vertraging

Complete chaos in LAX door computer problemen

Wat een "door-de-weekse" nachtvlucht (LAX-PPT) had moeten worden (TN111), draaide uit op complete chaos op de luchthaven van Los Angeles (LAX) en uuuuren vertraging!
I.p.v. om 23u30 op te stijgen, waren we pas om 4u 's morgens in de lucht...

De problemen begonnen rond 14u toen het computersysteem van de immigratie uitviel. Passagiers konden niet of moeilijk gescreend worden door het systeem, waardoor een trager backup-systeem werd opgestart. Intussen bleven er maar aangekomen passagiers toestromen, zodat op zeker ogenblik het ganse luchthavengebouw verzadigd was...
Een paar duizend passagiers brachten uren door in het luchthavengebouw, aan de gate of aan boord van tientallen vliegtuigen, want er kon/mocht niet (onmiddellijk) uitgestapt worden.

Ter info: Onze Air Tahiti Nui-vlucht van Parijs (TN021) had al 2 uur vertraging bij vertrek uit CDG en de passagiers hebben, na een vlucht van 12u, nog eens 5u aan boord moeten wachten alvorens uit te kunnen stappen! De meesten waren echter in transit en vlogen nog eens verder door naar Tahiti (nog eens 8u)... SLIK.

Operationele gevolgen voor een luchtvaart-maatschappij in geval van vertragingen:

  • Grondpersoneel moet langer blijven werken en/of bijkomend personeel moet worden opgeroepen.
  • Passagiers missen connectie-vluchten en moeten een andere oplossing vinden of aangeboden krijgen. Sommigen worden op hotel gezet op kosten van de luchtvaartmaatschappij.
  • Vertraging met uitstappen, wil ook zeggen vertraging met schoonmaak van het vliegtuig, aanvullen van catering, tanken van brandstof, edm.
  • M.a.w. de volgende vlucht (meestal amper 1,5 tot 2u later) loopt waarschijnlijk minstens evenveel vertraging op bij het vertrek.
  • En dus, moet de uitgaande bemanning op tijd verwittigd worden, dat het niet veel zin heeft om nu al naar de luchthaven te komen, want het toestel is nog lang niet klaar.
  • In geval van algemene problemen, raakt de luchthaven zelf compleet verzadigd (met zelfs vliegtuigen die geparkeerd staan op taxiways) en dienen toestellen uit te wijken naar andere luchthavens.
  • De infrastructuur van een luchthaven begint barsten te vertonen (niet voldoende personeel en opvang, gebrek aan informatie en goede, betrouwbare communicatie, onvoldoende plaats en parking, alle hotels uit de buurt zitten vol, te weinig bussen voor de aan en afvoer van passagiers, niemand weet van iets of is verantwoordelijk, edm.)
  • De opgelopen vertraging is trouwens heel moeilijk in te halen (zeker in het hoogseizoen) want de toestellen zijn geprogrammeerd om 19u op 24u te vliegen, en zo weinig mogelijk tijd op de grond door te brengen...

Enfin, ik hoef er geen tekening bij te maken... Chaos alom ;-(

Ik was (pas) blij als we uiteindelijk toch in de lucht waren mét passagiers (én Kristel, Sara en Roos die zo lang moeten wachten hebben)!

Byebye LAX... op naar Tahiti.