50 jaar Jommeke

Dit weekend was het niet alleen de verjaardag van Bill Gates, ook Jommeke werd 50 jaar jong... Ze lijken trouwens een beetje op elkaar ;-)

Jommeke, Vlaamse stripreeks voor de jeugd en getekend en geschreven door Jef Nys, verscheen voor het eerst op 30 oktober 1955 in het weekblad Kerkelijk Leven (nu bekend als Kerk en Leven of het Parochieblad).
Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: De Jacht op een Voetbal. Intussen zijn er al 228 strips verschenen!
Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.

Jommeke zelf is een 11-jarige knaap, die samen met zijn papegaai Flip, zijn vriend Filiberke en diens hond Pekkie dolle avonturen beleeft. Andere personages zijn professor Gobelijn, de tweeling Annemieke en Rozemieke met hun aapje Choco, de slechterik Anatool, de zwervers Kwak en Boemel, vader Theofiel, moeder Marie, het indianenopperhoofd Dikke Springmuis, de Amerikaanse miljardaire madame Pepermunt, enz.

De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land (bestaand, zoals Peru of de Far West, of verzonnen, zoals Asnapije), of een uitvinding van professor Gobelijn zorgt voor problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden.
De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.

Enkele externe links:
- http://jommeke.com
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Jommeke
- http://users.skynet.be/ictzone/jommeke/

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.