Mardi Gras

In New Orleans, Louisiana, onlangs nog in het nieuws wegens de verwoestende orkaan Katrina, heet carnaval "Mardi Gras", Frans voor "vette dinsdag".

Carnaval is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan de huidige Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen.
In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Van oudsher was het een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de 40 dagen vasten waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

Carnaval wordt vooral gevierd in Europa, Latijns-Amerika (denk maar aan Rio de Janeiro!) en de Caraïben. In vlaanderen hebben we natuurlijk Aalst als carnalstad bij uitstel, in Wallonië is dat Binche, met zijn historische Gilles (zie http://www.carnavaldebinche.be/).
In Tahiti is er niet echt iets van te merken geweest. Enkel op 't school hebben de kinderen wat geknutseld (zie hieronder).

De vraag die ik mij stelde sinds het begin van deze posting was echter: Hoe komt het dat carnaval en vette dinsdag ook gevierd wordt in (alleen maar) bepaalde streken in de Verenigde Staten?
Het antwoord is 'eenvoudig': Delen van het oosten van de Verenigde Staten en Canada waren ooit Frans koloniaal handelsgebied. En niet alleen daar zijn de Fransen geweest...

'k Heb dit zelf kunnen ondervinden.... Toen men mij belde voor een allereerste interview voor Air Tahiti Nui en ik vervolgens de atlas open sloeg op zoek naar Tahiti, viel ik vrijwel van de ene verbazing in de andere... Het aantal Franse overzeese gebieden of ex-kolonies met (nog steeds) heel wat Franse invloeden is enorm!
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/French_colonial_empire

Een kleine greep:
- Tahiti (Frans-Polynesië), Wallis en Nieuws Caledonië (Stille Zuidzee)
- Mauritius, Réunion, Seychelles, Mayotte, Comoren (Indische Oceaan)
- Frans-Guiana en Brazilië (Zuid-Amerika)
- Algerijë, Tunesië, Marokko, Ivoorkust, Benin, Cameroen, Mali, Niger, Congo-Brazaville, Egypte,... (Noord- en West-Afrika)
- Libanon, Syrië, Turkije (Midden-Oosten)
- Indië, China, Cambodia, Laos, Vietnam (Azië)
- Guadeloupe, Haïti, Martinique, Antigua, Trinidad en Tobago,... (Caraïben)
...en dus ook Canada (Quebec, Montreal) en grote delen van de Verenigde Staten.
Vandaar dus!

Leesvoer:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_koloni%C3%ABn
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_kolonisatie_van_Noord-Amerika

Comments

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.