expat

Wonen buiten de EU en terugbetaling BTW voor expats

Wie in het buitenland woont (buiten de EU) en in Europa aankopen doet (bv. tijdens een vakantie of kort verblijf), kan, in bepaalde gevallen, de BTW terugvorderen op de goederen die zijn aangekocht én uitgevoerd naar een niet EU-land.

Voor aankopen in België, met een BTW-tarief van 21% (voor de meest courante goederen) en export naar Dubai, kunnen wij dus ongeveer 1/5de terugkrijgen! 

Podcast interview met Lode Roels

De naam Lode Roels klikt u wellicht bekend in de oren? Hij was jarenlang vliegende reporter en (radio)presenator bij de openbare omroep, maar emigreerde met zijn familie in 2011 naar Canada.

Lode is intussen ook een fervent blogger, reiziger en (privé)piloot, en dankzij het podcasten (online audiouitzending) blijft hij 'radio' maken! De ideale mix dus voor een leuk podcast interview met mij over Sabena, Tahiti, Dubai, vliegen, reizen en onze expat ervaringen.

Hieronder te beluisteren, of via de podcast blog-website van Lode.

Stievie en Bhaalu getest voor expats

Al meerdere jaren experimenteer ik met mogelijkheden om Belgische/Vlaamse TV te kunnen kijken in het buitenland : iWatch (2008), Slingbox (2010), WeepeeTV (2012),.. 

Allemaal mooie initiatieven (destijds), maar enkel de Slingbox werd regelmatig gebruikt. Niet ideaal, maar er was geen degelijk alternatief. Sinds enkele maanden zijn er echter Stievie en Bhaalu voor gebruik in het buitenland.

Via Stievie, een initiatief van de drie grote Vlaamse omroepen (VRT, SBS en VMMa), kan je enkel streaming bekijken op tablets en smartphones (uitbreidbaar naar TV via Apple TV met Airplay Mirroring). Bij Bhaalu is er daarnaast ook nog mogelijkheid om via een stick of een 'box' rechtstreeks op de televisie aan te sluiten.

Bijna "live", alsook uitgesteld kijken, zijn natuurlijk ideaal voor expats in het buitenland. Zekers als je met meerder uren tijdsverschil zit.

Even alle details en verschillen op een rijtje :

  Stievie logo Bhaalu logo
Aantal zenders 11 Vlaamse zenders Min. 15 zenders
(nl. idem als uw huidig TV abonnement)
Live kijken Enkele seconden vertraging

Na de live uitzending, met enkele
minuten vertraging

Uitgesteld kijken Vandaag + 6 dagen - Tot min. 7 dagen via mobiel of stick
- Tot min. 30 dagen (max. 90!) met een box
TV Gids Ja  
Toestel

- Tablet/Smartphone
(via Apple TV/Airplay ook op TV)

- Tablet/Smartphone (mobiel)
(via Apple TV/Airplay ook op TV)
- TV (via stick of box)

Aantal toestellen Max. 4 verschillende maar niet gelijktijdig Max. 1 TV (via Box of Stick) en 1 mobiel apparaat gelijktijdig per abonnement
Software/App - App voor iOS 5+
- App voor Android 4.1+
- Via browser p PC, iPad2+, Android 4.0+
- Windows-app voor op PC
TV abonnement NVT Belgisch TV abonnement nodig
Download snelheid

(Geen details beschikbaar)
De beeldkwaliteit past zich echter automatisch aan

- Min. 1Mbps voor mobiel
- Min. 3Mbps via stick of box

Social Media Interactie via de App (Twitter & Facebook) Beperkt (aanraden content via gele knop)
Prijs (incl. BTW) 9,99EUR/maand 5,00EUR/maand
Opstartkost NVT

- 49EUR voor Tablet/Smartphone
- 125EUR voor de stick
- 365EUR voor de box

Betalingsmethodes - Belgische kredietkaart (online)
- Via bon bij Media Markt (offline)

- Krediet- en betaalkaart (online)
- Paypal

Gratis uittesten 2 weken

8u effectief kijken gespreid over meerdere dagen
14 dagen

De voorbije weken heb ik beide 'producten' uitgebreid kunnen testen, zowel in België, als in Dubai, alsook vanuit een hotelkamer in India en Kenya. Telkens via smartphone/tablet en laptop/PC, als op TV via AppleTV met Airplay Mirroring.

Naar interface, gebruikersgemak van de app en TV gids, heb ik een boontje voor Stievie. De beeldkwaliteit van de streaming leek mij ook iets beter en scherper te zijn dan Bhaalu. Vooral op groter scherm (TV) was dit duidelijk.

Helaas is het aanbod van zenders veel te klein bij Stievie en vind ik de prijs van 10EUR/maand veel te hoog. De bijkomende restricties op uitzendrechten van buitenlandse programma's en series maakt het moeilijk, zoniet onmogelijk, om net die afleveringen uitgesteld te gaan herbekijken.

En dat is net waar Bhaalu wel handig om de hoek komt. Bhaalu is eigenlijk niet meer dan een digitale videorecorder in de cloud, een zogenaamde Collaboratieve Video Recorder (CVR). Omdat je een Belgisch TV abonnement moet hebben, heb je namelijk het recht om alles op te nemen en (privé) elders te gaan (her)bekijken.

Dat elk programma en elke aflevering eerst moet opgenomen worden en daarna pas met wat met vertraging (via het internet) kan afgespeeld worden, is, vind ik, niet echt een groot probleem. En de prijs is de helft van Stievie, voor meer zenders...

Het enige struikelblok (voor expats althans) is dus het Belgische TV abonnement. Maar zelfs dat is te 'omzeilen' door het abonnement (digitaal of analoog) te gebruiken van (schoon)ouders, familie, vrienden!

