Jacques Brel is "le plus grand Belge''

Nadat eerder Pater Damiaan werd verkozen tot "Grootste Belg" in Vlaanderen, was het vandaag de beurt aan zanger Jacques Brel in het Franstalige landsgedeelte ("le plus grand Belge").

Jacques Romain Georges Brel (Schaarbeek (Brussel), 8 april 1929 - Bobigny (Parijs), 9 oktober 1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale vedette. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur.

De Brusselaar Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming. Hij zong voornamelijk in het Frans maar nam ook enkele Nederlandse versies van zijn chansons op, meestal door Ernst van Altena vertaald.

Bekende liedjes van Brel zijn onder andere:
- Ne me quitte pas (Laat me niet alleen / If you go away) (1959)
- Les Flamandes (1959)
- Marieke (1961)
- Le Moribond (Seasons in the sun) (1961)
- Le Plat Pays (Mijn vlakke land) (1962)
- Amsterdam (1964)
- La chanson des vieux amants (Liefde van later) (1967)
- Voir un ami pleurer (Een vriend zien huilen) (1977)
Zijn ganse discografie kan je terugvinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Discografie_van_Jacques_Brel

In 1973 had hij ook van de cinema genoeg. Hij trok zich terug op de Markiezeneilanden, waar zelf hij o.a. rondvloog met een Beach Bonanza-vliegtuig ("Jojo"). Na vier jaar in dat eenzaam paradijs (de eilanden waar Gauguin schilderde), kwam hij terug naar Parijs om een nieuwe plaat op te nemen.

Zowel de Franse schilder Paul Gauguin als de Belgische zanger Jacques Brel brachten het laatste deel van hun leven op het eiland Hiva Oa (op de Markieseilanden, horende bij Frans Polynesië!) door. Beiden liggen er, enkele voetstappen van elkaar verwijderd, begraven.

Andere bezienswaardigheden die aan het verblijf van het tweetal herinneren zijn een museum gewijd aan Gauguin en het bewaard gebleven vliegtuigje van Jacques Brel.

De nalatenschap van Brel : een paar 100 songs, zijn verschijningen op het witte doek, de Internationale Brel-stichting, enkele opnames van zijn optredens in de Olympia in Parijs of de Ancienne Belgique in Brussel die de rillingen langs je ruggegraat sturen.

Brel werd inmiddels ook ontelbare malen gecoverd door andere artiesten: daaronder veel schoon volk, zoals Scott Walker, Alex Harvey, Neil Diamond, Ray Charles, Frank Sinatra, Petula Clark, Shirley Bassey, David Bowie, Nina Simone, Mark Almond, Arno, Leonard Cohen ...

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.