Jack Kilby

Jack KilbyEnkele weken overleed de Amerikaan Jack Kilby, uitvinder van "geïntegreerde schakeling" (Integrated Circuit - IC) , op 81 jarige leeftijd.

In 1958 waren computer circuits (transistors) duur, onbetrouwbaar en verschrikkelijk traag. Kilby werkte pas voor Texas Instruments, toen hij een manier vond om de transistors te verkleinen en de schakeling en alle componenten op een plakje germanium (neef van silicium) te krijgen ter grootte van een halve paperclip. De microchip was geboren!

Kilby's uitvinding veranderde de wereld aanzienlijk en leidde ons o.a. naar maanreizen, personal computers, GSMs, laptops, PDAs en het internet!
Texas Instrument topman Tom Engihous zei naar aanleiding van de dood van Kilby: "In my opinion, there are only a handful of people whose works have truly transformed the world and the way we live in it — Henry Ford, Thomas Edison, the Wright Brothers and Jack Kilby."

Voor zijn aandeel in de uitvinding van de geïntegreerde schakeling kreeg Kilby in 2000 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.