A380 evacuatie oefening

Het maximum aantal passagiers dat een commercieel vliegtuig mag vervoeren, wordt bepaald door de Europese en Amerikaanse luchtvaartauthoriteiten aan de hand van een eenvoudige 'test': Evacueer zoveel als mogelijk passagiers in 90 seconden (1,5 minuut) via enkel de helft van de beschikbare nooduitgangen!

Op de nieuwste Airbus A380 hebben ze dit ook gedaan en 873 personen geëvacueerd in amper 78 seconden! Spectaculair...

Comments

Natuurlijk zal er meer paniek zijn en anders gereageerd worden indien het een echte catastrofe was. Maar het resultaat zou hetzelfde zijn! Iedereen zou er snel uit zijn...De reden waarom er maar de helft van de nooduitgangen mag gebruikt worden voor de officiële "test", biedt net die extra (200%) 'marge' die nodig zal zijn bij een echte evacuatie.Op 2 augustus 2005 gleed een Air France Airbus A340 van de langsbaan af in Toronto. Ondanks de paniek, brand, etc. verlieten meer dan 300 mensen (passagiers en bemanning) het toestel in minder dan 2 minuten!http://www.airliners.net/open.file?id=0892370&WxsIERv;=Nveohf%20N340-31…

Ingediend door Hilde op 1/05/2007

Worden mensen dan niet vertrappeld bij paniek? (als bv een uitgang geblokkeerd is?)Brrr, mag er niet aan denken. Gelukkig zie ik het filmpje nu pas (ben net terug uit Belgie)Groetjes,

Bij mijn opleiding tot grondstewardess lieten ze dit soort filmpjes ook zien. Wij moesten namelijk ook weten hoe wij de deur van de buitenkant moesten openen en onder aan de slides de passagiers kunnen opvangen. Toen werd er een filmpje getoond met 1 verschil: ze loofden een geldprijs uit voor de eerste x personen die het vliegtuig verlieten. Gevolg: duw-en-trek-acties, waarbij mensen elkaar sloegen, onder de voet liepen en samen knel kwamen te zitten in de exits. Het bedrag was iets van 100 dollar of zo. Daarna werd het bedrag steeds verhoogd en Zoals de instructeur toen zei: "als je dat al doet voor 100 dollar, wat doe je dan als het om je leven gaat?". Ik denk dat Hilde wat dat betreft gelijk heeft. Aan de andere kant moet ik jou gelijk geven dat je bij veel crashes ziet dat het toestel in no time onruimd is. Die AF-crash in YYZ had heel anders kunnen aflopen. Ik denk dat je de site airdisaster.com ook wel kent, je blijft je daarbij verbazen hoe vaak het nog goed of met weinig slachtoffers is afgelopen. Zelf Air Tahiti heeft er een (weliswaar kleine) vermelding. Ach, vliegen blijft de veiligste manier van reizen, dat vertelde ik angstige passagiers ook altijd.

@ Natascha (leuke naam trouwens voor een grondhostess ;-)In een "ren voor je leven"-situatie zal het inderdaad niet allemaal zo orderlijk en vlot verlopen. Volkomen mee eens.Maar het maximum aantal toegelaten passagiers op een toestel (volgens "Certificat De Navigabilité" (CDN) of "Airworthiness Certificate") wordt ook nooit gehaald. Bv. in onze A340-300 mogen maximaal 440 passagiers vliegen (wegens deze evacuatie-test), maar er staan (commercieel) maar 296 stoelen in!Er is wat dat betreft dus nog marge... Low Cost maatschappij en charters proberen natuurlijk zoveel mogelijk passagiers mee te nemen en benaderen meestal beter dit CDN-aantal!BTW: De vermelding van Air Tahiti op www.airdisaster.com gaat over de lokale luchtvaartmaatschappij die met Dorniers en ATR-toestellen van eiland naar eiland vliegt. Ik vlieg met 'Air Tahiti Nui' (Nui staat voor 'groot' in 't Tahitiaans) en wij verzorgen de lange afstandsvluchten op A340 van en naar Tahiti.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.