Who's Afraid of Virginia Woolf?

Drie keer in evenveel maanden, is het al dat ik de film/DVD "The Hours" (zonet nog eens) bekeek. Een boeiende en beklemmende film, die je vanaf het begin raakt en blijft boeien zonder dat er van alles gebeurt.
De film start moeilijk en de drie verhaallijnen (het leven van drie vrouwen) hebben op het eerste zicht schijnbaar niets met elkaar te maken. Pas op het einde van de film beginnen alle puzzelstukjes in elkaar te passen...

The Hours is een verfilming van het gelijknamige boek van Michael Cunningham : drie verhalen over drie vrouwen, met Virginia Woolfs beroemde roman 'Mrs Dalloway' als vertrekpunt. Eerst wordt het boek geschreven (1), dan gelezen (2) en tenslotte geleefd (3).

(1) De manisch depressieve Virginia Woolf (vertolkt door de bijne onherkenbare Nicole Kidman), die anno 1929 worstelt met het leven en maar niet aan haar roman 'Mrs Dalloway' kan beginnen, is één van de hoofdpersonages. In gesprekken met haar man en zus sluimert een stille doodswens, gevoed door een gevoel van nutteloosheid en leegte en een verlangen naar ontsnapping, die haar later tot zelfmoord zal drijven.

(2) Meer dan 20 jaar later brengt 'Mrs Dalloway', Laura Brown (gespeeld door Julianne Moore) in verwarring. Huisvrouw in een welstellend, typisch jaren '50-gezin, moeder van een schattig zoontje en liefhebbende echtgenote, worstelt ook deze aan faalangst lijdende vrouw met de vraag of dit nu het leven is. Haar emoties bereiken een climax wanneer haar charmante buurvrouw haar hulp komt inroepen, want dan verliest alles om Laura heen zijn waarde en geeft ze de hoop op geluk op. Zelfs het moederschap kan niet beletten dat ze uit het leven wil stappen.

(3) Nog 50 jaar later volgen we de rusteloze Clarissa (Meryl Streep), een hedendaagse versie van 'Mrs Dalloway', die druk bezig is met het organiseren van een feestje voor haar vriend Richard (Ed Harris), een aidspatiënt. Ook haar leven zal op één dag tijd grondig geëvalueerd worden, want het besef dat haar leven maar is wat het is, een leven dat vooral ten dienste van anderen lijkt te staan, verlamt haar. Ook hier zal de drastische beslissing te sterven een rol spelen, waarna de link tussen de personages een nieuwe vorm aanneemt.

In hun pijnlijk isolement vechten de drie vrouwen over keuzes en de gevolgen ervan.

Links:
- Filmbesprekingen (1, 2, 3)

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.