James Cook en H.M. Bark Endavour

Sinds enkele dagen ligt een replica van de H.M. Bark Endavour, het schip van capitain James Cook dat bijna 250 jaar geleden aanlegde in Tahiti, aangemeerd in de haven van Papeete, Tahiti.

Cook (zie ook verder) werd legendarisch door zijn ontdekkingsreizen die in nautisch, astronomisch en cartografisch opzicht van groot belang waren. James Cook verkende met de Endeavour in 1770 het werelddeel Nieuw-Zeeland en Australië en bracht grote delen van de wereld in kaart.


Deze replica van de Endeavour, gebaseerd in Sydney (Australië) heeft 18 miljoen Australische dollars gekost (ongeveer 108.940,00EUR) en werd te water gelaten in 1994. Lengte van het schip bedraagt 33,3 m en heeft een bemanning van 38 personen, in hoofdzaak Australiërs.

Een beetje geschiedenis:
James Cook werd op 27 oktober 1728 als boerenzoon geboren in het dorpje Marton-in-Cleveland, Yorkshire, in Engeland. Toen hij 18 was, werd hij aangenomen bij een scheepswerf in Whitby. Hij leerde zichzelf ook astronomie en wiskunde.

James Cook was een ervaren landmeter en navigator. Hij was een beroemde Engelse zeeman die op reis ging voor de wetenschap. In totaal maakte hij drie lange reizen over de aardbol. Hij verkende de onbekende uithoeken van de wereld en heeft in die periode de cartografische en botanische wetenschap een enorme dienst bewezen.

De Royal Society of Britain wilde een observatie maken van een astrologisch fenomeen (passeren van planeet Venus voor de zon op 3 juni 1769) , en op aanraden van captain Wallis, die 2 jaar eerder al in Tahiti aanmeerde, werd beslist dit op het eiland Otaheite te doen.
Op 26 august 1768 vertrok Cook (amper 40 jaar) met de Endavour vanuit Plymouth, Engeland naar een observatorium in de Pacific. Begin 1769 passeren ze kaap Hoorn.

Op 13 april 1769 meert James Cook met de Endeavour aan in de baai van Matavai aan de noordkant van Tahiti waar hij uitbundig wordt ontvangen door de bewoners. Zeven weken hebben ze om zich voor te bereiden op de passage van Venus voor de zon. Cook beslist van een observatorium te bouwen in Mahina (oostkust van Tahiti). Deze plaats wordt nu (nog) "Pointe Vénus" genoemd.

In 1770 ontdekte Cook Nieuw Zeeland en Australië. Op zijn laatste tocht werd hij vermoord door de bewoners van Hawaï (1779).

Enkele links:
http://www.barkendeavour.com.au
http://www.muffley.net/pacific/cook/cook1.htm
http://www.transportmuseum.co.uk/endeavour.htm
https://www.gold.ac.uk/world/endeavour/endeavour.html

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.