Windows 95 bestaat 10 jaar!

Op 24 augustus 1995 werd onder de tonen van het Stones-nummer 'Start Me Up' het startsein gegeven voor de verkoop van Windows 95, de eerste generatie van een ongekend succesvolle reeks Windows-besturingssystemen.
Microsoft liet de introductie gepaard gaan met een reusachtige, peperdure reclamecampagne. De rechten voor het Rolling Stones-liedje alleen al kostten Microsoft een slordige 12 miljoen dollar.

Het is tien jaar na dato moeilijk voor te stellen, maar in de aanloop naar 24 augustus kampeerden mensen buiten computerwinkels om als eersten een pakketje te bemachtigen. Windows 95 was de belangrijkste update sinds Windows 3.11, dat over rudimentaire netwerkfunctionaliteit beschikte.
Toch was de eerste versie nog niet erg geschikt voor het internet. De Internet Explorer-browser bestond slechts als versie 1.0 en het besturingssysteem bevatte alleen ondersteuning voor enkele Amerikaanse netwerken en kon met kunst en vliegwerk een verbinding leggen met het Internet (dat toen nog met een hoofdletter werd gespeld).

Tussen 1995 en 1997 bracht Microsoft nog vier updates van Windows 95 uit, waarbij in 1997 voor het eerst de bestandsindeling FAT32 opdook. Later dat jaar kreeg Windows 95 een laatste toevoeging om het naderende onheil van het millenniumprobleem te bezweren.

In 1999 werd Windows 95 afgelost door Windows 98, dat toen ook de nieuwe USB-standaard ondersteunde. De reputatie van Windows als het succesvolste besturingssysteem ooit was toen al gevestigd. Volgens recente schattingen draait ruim 95 procent van de computers wereldwijd een variant van Windows.

Comments

Ingediend door Anonymous op 24/08/2005

en ondertussen starten de Rolling Stones hun nieuwe tournee opnieuw met 'Start me up' op het grootste podium allertijden, gebouwd door het Belgische Stageco met de hulp van ISS uit Tienen, die zo'n 20% van het gigantische podium fabriceerde in zijn fabrieken in Tienen en Zolder.

Ingediend door Ivo op 26/08/2005

De opvolger van Windows XP is ondertussen al in de maak. Het os kreeg de naam Vista mee. In PC Magazine van september wordt beta 1 besproken. Ik heb het artikel ingescand en het kan gelezen worden als pdf (2,4 Mb !) op de volgende url : http://www.zwaluwstraat.be/Images/vista/vista.pdf Niet iedereen is er van overtuigd dat Microsoft zijn dominantie in de os-industrie zal kunnen handhaven !!!

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.