De Bhaalu-box (365EUR, of 1EUR/dag) is wat duur. Zo'n fervente TV kijkers zijn we nu ook weer niet.

Conclusie : Na de proefperiode gaan we een abonnement van 6 maanden (voor 25EUR) nemen op Bhaalu (mobiel)!

Nog even vermelden dat ook nog YeloTV bestaat. Niet beschikbaar in het buitenland echter (want je moet verbonden zijn met een Telenet internet aansluiting), maar wel een mooi initiatief om in Vlaanderen bv. via een Telenet hotspot (live) TV te kijken.

Voor de Franstaligen en Franstalige buitenlandse zenders is misschien ZedTV een alternatief.

UPDATE (november 2014) : Intussen is Bhaalu tijdelijk niet meer beschikbaar wegens een rechtzaak.

EXTRA TIP : Stievie kijken op je PC en op XBMC/Kodi

UPDATE (augustus 2015) : Medialaan lanceert dit najaar "Stievie FREE"

Roos is een Third Culture Kid (TCK, 3CK)

Na het lezen van de laatste blogpost van Katrien Schreurs en het doornemen van de Third Culture Kids definitie, zijn we overtuigd... Roos is er ééntje!

A Third Culture Kid is a person who has spent a significant part of his or her developmental years outside the parents' culture. The TCK frequently builds relationships to all of the cultures, while not having full ownership in any.

Sara heeft nog tot haar 4de in België gewoond, maar Roos, die in Tahiti is geboren, is 100% expat en heeft nauwelijks nog een "band" met België, buiten de rechtstreekse familie en enkele goede vrienden dan. Maar dat is voor TCK kinderen blijkbaar geen probleem. Ze zijn sociaal genoeg, maken direct vrienden, integreren zich snel en voelen zich overal thuis.

TCKs tend to get along with people of any culture, and develop a chameleon-like ability to become part of other cultures. Adapting to new situations quickly and with confidence is no problem for third-culture kids. Excellent communication and diplomatic skills are what many third-culture kids get out of their experience abroad.

Telkens er iemand ons hier vraagt waar wij vandaan komen, antwoorden we "from Belgium", waarop Roos dan vrijwel onmiddellijk reageert met "And I am from Tahiti"'... Regelmatig nog spreekt ze over Tahiti. Daar was alles beter.. het weer, het eten, de vriendjes op school,... 

Haar hart ligt duidelijk nog in de Stille Zuidzee...

TCKs are often multilingual and highly accepting of other cultures. Although moving between countries may become an easy thing for some TCKs, after a childhood spent in other cultures, adjusting to their passport country often takes years.

Dat belooft dus...

Vlaamse TV kijken vanuit het buitenland

Om Vlaamse televisie te kijken in het buitenland (zonder schotelantenne) hebben we al vanalles geprobeerd.
WeepeeTV werd enkele maanden geleden gelanceerd en lijkt nu een nieuw alternatief te zijn om beeld en geluid te streamen via internet.

WeepeeTV logo

Naast VTM, één, Canvas, 2BE? Kanaal Z,  JIM, Vitaya, vtmK-Zoom en Ketnet krijg je er nog enkele Engelstalige zenders bij.

Ideaal voor expats (zoals wij) of Vlamingen op vakantie lijkt me (telkens via een VPN connectie welliswaar). We gaan het allemaal eens uitproberen vanuit Dubai... 

P.S. Via Wim kan je zelfs een 'unofficial' WeepeeTV versie voor Android downloaden en zo de TV kanalen bekijken..

UPDATE (2014) : Stievie en Bhaalu getest voor expats

Europese verkiezingen in Tahiti

Belgen in het buitenland worden enkel nog opgeroepen om (verplicht) te gaan stemmen voor de federale verkiezingen.
Voor de gemeentelijke en Vlaamse verkiezingen (sorry Walter) krijgen we geen oproepingsbrief (hetgeen 'logisch' is) en sinds dit jaar zijn we ook niet meer verplicht om voor de Europese verkiezingen op Belgische lijsten te stemmen.

En dus hebben we ons in Tahiti ingeschreven om eens te stemmen op lokale lijsten.

Vermits stemmen niet verplicht is in Frankrijk, moesten we ons (als niet-Franse, Europese burgers) dus eerst officieel moeten 'inschrijven' (eind 2008) in je gemeente (Punaauia) en nadien moet je dan je "stem-kaart" (carte électorale) gaan afhalen op de gemeente.

In alle Franse overzeese gebieden werd er trouwens één dag eerder gestemd (zaterdag 6 juni).
Er waren 5 kandidaten in Tahiti op gemeenschappelijke "Stille Oceaan"-lijsten (samen met de andere Franse overzeese gebeiden in de Pacific). Eén kandidaat uit deze regio krijgt een zetel in het Europees parlement.

Het stemmen zelf verloopt ook anders dan in België. In plaats van op één stembiljet aan te duiden op welke partij/kandidaat je stemt, krijg je hier van elke partij een officiële A5-'folder' (met een overzicht van de kandidaten). De folder van de partij waarvoor je dan stemt, steek je dan in een bruine enveloppe, de rest van de folders laat je in het stemhokje achter. De bruine enveloppe steek je daarna in de urne.

Van de ingeschreven kiezers (177.426) is ook maar 22% komen stemmen (40.074), een heel lage opkomst dus!

De officiële resultaten worden trouwens vanavond door het Haut-Commissariat op mijn vliegtuig (TN008) gezet richting Parijs. Ik krijg een verzegelde enveloppe mee, die dan moet bewaard worden in de kluis in de cockpit (tot het aankomt in CDG).