Facebook

Afspreken via Social Media

Een goede vriend kruisen aan de andere kant van de wereld, zonder het te weten, zonder kunnen af te spreken, is op z'n zachtst gezegd een (uiterst) gemiste kans...

Sinds dat voorval, ben ik een enorme voorstander en gebruiker van lokatie-gebonden apps (bv. Foursquare) en het delen van lokaties via social media (Facebook, Twitter,...) in het algemeen.

Niet dat ik behoefte heb om aan iedereen te laten weten wat ik doe of waar ik ben. Het is gewoon de meest praktische en snelste manier om "last minute" met vrienden, (ex)collega's of bloggers (die in de buurt zijn) af te kunnen spreken.

De laatste weken is het me 3 keer gelukt...

Eerst (via Facebook) met Ilse die op een uur rijden van Milaan woont, waar ik op nightstop was.

Uieindelijk is deze afspraak helaas niet kunnen doorgaan, waarna bleek (ook via Facebook) dat Didier, ex-Sabena en ex-Air Tahiti Nui collega, ook toevallig een nacht in Milaan verbleef. Samen zijn we dan iets kunnen gaan eten.

En tenslotte was er de toevallige tweet van @SvenLuckermans, één uur voor ik op vlucht vertrok naar Kuala Lumpur in Malysië.  

We kenden elkaar nauwelijks. Enkel via social media dankzij het bloggen. Maar dat weerhielt ons er niet van om ter plaatse af te spreken!

Who's next!? ;-)

Schematisch overzicht van koppeling Sociale Netwerken

Wie heeft er tegenwoordig nog nooit gehoord van blogs, Facebook, Twitter, RSS, YouTube of Flickr?! Allemaal voorbeelden van 'web2.0' en 'sociale netwerken' waarbij de (eind)gebruiker centraal staat en voor de inhoud zorgt in de vorm van blog-artikels, zelfgemaakte video of foto's, commentaren op producten, relaties met (virtuele) vrienden, edm.

Ook ik ben hierin zeer actief met allerlei accounts die ik toch proberen "live" te houden. Om alles wat synchroon te houden en om niet telkens op 20 verschillende sites in te loggen als ik iets te vertellen heb, gebruik ik heel wat 'tools' om informatie automatisch laten door te stromen.

Ik heb hieronder geprobeerd om een schematisch overzicht te geven van hoe dit werkt (bij mij)...

Gelijkaardige setups worden gebruikt voor Prosite of 17S149W. En ook voor klanten van ons (tienen.info, Suikerrock, Punaauia) worden schema's zoals deze op maat opgesteld en uitgevoerd.

Sociale Netwerk vrienden

Volgens Wikipedia is een "sociale netwerksite" een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, die ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk.

Zelf ben ik aangesloten op een 8-tal sociale netwerken, sommigen al interessanter dan andere...

Badoo, Xing en Naymz hebben wat potentieel, maar na wat uit proberen was het niet echt de moeite.
Netlog, de Belgische trots, "zou" het Sociale Netwerk moeten zijn/worden in België, maar persoonlijk ben ik wat ontgoocheld in de functionaliteiten en in het aantal vrienden dat maar op Netlog zit.
Hi5 was redelijk populair in Tahiti, maar dat is ook wat geminderd.
Plaxo is interessant omdat het mijn contacten (lokaal) synchroniseert met Outlook.
LinkedIn is voornamelijk voor bedoeld en interessant voor professionele netwerking.
Facebook is duidelijk aan een ongelooflijke opmars bezig. Intussen heb ik al 400 contacten, voornamelijk (oud)klasgenoten (KNT, Immac), vrienden (Tienen), (ex)collega's (Sabena, Air Tahiti Nui) en zelfs (verre)familie!