Hawaiki Nui 2007

Het "outrigger canoe" of "pirogue" varen (Va'a in 't Tahitiaans) is zowat de nationale sport hier in Tahiti met meer dan 5200 officiële beoefenaars. De "pirogue polynésienne" is meer dan waarschijnlijk de oudste roeisport ter wereld. Heel de Stille Zuidzee werd destijds op deze manier 'ontdekt' en bewoond...

Eén enkele vlotter met arm (balancier - ama) dient om de boot te stabiliseren, want er wordt gevaren in open zee! Een typische bemanning bestaat uit 6 roeiers, maar het kan ook individueel.

Hawaiki Nui 2007

De meest mythische wedstrijd is de jaarlijkse "Hawaiki Nui", eind oktober (voor het eerst georganiseerd in 1992)!
Meer dan 2500 roeiers en honderden pirogues leggen een afstand af in open zee van meer dan 100km op 3 dagen tijd! Een ware fysieke uitdaging.
De wedstrijd duurt 3 dagen en gaat van Huahine naar Raiatea (45km), vervolgens naar Tahaa (28km) en tenslotte tijdens de laatste meest spectaculaire dag van Tahaa naar Bora Bora (58km).
Duizenden toeschouwers en toeristen volgen (letterlijk!) de wedstrijd en de pirogues met andere (motor)boten, of bij aankomst op het strand. Een waar feest!
Hopelijk kunnen we er volgend jaar ook eens naartoe...

Hawaiki Nui 2007

Voor het eerst in de geschiedenis van deze wedstrijd wint het Shell va'a team voor de 3de keer op rij in een tijd van 9 uur en 50 minuten

Hawaiki Nui 2007

BTW: Er is zelfs een Belgische Va'a-club, Northsea Outrigger Canoe Club, in Knokke.
Wanneer komt de eerste Belgische delegatie meedoen aan de Hawaiki Nui?
Een volgende uitdaging voor onze Geert Gitaar misschien, die nu een vrouwelijke bobslee-ploeg op poten zet voor de Olympische winterspelen van 2010 in Vancouver.

Comments

Ingediend door Kasaka op 30/10/2007

Heel interessant om te lezen. In Senegal werden ook pirogue wedstrijden gehouden, soms vraag je je af, in hoeverre de verschillende volkeren met elkaar in contact stonden ooit.

Ingediend door ineke op 31/10/2007

Whow, dat ziet er gaaf uit!!! Echt een MANNENsport met hoofdletters! Dat ze het vele jaren geleden zo deden om de omgeving te bevaren kun je je wel voorstellen als je al die kracht zo ziet!

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.