral zorgen. Maar misschien ander en beter? (Misschien komen jullie zo toch nog hier ergens in de buurt terecht? Zou ook tof zijn niet?)

@Sally: Misschien is het midden-oosten wel iets, maar vermits wij beiden er nog nooit geweest zijn, schrikt ons dit een beetje af.@Saskia: De bedoeling van de hub in Tahiti was vooral interessant tussen New York en Sydney, waar geen enkele luchtvaartmaatschappij een rechtstreekse vlucht kan aanbieden (te ver). En dus ipv een transit te doen in L.A., de oostkusters een transit te laten doen in Tahiti.@Ann: In Amerika vliegen zit er met mijn Europese vergunning niet in. Sorry ;-)

Ingediend door Anonymous op 11/04/2008

Nog niet té hard over nadenken Jan, er is nog niemand ontslagen en als het gebeurt zal de senioriteit jou, Oli en Moef wel redden. Momenteel is er meer vraag dan aanbod hier, dus laat er je slaap niet voor, er is altijd een oplossing. Geniet maar volop van het prachtige Polynesië!Groetjes,Iris

Ingediend door www.vandijkjes… op 11/04/2008

Dat is effe balen zeg. Hopelijk gaat het allemaal meevallen. Domme vraag misschoen maar waarom it VS er met jou europese vergunning niet in want ik lees regelmatig dat je hier vliegt. Ligt dit aan het alnd waar je in dienst bent of zo?gr petra

Ingediend door Anonymous op 3/05/2008

Beste Jan en natuurlijk ook Kristel en co!Ook wij wensen jullie veel sterkte om deze onzekere periode het hoofd te kunnen bieden. Groetjes uit Tienen van Katrien, Wim en de kids!!

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.