NRT

Enkele dagen op vakantie in Tokyo

De kinderen hadden een week vakantie en ik een "lange Tokyo" van 5 dagen.... en dus, hop, iedereen mee!

DAG 0: Narita

Na landing en aankomst in het Excel Tokyu hotel in Narita was het al direct tijd voor sushi als avondeten (in AEON Shopping Maill)!

Sara eet sushi

DAG 1: Tsukiji & Asakusa

Door de jetlag (19u tijdsverschil!) waren de kinderen natuurlijk al om 3u 's morgens wakker. Dankzij de datumlijn was het in Tahiti namelijk 8u 's morgens maar dan een dag eerder! 

En dus besloten we maar om de eerste trein naar Tokyo te nemen om de impressionante Tsukiji vismarkt te gaan bezoeken.

Met tot slot (rond 9u 's morgens) lekkere verse sushi!

Vandaar zijn we dan met een boot naar Asakusa gegaan om er de boeddhistische tempel van Senso-ji te bezoeken.

Nadien zijn we dan via de elektronicawijk Akihabara en Ueno teruggespoord naar Narita, om te gaan eten in de Taverne (de vroegere Hero's Grill) en om even langs te springen bij Vincent van de Jet Lag Club.

DAG2: Narita temple

Vandaag was het dan 'rust-dag'... want de kinderen waren weer rond 5u wakker.

Wandelen langs de gezellige straatjes van Narita, tot aan de Narita-san tempel, waar er net een soort van communie-viering was voor de kinderen, die mooi uitgedost waren.

Vandaar hebben we dan verder gewandeld tot in de shopping mall voor het avondeten en dan terug richting hotel.

DAG 3: Kamakura

Dag 3 moest het hoogtepunt worden van deze trip met een dag-uitstap naar Kamakura (1u met de trein van Narita naar Tokyo en dan nog eens 1u in de trein naar Kamakura).

Hoewel Kamakura relatief een van de kleinere steden is, wordt de stad soms gezien als een voormalige de facto hoofdstad van Japan daar tijdens de Kamakuraperiode het Shogunaat hier gevestigd was. Volgens het Institute for Research on World-Systems, was Kamakura in het jaar 1250 de op drie na grootste stad ter wereld, met 200.000 inwoners. Tevens was het toen de grootste stad van Japan.

In Kamakura wemelt het van de bedrijvigheid en de Japanse toeristen. De gezellige straatjes nodigen uit tot slenteren van de ene tempel naar de andere. En er zijn heeeel wat tempels in Kamakura.
Wij hadden maar tijd om er 2 te bezoeken met als eindpunt het 14 meter hoge beeld van de de Grote Boeddha (Daibutsu) van de Kotoku-in tempel

Meer eerst sushi natuurlijk!

En dan de tempels (met een huwelijk)...

En onzen boeddha...

Enkele dagen later bezocht ook Amerikaans president Barack Obama de Big Buddha.

DAG 4: Ueno & Omotesando

De laatste dag deden we de Ueno Zoo (voor de kinderen) en na een pitt-stop in een Franse crèperie wat wandelen in de exclusieve winkelstraat Omotesando en errond. We hebben nog lang gezocht naar een Belgisch café, maar uiteindelijk niet gevonden.

Moe maar voldaan, bleek 's avonds ook de metro propvol te zitten.

Gelukkig was er wat meer plaats in het vliegtuig de dag nadien! ;-)

Back to the future!

Eén van de 'gevolgen' van lange afstandvluchten is natuurlijk de zogenaamde "jet lag", vermoeidheid ten gevolge van het doorkruisen van verschillende tijd-zones.

De ganse omtrek van de aarde werd in 1884 onderverdeeld in 24 gelijke delen (meridianen die lopen van noord- naar zuidpool) met als 'centrum' de nul-meridiaan (0° oosterlengte) van Greenwich (nabij Londen, Engeland). Om elke verwarring te vermijden tussen al die lokale tijden, werkt men o.a. in de luchtvaart steeds op basis van deze 'universele tijd', ook wel GMT (Greenwich Mean Time), UTC (Universal Time Coordinated) of Zulu-tijd genoemd.
België is dus bv. UTC+2 (zomertijd) en UTC+1 in de winter.

Wanneer je naar het oosten vliegt ga je met de tijd mee en "verlies" je blijkbaar tijd, in de andere richting (naar het westen) "win" je. Een voorbeeld: Er is 9u tijdsverschil tussen de Westkust van Verenigde Staten (Los Angeles, UTC-7) en West-Europa (Brussel, UTC+2). Dus als het 10u 's morgens (lokale tijd) is in L.A., is het (al) 19u 's avonds (lokale tijd) in Brussel. Doe daar nog eens een vluchttijd bij van 11u en je landt de dag erna om 6u 's morgens (lokale tijd) [10u+9u(tijdsverschil)+11u=30u (-24).
M.a.w. je vertrekt 's morgens, vliegt 11u en komt pas de dag 's morgens erna pas toe (altijd in lokale tijd) . In de andere richting vertrek je bv. ook 's morgens, vliegt 11u en je komt dezelfde dag op de namiddag al toe [10u+11u-9u(tijdsverschil)=12u!

Deze tijdswinst/verlies bereikt zijn 'maximum' aan de andere kant van de aarde, waar de internationale datumgrens ligt (imaginaire lijn aan de andere kant van de aardbol t.o.v. Greenwich, 180° oosterlengte). Deze lijn, waar de dag verspringt, loopt dwars door de Stille Oceaan.
M.a.w. na middernacht begint de dag het eerst op dit punt, en gaat zo verder richting in westelijke richting (zon komt dus steeds op in het oosten!) via Japan, Azië, Rusland, Europa/Afrika, Amerika en uiteindelijk ook in Tahiti.
Vandaar dat Japan bv. ook het "land van de rijzende zon" genoemd wordt! Herinner u ook de "millennium-bug" bij de overgang van 1999 naar 2000, waarbij het jaar 2000 het eerst bereikt werd in het verre oosten, en daarna pas via Europa richting Amerika.

Het leuke is nu, dat als je deze datumgrens overvliegt (bv. vlucht Tahiti-Tokyo) in westelijke richting je heel veel tijd "verliest" (extra dag), maar dat je in oostelijke richting echt wel teruggaat in de tijd!
Wij stijgen bv. op in Tokyo (UTC+9) met Air Tahiti Nui om 11u30 (lokale tijd) en landen in Tahiti (UTC-10) op dezelfde dag om 03u30 's morgens (lokale tijd)!! M.a.w. wij landen VOOR dat we vertrokken zijn en gaan zo maar eventjes 8u TERUG IN DE TIJD!!
Wie doet er beter?! ;-)
Berekening: 11u30LT = 02u30UTC + 11u vliegen = 13u30UTC = 03u30LT in Tahiti.
Snellere berekening: verschil tussen UTC+9 en UTC-10 = 19u -11u vliegen = 8u

Links:
- History of the International Date Line
- https://greenwichmeantime.com/
- https://en.wikipedia.org/wiki/International_date_line