Los Angeles - Papeete

HBJ en OTT in LAX

Soms vraagt men mij: "Hoe houden piloten zich zo lang bezig in de cockpit?"
Het antwoord is eenvoudig...

... net zoals de passagiers eten wij, drinken (veel), lezen (krant, boeken, tijdschriften, vliegmanuals), werken wat op de PC, luisteren naar muziek (iPod, PC), babbelen, discussiëren, en... slapen/dutten ook een beetje natuurlijk! Zo gaat de tijd sneller voorbij én zijn we uitgerust(er) voor de landing. Natuurlijk slapen we nooit beide op het zelfde ogenblik ;-)

Hoe lang werken piloten dan eigenlijk op zo'n vlucht?
Cru gezegd hebben wij voor het vertrek 2u nodig om de vlucht voor te bereiden (het weer en de route nakijken, nodige brandstof berekenen, instrumenten nakijken en de nodige checks uitvoeren, boordcomputers en automatische programmeren, edm.).
Intussen stappen de passagiers al in (duurt 45 minuten gemiddeld), zodat we op het voorziene vertrekuur klaar zijn.
Het opstijgen totaan de kruishoogte duurt ongeveer 40 minuten, en daarna is het heel wat relaxer in de cockpit.
Eén uur voor het landen beginnen wij dan met het laatste stuk voor te bereiden. De daling op zich duurt ongeveer 30 minuten, en na de landing hebben wij nog een half uurtje nodig om naar de parking te rijden en het nodige papierwerk nog in te vullen.

't Is zoals een oud Sabena-collega ooit, plastisch zei: "Piloten zijn niet betaald om het hetgeen ze DOEN, maar om hetgeen ze KUNNEN" (in geval van problemen).

Comments

Ingediend door Anonymous op 19/09/2006

en wij maar werken

Ingediend door @nn op 24/09/2006

Ge zijt toch zeker dat je niet tegelijk slaapt he! Anders doe ik de volgende keer geen oog meer dicht.Hoe komt dat dan dat die witte hemdjes er altijd nog mooi fris en strak uitzien bij het uitstappen, ik voel mezelf meestal helemaal vekreukelt.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.