Frankrijk

Familietrip naar Parijs en Bretagne

Dankzij het winnen van een online wedstrijd van Airbus (#iflya380) konden wij met de familie (goedkoop) op reis naar Parijs, Bretagne en via België terug naar Dubai!

Om onze prijs in ontvangst te nemen werden we op de luchthaven van Parijs opgewacht en getrakteerd op een etentje.

iFlyA380

De volgende 2 dagen hebben we geprobeerd om zoveel als mogelijk van Parijs te zien (Notre-Dame, de Seine, het Louvre, Montmartre en Sacré-Coeur, de Eifeltoren, Arc-de-triomphe, Opéra, Châtelet-les-halles,...)

Daarna volgende een "rollercoaster" van afspraken met vrienden en oud-collega's in Parijs, Nantes en rond Lorient....

Met Agnès en Jean-Philippe (beiden ATN) in de Sheraton op de luchthaven

Bij Guy en Lilianne in La Baule (tegen Nantes)

Tussenstop voor en met de familie Dutertre in Lorient

Manu, Kristine, Anaïs en Délia aan het strand van Quiberon

Bij Sylvia, Arnaud en Antoine in Hennebont

Bij Stéphane, Patricia en Jérémy in Lanester

Tot slot spendeerden we nog 2 dagen in België met als hoogtepunten o.a. een reünie van het leger (TDLM), en onze vijfjaarlijkse fuif van de 'mannen van 1972'!

Het was een vermoeiende reis, maar blij van iedereen nog eens terug te zien! Volgende keer in Dubai?

C'est la France qui paye!

De groep Gurujele uit Caledonië zingt hetvolgende nummer (verboden in Frankrijk trouwens!) dat heel actueel is in Tahiti...

GURUJELE : C’EST QUI QUI PAYE?

Nos politiques qui s'en vont à Paris
Pour préparer avec la mère patrie
Les accords qui feront le bien du pays
D'accords en accords et ce n'est pas fini

C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
Ah oui
C’est ça aussi !

Si t’es fauché il suffit d'demander
A une condition celle d'adhérer
Dans le parti on est subventionné
Les chiens peuvent aboyer on est légalisé

C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
Ah oui
C’est ça aussi !

Nous ne sommes plus fanatiques
Des meetings politiques
Ici sous les tropiques on préfère la musique
Celle de la Jamaïque des états d'Amérique
Dans la fonction publique on travaille pour le fric

C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
Ah oui
C'est ça aussi !

Toutes les subventions de tous les partis politiques
C'est la France qui paye
La consommation de tous les réfugiés politiques
C'est la France qui paye
Le salaire des fonctionnaires qui travaillent pour le fric
C'est la France qui paye
L'écolo plastiqué en plein pays kiwi
C'est la France qui paye

C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye
C'est qui qui paye, qui paye ?
C'est la France qui paye

Ah oui
C'est ça aussi !
C'est ça aussi !

Driedaags blitsbezoek aan Bretagne

Heel wat Franse militairen blijven gedurende 2 jaar in Tahiti en keren daarna terug. Kristine & Manu Breuval zijn vorig jaar vertrokken, Sylvie & Arnaud Menage twee jaar geleden al. Toevallig wonen beide families nu in Bretagne op enkele kilometers van elkaar...

Dé ideale gelegenheid vonden wij om hen eens een bezoekje te brengen! Al was het maar voor even, want op 3 dagen tijd moesten we beide families bezoeken en op-en-af reizen.

Kristine was pas bevallen van Délia (26/06/08) en met hen zijn we een typisch Bretoens gerecht gaan eten nl. gezoute pannekoeken (la galette).

Arnaud en Sylvie verrasten Kristel met een verjaardagstaart en een wandeling aan de Bretoense kust.

Het was geweldig om iedereen na lange tijd nog eens terug te zien! Het leek alsof het gisteren was...
Hopelijk tot binnenkort!?

30 jaar autonomie

Vandaag vierde men 30 jaar autonomie in Tahiti tijdens het jaarlijkse Fête de l'Autonomie.

Op het programma heel wat feestelijkheden en (officiële) speeches, die werden bijgewoond door een 4000-tal mensen.

Fête de l'Autonomie 2007

De huidige president Gaston Tong Sang sprak voor het behoud van nauwe contacten met Frankrijk en tegen een onafhankelijkheid van Frans-Polynesië.

"Nous ne pouvons que souhaiter à nos enfants de vivre dans une Polynésie aussi pacifique, prospère et libre que celle d'aujourd'hui, sous la protection et avec le soutien de la grande démocratie qu'est la France, et dans le respect de nos valeurs culturelles et de la liberté de notre peuple de se gouverner comme il l'entend dans le cadre de la constitution de la République".

