Eerste vlucht The Wright Brothers 110 jaar geleden!

Het is (amper) 110 jaar geleden dat de Amerikaanse gebroeders Wright (Orville & Wilbur) de eerste (gemotoriseerde) vlucht uitvoerden in Kitty Hawk, North Carolina (USA).

  The Wright Brothers eerste vlucht uit 1903

Deze eerste "vlucht" duurde amper 12 seconden over een afstand 37m... en dat is minder dan de helft van de spanwijdte van de vleugels van de superjumbo Airbus A380!

Spanwijdte A380 vleugels

De Wright Brothers maakten dankbaar gebruik van de kennis van een andere luchtvaartpionier en uitvinder van het zweeftoestel, de Duitser Otto Lilienthal.

Lilienthal zei ooit :

"To invent an airplane is nothing. To build one is something. But to fly is everything."

Een andere quote is deze van Leonardo da Vinci naar aanleiding van zijn "Codex on the Flight of Birds" uit 1505-1506 (!) :

"Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return."

Comments

Ingediend door Frank Weytjens op 31/12/2013

Dag Jan, Een leuke blog en ik kan alleen maar beamen wat gij zegt. Het klinkt natuurlijk blazé te zeggen dat vliegen alles is en nog boven de uitvinding en de realisatie van een vliegtuig plaatsen. Gij hebt natuurlijk over het genot dat het vliegen ons kan verschaffen. Ik heb al lang niet meer gevolgen, ben ook al lang niet meer van de grond geweest, maar dat is iets anders. In mijn salon staat een stevige paramotor, al een gans jaar te koekeloeren. Ik heb geen zeil om ermee te vliegen en ik heb ook nog nooit gemotoriseerd gevlogen. Dat staat op het plan voor 2014. Eindelijk zal ik autonoom kunnen vliegen. En dat meer dan 30j na dat ik heb leren zweven. Het heeft me nooit losgelaten en iedere zomer, als de cumulusjes in de lucht hangen, wilde ik daar tussen hangen. Zelfs een vlucht met een lijnvliegtuig was puur genot. Ik kon niet genoeg krijgen van door het venstertje te loeren en af en toe naar een stewards. Bedankt voor de post. Ik vind het nog altijd zeer knap, wat die Wrights gedaan hebben. Zoveel jaar later zijn ze met de canards en de ULM's afgekomen. Niet iedereen is geschikt om lijnpiloot te worden om wat te kunnen vliegen. Dus ik ben heel blij met dat ultra light gedoe en die Wright's hebben dat helemaal op hun eentje verwezenlijkt. OK niet echt helemaal alleen, maar toch de eersten die alle stukjes bij elkaar brachten. Dikke chapeau voor die mannen. Greetz, Frank Btw beste wensen voor 2014 aan gans je leuk gezinnetje

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.