40 jaar Fuzzy Logic ("vage logica")

Lofti Zadeh begon 40 jaar geleden met het bevrijden van de psychologie, linguïstiek en medische wetenschap uit het keurslijf van het denken in binaire structuren.
Niet alles kan binair (1 of 0, aan of uit, waar of onwaar, true or false) verklaard worden.

Een voorbeeld: Het woord 'lang' komt in onze natuurlijke taal voor en zegt iets over de grootte van iets. We kennen echter geen harde grenzen over wanneer iets nu precies 'lang' is. Neem bijvoorbeeld de bewering "Jan is lang."
Volgens de booleaanse logica zou deze zin waar of onwaar moeten zijn.
Wanneer Jan een meter zestig is kunnen we wel stellen dat de zin onwaar is en wanneer Jan twee meter is zal niemand bestrijden dan de bewering waar is. Maar wat zeggen we wanneer Jan een meter tachtig is?
De ene persoon zal dit lang noemen, terwijl de ander het niet zo lang vindt. Met fuzzy logic kan dan aangegeven worden dat Jan enigszins lang is, door te stellen dat de bewering voor 0,6 waar is.

Lofti was de grondlegger van deze wazige of vage logica, dewelke nu zeer veel in meet- en regeltechnieken (liften, (vaat)wasmachines, etc.) wordt gebruikt. Bv. "zet de verwarming maar aan als het koud is". Bij goede definitie van "aanzetten" en "koud" kan hiermee een constantere temperatuur bereikt worden dan met een simpele 'aan-uit' regeling.

Comments

Ingediend door Anonymous op 20/10/2005

Fuzzy logic... Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost om die fuzzy om te zetten naar iets dat voor mij logic was toen ik zoveel jaren terug de regeltechnieken voor de LPG compressoren onder de knie moest krijgen... Maar eens dat je het doorhebt, heb je ineens heel veel inzicht in dagdagelijkse gebruikstoestellen. Dat zwoegen heeft zijn vruchten afgeworpen :-)Groetjes,Katja

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.