"À la différence de l'indépendance qui serait un aboutissement, un saut dans l'inconnu, l'autonomie n'est pas un concept statique ni une fin en soi. C'est, au contraire, une quête permanente et légitime, mais loyale et pacifique, de nouvelles responsabilités politiques. C'est la recherche et le maintien d'un équilibre subtil, perfectible, changeant comme la vie, et dont la stabilité doit faire l'objet de tous nos soins... Aucun État indépendant de la région n'est en mesure de fournir à ses populations, en matière sociale, de santé, de transport, d'éducation, de communications, de sport, de sécurité, des infrastructures et des services publics comparables aux nôtres..."

De volgende belangrijke feestdag hier is 14 juli, de Frans nationale feestdag.

Eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vanuit Tahiti

Vandaag wordt er gestemd in Tahiti voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Eén dag eerder dan in Frankrijk, en dat heeft alles te maken met het tijdsverschil. Zondag stemmen in Tahiti (het is dan al zondagavond in Europa!), zou betekenen dat men de (deel)resultaten van Frankrijk al kent, en dat kan natuurlijk niet.

Er staat hier redelijk wat op het spel. Een kleine 168000 kiezers staan hier ingeschreven (stemmen is niet verplicht, maar je moet wel 'ingeschreven' zijn om te mogen stemmen) om te gaan stemmen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste presidentskandidaten en hun vizie op de toekomst van Frans-Polynesië. En nog snel even bijvertellen dat Tahiti sinds 2004 (Loi Organique du Pays) een eigen statuut heeft als PTOM (Pays et territoires d'outre-mer) met uitgebreide eigen bevoegdheden en een eigen parlement, regering én een president.

Nicolas Sarkozy (UMP, Union pour un Mouvement Populaire) wordt gesteund door o.a. de huidige president Gaston Tong Sang en zijn rechtse partij Tahoeraa Huiraatira (met als voorzitter, Frans senator en ex-president van Tahiti Gaston Flosse), die voor verregaande autonomie zijn.
Sarkozy is tegenstander van een vroegtijdige ontbinding van het Tahitiaanse parlement en nieuwe verkiezingen. Wat het statuut betreft is hij tegen verdere aanpassingen, op de overheveling van ev. enkele extra bevoegdheden na. Hij is tegen een referendum over de onafhankelijkheid en blijft voorstander van de transfer en het transparant gebruik van Franse publieke gelden ter compensatie voor de atoomproeven. Wat de introductie van de Euro betreft, blijft hij wat op de vlakte, maar vreest dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze in te voeren.

Ségolène Royal (Parti Socialiste) wordt gesteund door o.a. de vorige president Oscar Temaru en zijn linkse partij (Tavini), die voor onafhankelijkheid zijn.
Royal wil zo snel als mogelijk de ontbinding van het parlement om opnieuw het woord te laten aan de bevolking. Zij ziet een verdere evolutie van het statuut mogelijk, stelt een tienjaren-plan voor, dat uiteindelijk tot volledig zelfbestuur zou kunnen leiden (na referendum). Royal blijft voorstander van van de transfer van fondsen ter compensatie voor de atoomproeven, alsook van de Euro in Tahiti.

François Bayrou (UDF, Union pour la Démocratie Française) wordt gesteund door enkele lokale centrum-kopstukken Nicole Bouteau en Philip Schyle (partijen Fetia Api en No Oe e te Nunaa) Bayrou is voorstander van een vroegtijdige ontbinding van het parlement, indien de huidige krachtverhoudingen onvoldoende stabiliteit bieden. Een herziening van het statuut ziet hij ook zitten, maar geen referendum, door in samenspraak met de Franse staat een verdere evolutie uit te werken. Hij is voorstander van de Euro in de ganse (Franstalige) regio van de Stille-Zuidzee trouwens.

De andere kandidaten (Jean-Marie Le Pen, Olivier Besancenot, José Bové, Arlette Laguiller,...) spelen een veel bescheidenere rol in deze campagne, en maken nauwelijks kans om ook maar de 2de ronde (6 mei) te halen.

Afwachten wat het wordt dit weekend... Het zal erom spannen wie het in de 2de ronde tegen elkaar opneemt!

Sperperiode voor de Franse presidentsverkiezingen

Vanaf vandaag geen nieuws meer op TV tot na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen (zondag)! De kanalen van CNN en LCI werden droogweg van de satelietverbinding gehaald (TNS) met als boodschap:

Pour respecter la réglementation en vigeur, la chaine est suspendue en raison des élections présidentielles. Sa diffusion reprendra normalement ce dimanche 22 avril 2007.
Merci de votre compréhension et de votre fidélité.

Blijkbaar is dit overal zo op Frans grondgebied en wil men de mensen niet meer beïnvloeden. De vraag is natuurlijk of dit anno 2007 nog wel veel zin heeft? Via internet (websites, blogs, email,...) kan men zonder enig probleem nog de nodige propaganda versturen of aan de nodige info geraken...