Foefnik

Alhoewel Tahiti deel uitmaakt van Frankrijk (POM - Pays d'Outre-Mer), werken we hier toch niet met Euro maar met zogenaamde franc CFP.

De franc CFP stond eerst voor Franc des Colonies Françaises du Pacific en was gekoppeld aan de Franse franc (zoals ook de CFA in Afrikaanse koloniale gebieden).
De reden voor het ontstaan van de CFA en CFP, was de zwakke Franse munt na de 2de wereldoorlog, toen de Franse munt werd gedevalueerd en gekoppeld aan de sterkere US dollar. De Franse koloniale gebieden werden hierdoor gespaard van deze devaluatie.
CFP staat nu voor "Comptoirs Français du Pacifique", is gekoppeld aan de Euro en de internationale muntcode (ISO 4217 - internationale standaard die drielettercodes definieert voor valuta) is XPF.
CFP wordt ook gebruikt in Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna, en wordt beheert door het IEOM (Institut d'émission d'outre-mer) sinds 1967.
Zie hier voor enkele afbeeldingen.

Er is een vaste verhouding tussen XPF en EUR nl. 119,33XPF voor 1,00EUR. Maar... vermits delen door 3 (naar Belgische Frank) voor ons gemakkelijker is dan delen door 120 (naar Euro), werken we eigenlijk nog heel veel in Belgische Frank!
En om het onderscheid te maken tussen de "Belgische" Frank en de Franc CFP, spreken we onder Belgische collega's hier over de (Belgische) "frank" en de "foefnik". ;-)

Een overstap naar de Euro wordt wel overworgen door de lokale overheid, maar dit zal pas ten vroegste binnen 3 tot 5 jaar technisch mogelijk zijn, zoals blijkt uit de eerste gesprekken met monetaire specialisten.

Comments

Ingediend door Anonymous op 6/12/2005

Zeer mooie site en vooral mooie kindjes. Groetjes aan gans de familie/Ik heb veel bijgeleerd op Uw web.Ik zocht de verklaring van "POM",? maar ik dacht dat ik altijd verstaan heb op de Franse TV "DOM" en"TOM" Domaines et Téritoires d'Outre-mer.Of ben ik mis? Julot Smets

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.