Digitaal inwoner worden van Estland

De kleine Baltische staat, en lid van de Europese Unie, Estland loopt al een tijd voorop bij digitale vernieuwingen. Zo kunnen de Esten al sinds 2005 via het internet stemmen bij de verkiezingen, en is o.a. Skype opgericht in Estland! 

Sinds kort is het zelfs voor buitenlanders mogelijk om een Estse elektronische identiteitskaart aan te vragen en digitaal inwoner, of e-Resident, te worden. In 2025 zouden 10 miljoen mensen, wereldwijd, over een digitale identiteitskaart kunnen beschikken. Daarmee zou het aantal Esten verachtvoudigen!
Als "digitale Est" heb je natuurlijk niet dezelfde rechten als een inwoners van het land (of van de EU), maar eerder vergelijkbaar met die van buitenlanders die wonen of werken in de Baltische staat.

Na de blogpost van Herman Maes en een Terzake uitzending over E-burgers, heb ik dan ook mijn Estonian e-Residency aangevraagd en enkele weken later (vandaag) gaan oppikken in Brussel.

Estonian e-Resident card

P.S. Zelfs Dubai, ook al redelijk ver gevorderd in de digitalisering van de samenleving, is geïnteresseerd in het “e-Estonia" succesverhaal (Why Dubai is looking to Estonia to develop a digital city).
P.S. De (éénmalige) kostprijs voor de e-Residency aanvraag werd opgetrokken (van 50EUR) naar 100EUR

Comments

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.