vliegtuig

Stuntvliegen over de lagoon in Tahiti

Eén van de lokale vliegclubs (C3P) heeft sinds enkele maanden een nieuw vliegtuig aangekocht, nl. een Extra 200, een heus competitie-stuntvliegtuig!

Vanaf 2.500 feet boven de luchthaven van Faa's (NTAA) wordt er dan aan stuntvliegen (loopings, edm.) gedaan met één passagier die vooraan zit. Kristel deed de eerste rit met Vincent Roux als instructeur, daarna was het mijn beurt.

Het toestel kan tot +10g en -10g gaan, maar zover hebben we het niet laten komen... -1 tot +4g waren de maxima tijdens onze "doopvluchten".  Maar 't was de moeite! 

Kristel in de Extra200 van C3P

Vertrek Kristel

Jan en Vincent

Vertrek Jan in de Extra 200 van C3P

Jan enVincent bij aankomst na 15 minuten stuntvliegen

Een compilatie-filmpje (met mooie beelden) volgt later!

Vulkanische aswolk gevaarlijk voor vliegtuigen

Sinds de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op Ijsland afgelopen woensdag en de daarop volgende sluiting van de meeste Europese luchthavens, is het vliegverkeer in Europa (maar ook van en naar Europese luchthavens) grondig verstoord. 

Vulkaan uitbarsting

Wat zijn de gevaren voor een vliegtuig dat door vulkanisch as zou vliegen?

  • Uitvallen van de straalmotor(en) omdat er kleine stukjes silicaten (o.a. grondstof voor bereiding van glas!) in een aswolk zitten. Deze silicaten hebben een smeltpunt van 1100°C terwijl het in een jet-engine tot 1400°C kan worden. De glasvormige kristallen plakken als het ware de motor dicht/vast, met een "flame out" tot gevolg.
    Ander probleem is de erosie van materiaal op de bewegende delen van een motor (schoepen, fan, rotor/stator,...) wat voor verlies van vermogen kan zorgen, tot zelfs oververhitting, brand,... en uiteindelijk uitvallen van de motor(en).
    Er zijn 2 precedenten geweest van passagierstoestellen die door een aswolk zijn gevlogen en waarbij alle 4 de motoren zijn uitgevallen: British Airways 9 in 1982 en KLM 867 eind 1989.
  • Onjuiste indicaties op de boordinstrumenten in de cockpit (wegens het verstoppen van bv. de pitot-buizen). Gevaar: onjuiste weergave van de snelheid van het vliegtuig, met alle gevolgen van dien (automatische piloot die uitvalt, allerlei valse alarmen,...) Verstopte pitot tubes liggen waarschijnlijk ook mede aan de oorzaak van de recente Air France crash!
  • Structurele schade aan aanvalsboorden van vleugels, roeren,... waardoor het vliegtuig moeilijk(er) bestuurbaar wordt. Schade aan voorruit, waardoor piloten geen of minder zichtbaarheid hebben.
  • Het fijne stof van de aswolk dringt door tot alle systemen van het vliegtuig. De luchtcirculatie raakt 'besmet', stof in filters, in de elektronica van het toestel met kortsluitingen tot gevolg,...

Gelukkig is de KLM-vlucht er met de schrik vanaf gekomen. Na het uitvallen van de 4 motoren en een daling uit de aswolk heeft de bemanning (een deel van) de motoren terug kunnen heropstarten en is men 'veilig' kunnen landen.
Het had ook anders kunnen lopen...

Door een vulkanische wolk vliegen is dus niet aangewezen en best te vermijden!

Op dit ogenblik is het overgrote deel van het Europese luchtruim nog tot zeker maandag gesloten. Hoe lang dit gaat duren weet niemand en zal afhangen van "moeder natuur". De laatste uitbarsting van deze vulkaan (1821) duurde meer dan een jaar!
Hopelijk blijven we daarvan gespaard!