DNA

DNA onderzoek via 23andMe

Wie wil er niet weten wat zijn of haar (genetisch) risico is om bepaalde ziektes en aandoeningen (kanker, alzheimer,...) te krijgen?

Via een DNA test (op basis van wat speeksel) beloofde het Amerikaanse bedrijf 23andMe, opgericht in 2006 door o.a. Anne Wojcicki, de vrouw van Google oprichter Sergey Brin, een gepersonaliseerd gezondheidsrapport.

Daarnaast krijg je natuurlijk ook nog een 'klassiek' genealogie rapport over je afkomst, voorouders, edm.

Wij bestelde dus ook zo'n "kit" (99USD), volgden nauwgezet de procedure en stuurden alles (gratis) terug op naar hun laboratorium. Het duurt ongeveer 2 maanden voor de resultaten ervan meegedeeld worden.

23andMe.com kit

Helaas was dit zonder de Amerikaanse overheid (Food and Drug Administration - FDA) gerekend, die eind vorig jaar, het testen van 23andMe op gezondheidsrisico's stop zette.

Welliswaar 'tijdelijk', want 23andMe hoopt op termijn tot een vergelijk te kunnen komen met de FDA, waardoor iedereen zijn volledig gezondheidsrapport opnieuw kan inzien.

Wat mijn afstamming betreft, kom ik blijkbaar langs moeders kant eerder uit (gans) Europa tot zelfs noord-Azië of het Middellands zeegebied. Langs vaders kant is het uitgesprokener en nijgt het naar Oost-Europa.

23andme Genealogy

BTW : De naam "23andme" verwijst naar de 23 paar chromosomen waarin het erfelijke materiaal van iedereen ligt opgeslagen.