Jetlag

Jetlag is de (Engelse) naam voor de verstoring van het waak-slaapritme die bijvoorbeeld optreedt wanneer men in een korte tijdspanne verschillende tijdzones doorkruist (in hoofdzaak oost-westelijke verplaatsingen).

De biologisch klok (Circadian Clock), het aangeboren mechanisme dat ervoor zorgt dat noodzakelijke lichamelijke functies of activiteiten met de regelmaat van de klok terugkomen, geraakt ontregeld.

Een 10u durende vlucht van Brussel naar Zuid-Afrika (geen of nauwelijks tijdsverschil)veroorzaakt minder jetlag dan een 6u durende reis van Brussel naar New York bijvoorbeeld.

De symptomen zijn vooral vermoeidheid, desoriëntatie, dehydratie (heeft ook met droge lucht in vliegtuig te maken), verminderde energie en concentratie en slaapstoornissen.

Volgens een studie van de NASA heb je gemiddeld 1 dag per doorkruiste tijdzone nodig om je biologische klok terug op het lokale uur te zetten. Helaas is die tijd er soms niet (en in mijn geval zo goed als nooit!) en dus treden bovenstaande ongemakken wel eens op.

Er bestaan een aantal "middeltjes" om sneller doorheen de jetlag heen te geraken:
- zo snel mogelijk het lokale uur en ritme aannemen wanneer je aankomt
- al van voor het vertek uw biologische klok proberen te verschuiven (door het opstaan/slapen gaan te vervroegen/verlaten)
- slaap wanneer je er nood aan hebt
- gebruik van slaappillen , en dan vooral het hormoon Melatonine
- al dan wel/niet boodstelling aan zonlicht

British Airways heeft onlangs op haar website een interessant artikel geplaatst (Flying west is best), alsook een zogenaamde Jet lag Advisor!

'k Zal het zelf eens moeten uittesten...

Comments

Ingediend door KhunFon op 29/03/2006

Inderdaad, N-Acetyl-5-methoxytryptaminezou deze effecten hebben: * Melatonine verbetert de nachtrust * Melatonine is een remedie tegen jetlag en ploegendiensten * Melatonine ondersteunt de lichaamseigen bescherming tegen milieverontreiniging * Melatonine ondersteunt een goed hart- en de bloedvatenstelsel * Melatonine beschermt tegen vrije radicalen * Melatonine ondersteunt het immuunsysteem * Melatonine verlengt het leven van het lichaam (anti-veroudering) * Melatonine verbetert uw seksleven * Melatonine is een hulp in de verlaging van spanningenIn feite is het de anti-adrenaline hormoon.Maar ongelooflijk maar waar, luchtvaartcatering is niet goed voor de aanmaak van melatonine.Vroeger werd er in die catering meer dan nu producten verwerkt die niet goed zijn voor de aanmaak ervan in het lichaam van de reiziger: geraffineerde suikers, voedingsmiddelen die gisten of schimmels bevatten zoals brood, pinda’s en paddestoelen, voedingsmiddelen die door ‘gisting’ zijn ontstaan zoals ketjap, bier, wijn en kaas.Het lijkt wel of ik het menu aan boord van een Sabena van de vroege jaren 80 aan het samenvatten ben.Best is nog alleen je groenten opeten aan boord met een diet coke of gewoon water (dat je zelf meegebracht hebt, want potable water aan boord is ook niet je dat!). PS Ik at vroeger altijd voor de vlucht in de kantien op het achtse in Zaventem, en proefondervindelijk, beviel me dat nog het best.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.