Fabeltjeskrant is beste kinderserie van 20ste eeuw

De Fabeltjeskrant werd verkozen tot het beste Nederlandse kindertelevisieserie van de twintigste eeuw. De uitslag werd vanavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het NCRV-programma TV Toppers n.a.v. 50 jaar kindertelevisie. Via internet konden televisiekijkers de afgelopen tijd stemmen op kinderprogramma's die op tv te zien zijn geweest, zoals Swiebertje, Pipo de Clown, Ome Willem, Sesamstraat en Telekids.

De Fabeltjeskrant is gebaseerd op de beroemde Franse fabels van Jean de la Fontaine. Een filmproducent kreeg in 1968 het idee om een uil deze fabels te laten vertellen op de televisie. Het moest een kinderserie worden voor iedere dag, waarbij iedere aflevering 5 minuten duurde. De serie diende als programma vóór het slapengaan van de kleintjes. De personages werden uitgebeeld door tot de verbeelding sprekende dierenpoppen. De uil, genaamd Jacob, las iedere dag voor uit de zogenaamde Fabeltjeskrant.

De Fabeltjeskrant werd voor het eerst uitgezonden op 29 september 1968 en 4 jaar later lag het aantal kijkers tussen de één en twee miljoen per dag.

Enkele links:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Fabeltjeskrant
- http://www.fabeltjesweb.nl
- 50 jaar kindertelevisie in beeld
- Download TV-tune (MP3-file)

Dag lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe!

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.