B737 crash nabij Athene

Na een relatief kalme periode is het, na de crash van de Air France A340 in Toronto (waar gelukkig geen slachtoffers vielen) en de crash van de Tunisair ATR-72 voor de kust van Sicilië (20 doden), (helaas) weer prijs... De derde crash in amper 2 weken tijd...

Helios B373 crash siteEen Boeing 737 van de Cypriotisch privé luchtvaartmaatschappij Helios vloog zich gisteren te pletter tegen een heuvel ten noordoosten van Athene.

Geen enkele van de 115 passagiers (waaronder 48 kinderen die op reis gingen naar Praag) en 6 bemanningsleden (waaronder Duitse piloot) overleefden de ramp.

Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen:
- Om 9u opgestegen in Larnaca (Cyprus) voor een vlucht naar Athene en vervolgens Praag (Tsjechië)
- 10u30 Verbreking van alle communicatie met vliegtuig. Twee Griekse F16 gevechtsvliegtuigen werden op pad gestuurd om het vliegtuig te intercepteren.
- 11u20 Eerste visueel contact met onderschepte B737 van Helios op 10km hoogte, nog steeds geen communicatie.
- 11u25 F16 piloten rapporteren co-piloot buiten bewustzijn aan stuurknuppel, boordcommandant afwezig en zuurstofmaskers geactiveerd in vliegtuig. Vervolgens wordt er melding gemaakt van 2 mensen (cabine-personeel of passagiers) aan de stuurknuppels van het toestel.
- 12u05 B737 crasht stuurloos tegen berg in buurt van Grammatiko, met meer dan 120 doden tot gevolg.

Nog enkele "feiten":
- Er zouden eerdere rapporten zijn van technische problemen met Helios-toestellen (cabinedruk, airconditioning, etc.)
- Vlak na opstijgen zouden de piloten al gewag gemaakt hebben van problemen met cabinedruk.
- Het SMS-verhaal als zou er nog een passagier een SMS gestuurd hebben naar zijn neef ("Vaarwel, neef, we zijn aan het bevriezen. De piloot ziet al blauw"), blijkt een uiterst wansmakelijke grap te zijn
- Heel wat geborgen lichamen zouden bevroren zijn.

We moeten natuurlijk de resultaten van het onderzoek afwachten, hieronder enkele persoonlijke bedenkingen:
- Terroristische aanslag/kaping? Waarschijnlijk uitgesloten. Moest dit overwogen geweest zijn door de Grieken, wil dit ook zeggen dat hun F16s het toestel zelf zouden neergehaald hebben.
- Technische probleem (met druk in cabine)? Indien het een zeer explosief verlies van cabine-druk was, zou de crew te laat kunnen gereageerd hebben (met zuurstofmasker op te zetten), wegens overweldigd door de gebeurtenissen? Ofwel is de druk zodanig langzaam gezakt, dat men geen besef had van de ernst van de situatie (er zijn nochtans waarschuwingssystemen genoeg)?
- Technisch probleem (met zuurstoftoevoer)? Een defect in enkel de zuurstoftoevoer van de cockpit zou kunnen verklaren waarom bemanning buiten bewust zijn was, en passagiers niet. Of is er een giftig gas ontsnapt in de cabine of in de zuurstoftoevoer? Onderzoek en autopsie zal die moeten uitwijzen.
- Menselijke fout? Waarom is de crew toch vertrokken wetende dat er al problemen waren met cabinedruk systeem? Waarom is men toch doorgevlogen ondanks melding van problemen vlak na het opstijgen? Waarom is er niet uitgeweken naar een andere luchthaven in de buurt?

Allemaal vragen zonder duidelijk antwoord voorlopig. Waarschijnlijk zal de uiteindelijke "fout" gevonden worden in een combinatie van bovenstaande!

Alweer een zwarte dag in de luchtvaart...

Comments

Ingediend door Ivo op 19/08/2005

Wij kregen hier vandaag in het nieuws te horen dat Helios zijn 3 overblijvende Boeings aan de grond zal houden totdat een onafhankelijke maatschappij ze grondig zal onderzocht hebben op eventuele gebreken. Helios had waarschijnlijk geen andere keuze nadat vandaag een toestel van Luton Airport (Londen) naar Stansted afgeleid moest worden na problemen met de landingsversnellingen. Het toestel landde veilig op Stansted.De tweede zwarte doos van het verongelukte toestel zou ondertussen ook teruggevonden zijn waarop de gesprekken tussen de cockpit en de verkeerstoren zouden moeten te horen zijn.Zou de oorzaak van dit ongeval niet aan de slabakkende wereldeconomie te wijten zijn ?Lees het verslag in de Gazet Van Antwerpen via de URL : http://www.gva.be/nieuws/buitenland/default.asp?art={6C16DA29-7EBE-409F-AA3B-489B377FCFDB}

> Zou de oorzaak van dit ongeval > niet aan de slabakkende> wereldeconomie te wijten zijn?Onrechtstreeks wel, denk ik! Luchtvaartmaatschappijen staan al sinds 11 september onder enorme economische druk! De hoge brandstofprijs maakt hen zeker niet gemakkelijker. Vliegtuigen moeten kost wat kost luchtwaardig blijven, en met de veiligheidsmaatregelen wordt dan soms (helaas) een loopje genomen...Met resultaten als deze tot gevolg.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.