"Swissair bedroog Sabena"

Hoe?? En ik die dacht dat het de schuld van de piloten was?! Enfin, zo werd het toch allemaal voorgesteld...

Uit Het Nieuwsblad (02/11/2005)
De Zwitserse maatschappij Swissair heeft Sabena geplunderd. Dat zegt Sabena-curator Christian Van Buggenhout, vier jaar na het faillissement van onze nationale luchtvaartmaatschappij.
De curator is samen met professor Ann Jorissen (Universiteit van Antwerpen) alle Sabena-documenten aan het herbekijken, van toen het onderdeel was van Swissair. Er komt grof bedrog naar boven.

Uit De Tijd (31/10/2005)
'Door manipulatie en het verstrekken van onvolledige informatie hebben de Zwitserse aandeelhouders de raad van bestuur van Sabena jarenlang op het verkeerde been gezet. Swissair heeft de wetgeving verkracht.'

Uit De Tijd - commentaar (31/10/2005)
Het is volgende week maandag precies vier jaar geleden dat de Brusselse rechtbank van koophandel de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij Sabena failliet verklaarde. Vier jaar geleden kregen Christian Van Buggenhout en drie collega's de opdracht de activa te verzilveren, de vorderingen te innen en de schuldeisers te betalen. Vandaag is het Sabena-verhaal nog altijd niet ten einde. Dat heeft zowel met de complexiteit van het dossier als met de eigenzinnige aanpak van Van Buggenhout te maken.
../..
Maar Sabena is niet alleen gekapseisd door slecht management en een samenloop van omstandigheden - het einde van een hoogconjunctuur in combinatie met de aanslagen van 11 september 2001. Swissair heeft daar ook zijn steentje toe bijgedragen. Dat was al bekend, maar Van Buggenhout is nu alle interne documenten aan het uitpluizen en die leveren steeds meer bewijsmateriaal voor zijn thesis dat Swissair op plundertocht was bij Sabena. 'Ze hebben het bloed eruit gezogen en het karkas laten liggen', zegt hij.
../..
Maar de vaststelling dat de Belgische luchtvaartgroep Sabena een rendabele maatschappij had kunnen zijn en vandaag nog had kunnen bestaan, laat zelfs vier jaar later een bittere nasmaak achter.
Voor de Belgische economie was en is het een gemiste kans van formaat.

Zucht.... ;-(

Volgende week maandag, 7 november, is het trouwens precies vier jaar geleden dat het doek viel over Sabena. En het ziet ernaar uit dat het nog eens zo lang zal duren voor het faillissement wordt afgesloten. De verkoop van activa en de inning van vorderingen zijn grotendeels afgerond. Het personeel heeft zijn wettelijke ontslagvergoeding uiteindelijk toch gekregen. De betaling van de schuldeisers loopt.
Maar de afronding van de schadeclaims tegen Swissair, dat 49,7 procent van Sabena in handen had, kan nog jaren in beslag nemen.

Voor de nostalgici onder ons:
- op www.sabena.com kan je nog steeds items van het faillissement aankopen (vliegtuigmaquettes, passagierszetels, Sabena-servies, kledij,...)
- www.sabena.org biedt heel wat Sabena foto's aan!

Comments

Ingediend door Kat op 8/11/2005

hebben ze vier jaar nodig gehad om daar achter te komen ?!?!? van geld- en tijdverspilling gesproken...SNBA is het levende bewijs dat Sabena wel degelijk levensvatbaar was...

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.