Scilt ende Vrient

Niet dat de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap nu ook al gevierd wordt in Tahiti, maar geschiedenis is altijd één van mijn lievelingsvakken geweest op school. Vandaar even deze 'escapade'...

De Vlaamse gemeenschap koos voor de Guldensporenslag (11 juli 1302) als feestdag.

Op 11 juli 1302 versloegen de milities van de Vlaamse steden en gemeenten, die voornamelijk bestonden uit voetvolk van ambachtslieden en boeren, een leger van Franse ridders te paard, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.
Op het slagveld werden nadien honderden gouden sporen teruggevonden, maar de naam Guldensporenslag wordt pas in de loop van de negentiende eeuw algemeen gebruikt.
Deze veldslag moet worden gezien als een episode in de strijd van het
voormalige graafschap Vlaanderen tegen de politiek van de Franse koningen om het graafschap aan te hechten bij het Franse kroondomein.

Heel wat info over de Guldensporenslag zelf vind je op:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Guldensporenslag
- http://www.liebaart.org/
- http://www.gva.be/dossiers/-g/guldensporenslag/

Scilt ende Vrient

Men sprak af van in de vroege ochtend de Fransen en hun helpers te
overvallen. Om elkaar in de schemering te kunnen herkennen en om zichzelf van
hun vijanden te kunnen onderscheiden werd een strijdkreet bedacht. De keuze viel
op "Schild en Vriend", naar een bekend gebed dat gebruikt werd om God bijstand in de strijd af te smeken. Een bijkomende eigenschap van deze leuze was dat franstaligen moeite hebben met de uitspraak van deze woorden.

Vlaendren ende Leeu

Tijdens de Guldensporenslag zelf had men nood aan een andere leuze. Hier was het niet langer alleen het leven van de Bruggelingen dat op het spel stond, maar wel de toekomst van heel het graafschap Vlaanderen. De strijdkreet die gebruikt werd lag voor de hand. Men streed in Kortrijk voor Vlaanderen en het symbool van het
graafschap was het wapenteken van haar grafelijk huis: de leeuw. De leuze
"Vlaanderen de Leeuw" was des te meer van toepassing vanwege de aanwezigheid van twee telgen van de grafelijke familie, Willem van Gulik en Gwijde van Namen, die de militaire leiding van de opstand op zich hadden genomen.

Als men over de Guldensporenslag praat, denkt men onvermijdelijk ook aan Hendrik Conscience, die in 1838 de roman "De Leeuw van Vlaanderen" schreef.
Dankzij dit boek werd over hem gezegd dat "hij zijn volk leerde lezen"...

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.